Πάταξη καταχρήσεων, όχι σε βάρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Όλοι συμφωνούμε ότι οι καταχρήσεις του Γενικού Συστήματος Υγείας πρέπει να τερματιστούν. Την ίδια, όμως, στιγμή, να έχουμε πάντα υπόψιν ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Η απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να συνδέσει τον τρόπο αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών με τον αριθμό των παραπεμπτικών σε Ειδικούς Ιατρούς και με τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, θα πρέπει να προβληματίσει ξανά και σοβαρά.

Από την 1η Ιουνίου η αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών αποτελείται κατά 80% από το κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα με πόσους δικαιούχους έχουν γραμμένους και 20% από τους δείκτες απόδοσης. Γιατί το 80% της αμοιβής να είναι εγγυημένο είτε ο δικαιούχος επισκεφθεί είτε όχι τον Προσωπικό του Ιατρό και να μη συνδεθεί με τον αριθμό των επισκέψεων και εξετάσεων;

Επίσης, εάν οι Προσωπικοί Ιατροί γνωρίζουν ότι με το να εκδώσουν πολλά παραπεμπτικά για Ειδικούς Ιατρούς, είτε για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις είτε για εργαστηριακές εξετάσεις, θα αμείβονται κατά 20% λιγότερο, θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα πρέπει να εκδώσουν παραπεμπτικά και δεν θα εκδίδονται.

Η ποσόστωση στα παραπεμπτικά ενέχει κινδύνους. Είναι ο Προσωπικός Ιατρός αυτός που μπορεί να κρίνει εάν πρέπει ή όχι ένας ασθενής να παραπεμφθεί σε Ειδικό Ιατρό ή εάν χρειάζεται εργαστηριακές εξετάσεις και δεν πρέπει σε αυτό το θέμα να τεθούν ποσοτικοί περιορισμοί. Για αντιμετώπιση περιπτώσεων καταχρήσεων, ας υπάρξει ένα έντυπο με αιτιολογικό που να αιτιολογεί γιατί ένας ασθενής παραπέμπεται σε Ειδικό Ιατρό ή σε εργαστηριακές εξετάσεις, το οποίο να ελέγχεται και να αξιολογείται.

Όταν ο Προσωπικός Ιατρός θα αρνείται να παραπέμψει έναν ασθενή σε Ειδικό Ιατρό, τότε ο ασθενής θα αναγκάζεται να αποτείνεται απευθείας στον Ειδικό Ιατρό έναντι των €25. Μήπως είναι αυτό που θέλει ο ΟΑΥ; Επίσης, ο μειωμένος αριθμός παραπομπών σε Ειδικούς Ιατρούς και σε εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε αυτό που ονομάζουμε προληπτική ιατρική. Οι παραπομπές μπορεί να στοιχίζουν οικονομικά για τον ΟΑΥ, αλλά το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα και να υπάρξει η πρόληψη μέσα από αυτές τις παραπομπές των σοβαρών ασθενειών, όπως είναι καρκίνοι και καρδιοπάθειες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στατιστικά, είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου στην Κύπρο.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.