Παθητικά μέτρα για ενίσχυση της σχολικής ασφάλειας

Ολοκληρωμένη πρόταση ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας

 

Εντός Ιουνίου η Υπουργός Παιδείας θα αποστείλει στη Βουλή το πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου για αντιμετώπιση των φαινομένων βανδαλισμού των σχολικών μονάδων. Το θέμα εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας λίγες μόνο ώρες μετά τις ζημιές σε ένα λύκειο κι ένα νηπιαγωγείο στη Λεμεσό και σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε η Αστυνομία από την 1η Ιανουαρίου του 2022, υπήρξαν 250 τέτοια περιστατικά. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Ντίνος Έλληνας, κατήγγειλε ότι από την περίοδο 2011-2013 τοποθετήθηκαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε 17 σχολεία της Λεμεσού και άγνωστοι κουκουλοφόροι δεν άφησαν ούτε και μια κάμερα, καθώς εισέρχονται στα σχολεία με καλυμμένο πρόσωπο, κόβουν τα καλώδια και στη συνέχεια κλέβουν και τις κάμερες. Ζήτησε να υπάρξει ένας ορθός συνδυασμός φρούρησης και αστυνόμευσης στα σχολεία που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι το φαινόμενο τής βίας είναι πολυπαραγοντικό κι υπάρχει όπως τόνισε σχεδιασμός από το Υπουργείο που ήδη υλοποιείται. Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι απαιτούνται δράσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης και στόχος είπε, είναι να αναπτύξουν οι μαθητές από προσχολική ηλικία δεξιότητες που παραπέμπουν σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, τόνισε ότι συζητούνται και παθητικά μέτρα όπως η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, βελτίωση του φωτισμού, εισαγωγή συστημάτων συναγερμού και κιγκλιδώματα, χωρίς όμως να δίνεται η εικόνα ότι πρόκειται για ακραίες καταστάσεις που παραπέμπουν σε σχολεία-φυλακές. Σημείωσε ότι με βάση τις μαρτυρίες που εξασφάλισε το Υπουργείο, στις πλείστες περιπτώσεις οι ζημιές στα σχολεία προκαλούνται από άτομα που δεν είναι μαθητές. Προανήγγειλε σύσκεψη για συζήτηση των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. H εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ τόνισε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την εγκατάσταση καμερών. Αλλά με δράσεις που αποσκοπούν στην ορθή εφαρμογή του ανοικτού σχολείου.

Επίσης η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σημείωσε ότι ενώ υπάρχει απόφαση για χρήση φρουρών, δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ακόμη, έκανε λόγο για την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος και της επικέντρωσης στην πρόληψη.

Η ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου αναμένεται ότι θα υποβληθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής ενώ η πρόταση του Υπουργείου για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

Τι γίνεται με τους σχολικούς ψυχολόγους;

Εξάλλου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ρώτησε τι γίνεται με τους σχολικούς ψυχολόγους και αν υπάρχουν κριτήρια για την πρόσληψη φρουρών στα σχολεία. «Δεν μπορούν να αυξηθούν οι περιπολίες στα σχολεία υψηλού κινδύνου; Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση καμερών στα σχολεία διεθνώς;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας στα ερωτήματα, η ΥΠΑΝ, Αθηνά Μιχαηλίδου, είπε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες κάμερες σε κάποια σχολεία και ότι ο στόχος είναι να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα υφιστάμενα μέτρα. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι σχολικοί ψυχολόγοι, αφού διορίστηκαν 31, ενώ υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να διοριστούν άλλοι τόσοι. Για τον νόμο του 2020, η Υπουργός εξήγησε ότι εντοπίστηκαν σημεία που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, οπότε το Υπουργείο ζήτησε βελτιώσεις στο κείμενο της νομοθεσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy