ΠΑΣΥΔΥ: Πλήρης διερεύνηση του περιστατικού με θάνατο 10χρονου

Φωτογραφία

Η ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τραγικότητα του θανάτου του 10χρονου μαθητή επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του συμβάντος μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες τηρουμένων των συνταγματικών προνοιών όσον αφορά το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Κλάδος Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ με “ανακοινωθέν του ημερομηνίας 14.05.2018 αναφέρθηκε στο πρόσφατο θλιβερό περιστατικό του θανάτου του δεκάχρονου Σταύρου Γιωργαλλή, τονίζοντας ευθέως ότι η σοβαρότητα του περιστατικού επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και την απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν”.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 113 του Συντάγματος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε σχέση με τις ποινικές διώξεις, δηλαδή την έναρξη, διεξαγωγή, ανάληψη και συνέχιση ή διακοπή οποιασδήποτε διαδικασίας.  Σκοπός δε της διεξαγωγής οποιασδήποτε ποινικής διαδικασίας είναι αποκλειστικά και μόνο η παρουσίαση όλων των ουσιωδών στοιχείων της υπόθεσης σύμφωνα με τη μαρτυρία κατά τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό προς εξακρίβωση της αλήθειας και απονομή δικαιοσύνης από το δικαστήριο.

“Με σεβασμό προς τους θεσμούς από δικής μας πλευράς δεν σχολιάστηκε ούτε η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για έναρξη ποινικής διαδικασίας ενάντια στους δύο ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, αλλ’ ούτε και η απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου δικαστηρίου να τους θέσει υπό πενταήμερη κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων” προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι “η Οργάνωση μας δεν συμφωνεί με το αίτημα που έθεσαν από κοινού ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και η ΠΑΣΥΚΙ για αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, επειδή το αίτημα αυτό συγκρούεται με το Άρθρο 28 του  Συντάγματος  που ρητά προβλέπει ότι «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης»”.

Ενόψει των όσων αναφέρονται πιο πάνω, συνεχίζει, “πρέπει όλοι να επιδείξουμε σεβασμό  στις Συνταγματικές Διατάξεις όσον αφορά τη διερεύνηση της υπό αναφορά ποινικής υπόθεσης.  Εξάλλου είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε πράξη η οποία είναι ενδεχόμενο να αποτρέψει κάποιο πρόσωπο από το να ενεργήσει με οποιαδήποτε δικαστική ιδιότητα ή με οποιοδήποτε τρόπο ως συνήγορος, μάρτυρας ή διάδικος σε δικαστική διαδικασία”. 

Κατά συνέπεια, αναφέρει, “είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτη η στοχοποίηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνας Γιαννάκη από την ΠΑΣΥΚΙ, επειδή απλά και μόνο καθηκόντως συμμετέχει στη διερεύνηση της υπό αναφορά υπόθεσης”. 

Καταληκτικά η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι η τραγικότητα του συμβάντος επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση του μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες τηρουμένων, βεβαίως, των συνταγματικών προνοιών όσον αφορά το τεκμήριο της αθωότητας, που αναντίλεκτα περιλαμβάνεται στην αρχή της δίκαιης δίκης και αποτελεί εγγύηση της σωστής απονομής της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.