Πατώσαμε στην πρώτη αξιολόγηση της Greco για τη διαφθοράΗ Κύπρος πάτωσε στην αξιολόγηση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), αφού συμμορφώθηκε μόνο σε δύο από τις 16 συστάσεις, οι οποίες έγιναν από την Ομάδα.

Παρά ταύτα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για διόρθωση της εικόνας της, έστω και αργοπορημένα, αφού η GRECO ετοιμάζει δεύτερη έκθεση η οποία θα εξεταστεί και ενδεχομένως θα υιοθετηθεί κατά την επόμενη Ολομέλεια του Σώματος, που έχει προγραμματιστεί μεταξύ 26-30 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό μη συμμόρφωσης της Κύπρου με τις υποδείξεις ανέρχεται στο 37,5%, ενώ το ποσοστό μερικής συμμόρφωσης ανέρχεται στο 50%.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «στο παρόν στάδιο η Κύπρος, μέσω της Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας της GRECO έχει κοινοποιήσει στη Γραμματεία της GRECO από τον Δεκέμβριο 2019 επιπρόσθετα μέτρα συμμόρφωσης στη βάση στοιχείων, τα οποία έχουν ληφθεί από τα μέλη του Κοινοβουλίου, τη Δικαστική Εξουσία και τις Εισαγγελικές Αρχές για σκοπούς πλήρους συμμόρφωσης με τις εκκρεμούσες Συστάσεις της GRECO. Με βάση τα εν λόγω επιπρόσθετα μέτρα», προστίθεται, «θα ετοιμαστεί δεύτερη έκθεση Συμμόρφωσης από τη Γραμματεία της GRECO, η οποία θα εξεταστεί και ενδεχομένως θα υιοθετηθεί κατά την επόμενη Ολομέλεια του Σώματος, που έχει προγραμματιστεί μεταξύ 26-30 Οκτωβρίου 2020».

Σε δηλώσεις του χθες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μιχάλης Δαμιανού, υπέδειξε ότι οι διαπιστώσεις της Greco αποκαλύπτουν τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαφθοράς. Ανέφερε επίσης ότι «οι πολίτες απαιτούν κάθαρση, με αλλαγές που τερματίζουν την αλαζονεία της εξουσίας και που επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους».

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι επεσήμαναν ότι «η ολιγωρία και ο “ωχαδερφισμός” κρατούν ακόμη το νησί μας στις τελευταίες θέσεις της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε σχέση με το ποσοστό συμμόρφωσης στις υποδείξεις της».

Επίσης η Συμμαχία επεσήμανε ότι «η έκθεση της GRECO ξεγυμνώνει και αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς».

Ακόμη, η Αλληλεγγύη επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική.