Πασχαλινό επίδομα €190 σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο στις 12 Απριλίου

Και φέτος η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρει πασχαλινό επίδομα λέει η ΕΚΥΣΥ

ΠτΔ – Υπουργικό Συμβούλιο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. // PoR – Council of Ministers Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, presides over a meeting of the Council of Ministers.

Το Πασχαλινό Επίδομα των €190 ανά συνταξιούχο θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στις 12 Απριλίου 2023, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό ενέκρινε την πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου για παραχώρηση Πασχαλινού Επιδόματος σε δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα.

Βάσει της απόφασης, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το Πασχαλινό Επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, το οποίο ανέρχεται στα €190 ανά συνταξιούχο, θα καταβληθεί σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις €7.000 για μονήρες νοικοκυριό ή τις €12.000 για νοικοκυριό δύο ατόμων.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι το εισοδηματικό όριο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, δηλαδή αυξάνεται κατά €2.100 για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών και κατά €3.500 για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών.

Ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που αναμένεται να επωφεληθούν του πασχαλινού επιδόματος ανέρχεται περίπου σε 16.200 και η προβλεπόμενη δαπάνη περίπου στα €3.07 εκ.

Το Πασχαλινό Επίδομα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στις 12 Απριλίου 2023.

Και φέτος η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα πάρει πασχαλινό επίδομα

Το  νέο Υπουργικό Συμβούλιο  σε συνεδρίαση του στις 29  Μαρτίου 2023 αγνοώντας  τις επιστολές που απέστειλε η ΕΚΥΣΥ  προς  την Υφυπουργό  Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς επίσης και τις διαχρονικές θέσεις της Βουλής των Γερόντων για  επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι το 2012, όπως και του ύψος του επιδόματος,  αποφάσισε να παραχωρήσει το πασχαλινό επίδομα με  τα ίδια κριτήρια  που καθόρισε     η κυβέρνηση   Αναστασιάδη  , με αποτέλεσμα  να στερεί το δικαίωμα  σε πασχαλινό επίδομα   ακόμα και από τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, αναφέρει για την απόφαση η ΕΚΥΣΥ.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥΣΥ αναφέρει:

Το εισοδηματικό όριο για το πασχαλινό επίδομα  με βάση την απόφαση  και της  νέας κυβέρνησης Χριστοδουλίδη  παραμένει στις €7.000 ετησίως  για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 ετησίως   για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων ενώ το ύψος του παραμένει καθηλωμένο στα €190 .

Υπενθυμίζουμε    ότι το εισοδηματικό όριο της φτώχειας είναι  €10,324 ετησίως  για μονήρες νοικοκυριό και στις €15.486 ετησίως για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων.

Με βάση και την φετινή απόφαση    η   νέα Κυβέρνηση συνεχίζει να χωρίζει τους συνταξιούχους σε φτωχούς και πιο φτωχούς.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι  o  αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που αναμένεται να επωφεληθούν του πασχαλινού επιδόματος  φέτος ανέρχεται περίπου σε 16,200 ,ενώ πέρσι όπως ανακοινώθηκε το δικαιούνταν 18,882 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ως εκ τούτου η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την συνεχιζόμενη επιμονή και  της νέας κυβέρνησης να μην επαναφέρει ένα δικαίωμα που το κέρδισαν με τους αγώνες  τους   οι συνταξιούχοι .

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, λόγω της πανδημίας και ιδιαίτερα της ακρίβειας, η οποία είναι στα ύψη, περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και οι αντοχές τους εξαντλούνται. Ως εκ τούτου ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση, να επαναφέρει τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση ή τουλάχιστο στο πρώτο στάδιο το πασχαλινό επίδομα να  το δικαιούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy