Πατέρας είχε το μαχαίρι στο λαιμό του παιδιού του – Αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα μέλη της ΜΜΑΔ

Έλα στο Google News

Αντιµέτωπη µε σκληρές εικόνες βρίσκεται συχνά η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άµεσης ∆ράσης. Αρκετές φορές, µάλιστα, βρέθηκαν στο δίληµµα «πυροβολείς ή δεν πυροβολείς;».

Της Ελένης Αγαθοκλέους

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που περιέγραψε στην εφηµερίδα µας ο διοικητής της ΜΜΑ∆, όπου πατέρας είχε τοποθετηµένο το µαχαίρι στο λαιµό του παιδιού του και ο αστυνοµικός βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις.

Σύµφωνα µε τον Κώστα Κωνσταντίνου, διοικητή της ΜΜΑ∆, η αποστολή της µονάδας είναι η αντιµετώπιση και καταστολή οποιασδήποτε τροµοκρατικής, εγκληµατικής ή παράνοµης ενέργειας, η οποία απειλεί την ασφάλεια του κράτους. Υπογραµµίζει ότι η µονάδα θεωρείται ο σκληροτράχηλος αστυνοµικός και ως κατασταλτική θα παρέµβει συγκροτηµένα και µε τις νενοµισµένες ενέργειες σε διαδηλώσεις, οι οποίες τείνουν να διασαλεύσουν την έννοµη τάξη.

Η ΜΜΑ∆ αριθµεί γύρω στα 250 µέλη και διαχωρίζεται σε διάφορα τµήµατα. Ένα από αυτά είναι ο Αντιτροµοκρατικός Ουλαµός που αφορά ένοπλα και αντιτροµοκρατικά περιστατικά. Ένα άλλο τµήµα, ασχολείται µε την αστυνόµευση ποδοσφαιρικών αγώνων και ευαίσθητων σηµείων της πρωτεύουσας, όπως είναι οι πρεσβείες και το προεδρικό. Το Τµήµα Μεταγωγών αποτελείται από προσωπικό το οποίο συνοδεύει υπόπτους κατά την κράτηση και την εκδίκασή τους ενώ στη ΜΜΑ∆ εντάσσεται ακόμα το Τµήµα Αστυνοµικών Σκύλων και το Τµήµα Πυροτεχνουργών.

Η έξαρση της τρομοκρατίας επιφόρτισε τη Μονάδα με νέους ρόλους

Οι αστυνοµικοί της ΜΜΑ∆ αρχικά παρακάθονται σε 3ετή και ακολούθως σε 2ετή κύκλο εκπαίδευσης, για να αποκτήσουν πιο εξειδικευµένη γνώση. Εκπαιδεύονται σε όλα τα οπλικά συστήµατα που διαθέτει η Αστυνοµία, αλλά και για την αντιµετώπιση οργανωµένων καταστάσεων βίας, την αστυνόµευση ποδοσφαιρικών αγώνων και τη σύλληψη ανυπάκουων. «Πρόκειται για νενοµισµένη εκπαίδευση µε εξετάσεις, ώστε να είµαστε σίγουροι ότι ο αστυνοµικός είναι καλός χρήστης του όπλου και έµπειρος», πρόσθεσε.

Μάλιστα, λόγω της έξαρσης της τροµοκρατίας στην Ευρώπη ετοιµάσαµε ταχύρρυθµο πρόγραµµα για τους αστυνοµικούς των επαρχιών, ώστε να είναι έτοιµοι να αντιµετωπίσουν τροµοκρατικά επεισόδια, µέχρι να φτάσουν τα ένοπλα στοιχεία. Η ΜΜΑ∆ ως αυτόνοµη µονάδα κατέχει ειδικά οχήµατα αποστολών, έχει το δικό της δίκτυο, στόλο και κέντρο ελέγχου µηνυµάτων. Πρόκειται για το µόνο ένοπλο κατασταλτικό τµήµα της Αστυνοµίας µε συστήµατα επικοινωνίας και εξοπλισµό, που δίνουν τη δυνατότητα οι ισχυρές δυνάµεις να ανταποκρίνονται ταχύτατα», συµπλήρωσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου επισηµαίνει ότι η αποστολή της ΜΜΑ∆ είναι η αντιµετώπιση επεισοδίων που τείνουν να διασαλεύσουν την έννοµη τάξη. «Εποµένως», πρόσθεσε, «αν κάποιος διαταράσσει την κοινή γαλήνη, έχουµε καθήκον την επίλυση του προβλήµατος». «Οι διαπραγµατευτές, είναι το πρώτο όπλο που θα ρίξω στη µάχη», δήλωσε ο διοικητής. «Προσπαθούµε να επιλύσουµε τα επεισόδια αναίµακτα, µε το µέσο της διαπραγµάτευσης, το µοναδικό ειρηνικό εργαλείο της µονάδας. Πολλές φορές έχουµε µεταπείσει ανθρώπους να µην αυτοκτονήσουν ή να µην διαπράξουν έγκληµα, χωρίς την απειλή όπλου», συµπλήρωσε.

Η σύγχρονη τεχνολογία δημιουργεί νέες ανάγκες και νέες δυνατότητες

Ο κ. Κωνσταντίνου επισήµανε ότι το κινητό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της ΜΜΑ∆ έχει τη δυνατότητα να ενώνεται µε δορυφόρο, ώστε να παρέχεται εικόνα και ήχος στη µονάδα από όπου επιθυµούν. «Έχουµε 4 οχήµατα τα οποία είναι συζευγµένα µέσω διαδικτύου και έχουν τη δυνατότητα αποστολής εικόνων στον κινητό σταθµό διοίκησης. Η συνεργασία µας µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου µάς επιτρέπει να είµαστε κοντά στη σύγχρονη τεχνολογία και να αναβαθµιζόµαστε», είπε.

Ερωτηθείς ποια περιστατικά του έκαναν εντύπωση, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο περιστατικό που χρησιµοποιήθηκε το αντιοχλαγωγικό όχηµα «Αίαντας». Ισχυρίστηκε, ότι εκείνη την ηµέρα διασαλεύτηκε η έννοµη τάξη και, αναγκάστηκαν, όπως είπε, να κάνουν χρήση του «Αίαντα». «∆υστυχώς», πρόσθεσε, «τραυµατίστηκε το µάτι µιας κοπέλας, ένα ατυχές γεγονός που µας λυπεί ως Αστυνοµία». «Ωστόσο, είναι λανθασµένη η εντύπωση ότι εκπαιδεύουµε δολοφόνους σε αυτή τη µονάδα», αναφέρει σε έντονο ύφος. Σχολιάζοντας άλλα περιστατικά ανάφερε ότι πολλές φορές υπήρξε εντολή να συνοδεύσουµε µετανάστες κατά τον επαναπατρισµό τους, µε αποτέλεσµα να αντικρίζουµε σκληρές εικόνες παιδιών να κλαίνε και γυναικών να γεννούν.

Κληθείς να µας σχολιάσει σε τι υστερεί η ΜΜΑ∆ σε σχέση µε αντίστοιχες µονάδες του εξωτερικού, απάντησε ότι «υπάρχει έλλειψη προσωπικού και εξοπλισµού, ωστόσο, ικανοποιούν τις ανάγκες µας, έστω και αν υποχρεούται ο αστυνοµικός να εργάζεται υπερωριακώς». Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρωταρχικός στόχος της µονάδας είναι η ανανέωση προσωπικού.

«Στα 250 µέλη είµαστε 21 γυναίκες» 

Σύµφωνα µε την Αντωνία Αντωνίου, διαπραγµατεύτρια της ΜΜΑ∆, «το γυναικείο στοιχείο έχει ενταχθεί στην ανδροκρατούµενη κοινότητα της ΜΜΑ∆ από το 1994». «Στα 250 µέλη είµαστε 21 γυναίκες», πρόσθεσε. Τόνισε, επίσης, ότι αν και δύσκολα αποστέλλονται γυναίκες στην πρώτη γραµµή, ωστόσο µε τον κατάλληλο εξοπλισµό, την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση είναι κατορθωτό αυτό να αλλάξει.

«Σηµειώνεται», πρόσθεσε, «ότι έχουµε και γυναικείες συλλήψεις και προκειµένου να αποφύγουµε τις οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον των αντρών αστυνοµικών ότι ήταν ανήθικοι κατά τη σύλληψη, προτιµούµε οι συλλήψεις γυναικών να γίνονται από γυναίκες». «Σταδιακά αφοµοιώθηκε το γυναικείο στοιχείο στη Μονάδα και αρµονικά λειτουργούµε για να εκτελούµε την αποστολή µας», κατέληξε.

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο είναι εύκολο για µια γυναίκα να ανταπεξέλθει σε ένα ανδροκρατούµενο περιβάλλον, η κ. Αντωνίου απάντησε ότι «πλέον είµαστε ισόβαθµες, ισότιµες µε τους άντρες και έχουµε ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες και κριτήρια. Ακόµη, η εκπαίδευση των γυναικών περιλαµβάνει ό,τι και για τους άντρες». «Η αλήθεια είναι ότι η υπηρεσία γενικότερα και οι διοικήσεις της µονάδας εκτιµούν πολύ το γυναικείο φύλο», δήλωσε. «Υπάρχει», συµπλήρωσε, «οµαδικό πνεύµα, αλληλοσεβασµός και αλληλοβοήθεια και κατά την αντιµετώπιση επεισοδίων».

Η µονάδα έχει άµεση σχέση µε ευρωπαϊκές πλατφόρµες, προγράµµατα και δίκτυα του εξωτερικού, όπως τα PRICE, COBRA και EUPPS. Η κ. Αντωνίου υπογράµµισε ότι «βάσει των προγραµµάτων είµαστε ενήµεροι, συµµετέχουµε ενεργά σε οµάδες εργασίας, σε κοινές ασκήσεις του εξωτερικού, αλλά και σε προγράµµατα βέλτιστων πρακτικών που έχουν να κάνουν µε αντιτροµοκρατικές µονάδες. Συνεργαζόµαστε και συνεκπαιδευόµαστε µε συναδέλφους του εξωτερικού», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.