Πατάτε… γκάζι, αλλά ο προορισμός πέφτει μακριά

Του Τάσου Περδίου

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Πετρολίνα, Ντίνου Λευκαρίτη, στην ιστοσελίδα Stockwatch σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα: «Από τον Μάρτη του 2018 που είναι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, θα πάμε τέλος του χρόνου για τις δεξαμενές καυσίμων και εντός του 2019 για τις εγκαταστάσεις υγραερίου».

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από ανακοίνωση της Πετρολίνα, ημερομηνίας 21 Ιουνίου 2016, σχετικά με τη σύσταση κοινοπραξίας με τις άλλες τρεις εταιρείες υγραερίου για σκοπούς δημιουργίας κοινού τερματικού στο Βασιλικό: «Οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του έργου εκτιμώνται στα 23 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθούν με συνδυασμό ιδίων πόρων των μετόχων και τραπεζικού δανεισμού. Παράλληλα, ο χρόνος κατασκευής του τερματικού υπολογίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία εξασφάλισης όλων των προαπαιτούμενων αδειών».

Και το παρακάτω είναι απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στη Λάρνακα στις 21 Ιουλίου 2017:  «Προς υποβοήθηση της μετακίνησης, η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην κατασκευή της α’ φάσης του οδικού δικτύου της νέας Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού, συνολικού κόστους 17,5 εκ. ευρώ, με έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις αρχές του 2018».

Αρχίζοντας από τον κ. Λευκαρίτη, χρειάζονται μόνο στοιχειώδη μαθηματικά για να καταλάβει κανείς ότι η Πετρολίνα του Ιούνη του 2016 και η Πετρολίνα του Ιούνη του 2017 δεν συμφωνούν. Αν χρειάζονται δύο χρόνια μόνο για να κτιστεί το τερματικό από την εξασφάλιση αδειών, μακάρι εντός του 2019 να έχουν πιάσει δουλειά οι εργολάβοι. Δεν υπάρχουν ακόμα ούτε υποδομή, ούτε σχέδια, ούτε αιτήσεις για άδειες.  Γι’ αυτό μην κοροϊδευόμαστε.

Όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αρχίσουν έργα στις αρχές του 2018 για το οδικό δίκτυο, θα αγοράσω χώρο στη «Χαραυγή» και θα δημοσιεύσω φωτογραφία του Προέδρου με φωτοστέφανο. Ακόμα και αν αρχίσουν αυτά τα έργα όμως, το πότε θα τελειώσουν, πότε θα μπορούν να υποβληθούν κατασκευαστικά σχέδια του τερματικού για άδειες, πότε θα κτιστεί και πότε θα πάνε εκεί οι εταιρείες υγραερίου μπορεί να το υπολογίσει ο καθένας που γνωρίζει πώς λειτουργεί το κράτος μας. Για να έχουν μετακομίσει οι τέσσερις εταιρείες υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό μέσα στο 2019, πρέπει να βρεθεί τρόπος να διεξαχθούν όλες οι διαδικασίες στη Σκανδιναβία. Χλωμό το βρίσκω.

Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε και κύριοι επιχειρηματίες, πείτε απλώς την αλήθεια. Την έχουμε εμπεδώσει ήδη…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.