Στην ανακοίνωσή η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών κάνει λόγο για παραδοχές στα ΜΜΕ, του Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Sir David Nicholson, σε σχέση με τον αριθμό ιατρών, το μισθολόγιο τους, το εργασιακό περιβάλλον και την ανάγκη χρηματοδότησης στον απαιτούμενο βαθμό.

Η  ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. εκφράζει την ελπίδα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ιδιαίτερα  το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να τους αντιμετωπίσουν επιτέλους ως επαγγελματίες υγείας και όχι ως απλούς εργοδοτούμενους, στα πλαίσια ενός ψυχρού Διοικητικού Μοντέλου, που θα επιδεικνύει μονάχα αριθμούς και όχι ποιοτική ιατρική περίθαλψη σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε έμμεση απόδειξη ότι κάποιοι καθυστέρησαν ή και ακόμα καθυστερούν στην προώθηση άμεσων διορθωτικών μέτρων, παρόλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και εισηγήσεις από μέρους τους.

«Δεν θα πανηγυρίσουμε όμως! Απεναντίας, θα εκφράσουμε την ιδιαίτερη λύπη και απογοήτευση μας γι’ αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν», αναφέρεται.

Ταυτόχρονα, προσθέτουν, οι παραδοχές και αρκετές από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αναδύουν και προβάλλουν πληθώρα ερωτημάτων, το κυριότερο εκ των οποίων είναι αυτό της χρηματοδότησης της όλης μεταρρύθμισης από την Κυβέρνηση, βασικότατη παράμετρος της διασφάλισης της επιτυχίας και της βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Όπως αναφέρουν, είναι και αυτό ακόμη ένα «θα» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που παραπέμπει σε απροσδιόριστο μέλλον και δεν επιλύει τίποτα σήμερα, ενώ  δεν απαντά γιατί οι ιατροί δεν επιθυμούν να εργαστούν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ή γιατί υποβάλλουν παραίτηση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπεία.