ΠΑΣΥΚΙ: Πρέπει να ληφθούν μέτρα χθες για τα δημόσια νοσηλευτήρια

Η δίωρη στάση εργασίας των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του δημοσίου σε σχέση με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή από την επαρχία Λάρνακας, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να ληφθούν μέτρα αμέσως.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τη δίωρη στάση εργασίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας είπε πως η στάση αυτή δεν γίνεται για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους αλλά για να ευαισθητοποιηθεί ο εργοδότης τους και αυτοί που έχουν άμεσα την ευθύνη να οργανώσουν το σύστημα ώστε ο Κύπριος ασθενής να απολαμβάνει αυτά που δικαιούται από το σύστημα υγείας.
 
Αφού επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Συντεχνίας και του ιατρικού κόσμου προς την οικογένεια του άτυχου 10χρονου, ο κ. Κούμας είπε πως βιώνουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τους γιατρούς να απαιτήσουν στην εξίσωση της απόδοσης ευθυνών για το συγκεκριμένο περιστατικό, να μπει και το ίδιο το σύστημα. «Εμείς ως γιατροί επαναλαμβάνουμε, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας εφόσον αποδειχθούν βάσει των σωστών διαδικασιών», είπε σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που γίνονται γιατροί γνωρίζουν ότι για την κάθε τους ιατρική πράξη έχουν ευθύνη. 
 
Ο κ. Κούμας είπε πως οι γιατροί είναι θιγμένοι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διοικητική έρευνα, κατά την πρόσαψη των κατηγοριών και από τον άκρως εξευτελιστικό τρόπο που έγινε η σύλληψη των γιατρών. «Δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η κάθε ιατρική πράξη. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διαδικασίες και δεν μπορεί από εμάς η κοινωνία να απαιτεί να τους τηρούμε αλλά κάποιοι άλλοι θεσμοί να προχωρούν όπως αυτοί θεωρούν ότι είναι σωστό», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας είπε πως πρόσθεσαν στην εξίσωση των ευθυνών τον ίδιο τον εργοδότη τους, γιατί είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα και πολλές φορές ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά συμβάντα, αλλά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό περιστατικό με τον 10χρονο, για το οποίο οι ευθύνες καταλογίστηκαν σε δύο γιατρούς.
 
«Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να αναλάβουν και άλλοι τις ευθύνες τους γι αυτό προχωρούμε στη δίωρη στάση εργασίας ώστε να ευαισθητοποιήσουμε το Υπουργείο Υγείας πρωτίστως αλλά και άλλους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτά που απαιτούνται για να εκσυγχρονιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, να προσέλθουν επιτέλους σε ένα εποικοδομητικό και παραγωγικό διάλογο ώστε να εφαρμοστούν χθες διορθωτικά μέτρα για την υγεία του λαού μας», είπε.
 
Ο κ. Κούμας απολογήθηκε για τη δίωρη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, ωστόσο σημείωσε πως ούτε τους τιμωρούν, αλλά ούτε τους ταλαιπωρούν αφού οι δύο σημερινές ώρες είναι μηδαμινές σε σύγκριση με την ταλαιπωρία που υπόκεινται από το σύστημα υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, και για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι γιατροί.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων, ο κ. Κούμας είπε πως θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση στα τέλη Ιουνίου, και εκεί αφού θα γίνει ανασκόπηση του τι θα πράξει το Υπουργείο Υγείας, θα αποφασιστεί το πώς και αν θα προχωρήσει η Συντεχνία με δυναμικά, απεργιακά μέτρα.
 
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κλαδικής Ιατρών Μελών της ΠΑΣΥΔΥ Μωϋσής Λάμπρου ξεκαθάρισε αρχικά πως στη δική τους συνεδρία αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη δίωρη στάση εργασίας αλλά μόνο στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά που έζησαν μετά το συμβάν ήταν τραγικά, με αποκορύφωμα ο τρόπος όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα κυρίως με τη σύλληψη των γιατρών.
 
«Οι εικόνες οι οποίες αντικρύσαμε ήταν πρωτόγνωρες για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον συνάνθρωπο τους», είπε και εξήγησε πως ο λόγος της αγανάκτησης των γιατρών είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται μερικές φορές ως κοινοί εγκληματίες.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Οργάνωσης του, και η οποία περιλάμβανε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι πως οι γιατροί είναι οι πρώτοι που επιδιώκουν να διεξάγεται έρευνα για οποιοδήποτε συμβάν αφορά θάνατο ή μη, είπε και σημείωσε ότι η εκ των προτέρων ποινικοποίηση της ιατρικής θα οδηγήσει σε τραγικό επίπεδο την ιατρική στην Κύπρο με σωρεία λαθών.
 
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά όλους τους πολίτες και έχει να κάνει με το τεκμήριο της αθωότητας και της δίκαιης δίκης που δικαιούται να λαμβάνει κάθε άνθρωπος και σημείωσε πως η περιέρρευσα ατμόσφαιρα μόνο κακό κάνει. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τον τρόπο που αντιμετώπισαν όλοι, και τα ΜΜΕ, τη σύλληψη των γιατρών και ο οποίος επέφερε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στη διερεύνηση του θέματος που θα έπρεπε να παραμείνει στενά στα νομικά και αστυνομικά της πλαίσια.
 
«Η δική μας θέση είναι οι τόνοι να εκλείψουν, όχι να πέσουν, και απ’ εκεί και πέρα, με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια να εγκύψουμε στα κύρια προβλήματα που προκαλούν αυτές στις πιθανές αμέλειες», είπε και σημείωσε πως θα είχε νόημα να υπάρξει νέα συνάντηση με τα ΜΜΕ μετά 3-6 μήνες ώστε να απαντηθεί και από το Υπουργείο το τι έχει γίνει για να επιλυθούν τα ζητήματα που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν με τον 10χρονο.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Συμβασιούχων και Εκτάκτων Ιατρών Ανδρέας Κωστής είπε η διαχείριση του περιστατικού τόσο από την Πολιτεία όσο και από τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την ενημέρωση των πολιτών, δεν έγινε σωστά και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαμαρτυρία σήμερα.
 
«Πιστεύουμε κι εμείς ότι ο ρόλος όλων μας πρέπει να είναι θετικός και εποικοδομητικός μετά από κάθε λάθος που μπορεί να συμβαίνει και στην ιατρική, και θα πρέπει με τα τυχόν λάθη να διορθωνόμαστε», είπε και συνέστησε υπομονή για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται. Οτιδήποτε άλλο, σημείωσε, δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα και τα οποία έχουν επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία καθώς το να ωθείται ένας γιατρός σε αμυντική ιατρική δεν κάνει καλό σε κανένα και πάνω από όλα στους ασθενείς.
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε αρχικά πως ο ΠΙΣ είναι και πάντοτε παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση υποθέσεων χωρίς σκιές και σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους και οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν.
 
Ανέφερε πως ο ΠΙΣ απέφυγε τόσες μέρες τη δημόσια αντιπαράθεση, κάτι που δυστυχώς δεν έπραξαν όλοι και κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το τραγικό περιστατικό προβαίνοντας σε απαράδεκτες δηλώσεις και στήνοντας θλιβερές και επικοινωνιακές παραστάσεις, είτε μέσω τηλεοπτικών παρεμβάσεων είτε μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
 
Τόνισε πως οι δύο γιατροί διαπομπεύτηκαν με πρακτικές που δεν έχουν ακολουθηθεί ούτε σε επικίνδυνους εγκληματίες. Τα ονόματα τους διέρρευσαν πριν καν αρχίσει η ανάκριση, η πειθαρχική έρευνα ανελήφθη από λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ζητήθηκε η κράτηση τους σε χρόνο ρεκόρ, περιφέρονταν δημοσίως εξευτελιζόμενοι με χειροπέδες, το Υπουργείο προδίκασε  το αποτέλεσμα.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για “αισχρές και χυδαίες αντιμετωπίσεις”, τις οποίες βιώνει ο ιατρικός κόσμος το τελευταίο διάστημα συστηματικά, με στοιχεία εκφοβισμού, στοχοποίησης και θυματοποίησης με στόχο τον διασυρμό, την κοινωνική απαξίωση και την εκφύλιση του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος.
 
Πρόσθεσε πως εκείνοι που πιστεύουν ότι εξευτελίζοντας την ιατρική κοινότητα θα κάμψουν τις φωνές που επισημαίνουν τις ευθύνες τους, κάνουν λάθος και σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα βιώνουμε την εγκατάλειψη του δημόσιου νοσοκομείου, τις αντίξοες συνθήκες νοσηλείας, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των ιατρών. Τόνισε πως όταν υπάρχουν, είναι θέμα τις Πολιτείας να τις αποδώσει και δεν θα πρέπει να στήνονται λαϊκά δικαστήρια και να εξευτελίζουν το ιατρικό επάγγελμα.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να θέλει ένα αξιοπρεπή γιατρό δίπλα του και όχι ένα ταπεινωμένο απέναντί του και σημείωσε πως αυτές τις μέρες και ο τελευταίος γιατρός κατάλαβε ποιο είναι το ρίσκο που αντιμετωπίζει και ποια είναι η μεταχείριση που του επιφυλάσσουν.
 
Όπως είπε, το 80% της ιατρικής αμέλειας προάγεται από πλημμελώς σχεδιασμένα συστήματα υγείας, και είναι μια σειρά διαδικασιών που οδηγεί στο ιατρικό λάθος, και επεσήμανε πως το οποιοδήποτε λάθος δεν είναι προμελετημένο και δεν είναι λάθος που τροχιοδρόμησε ο ίδιος ο γιατρός.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις αλλά μέσα από καλή θέληση, συναίνεση, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμό από όλους τους εμπλεκομένους και πρωτίστως από τους ιδιοκτήτες του συστήματος.
 
«Στον ΠΙΣ αισθανόμαστε υπερήφανοι για την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των μελών μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι δημοσιογραφικά, ούτε διαμέσου παρεμβάσεων στον αέρα, αλλά έμπρακτα, με το ίδιος σθένος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της υγείας των ασθενών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά πρωτίστως και την αξιοπρέπεια του γιατρού επιστήμονα για να μπορέσει να διασφαλιστεί η ποιότητα», είπε.


 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy