Πατρίκιος Παύλου: Μόνο ο Α. Μαυρογιάννης µπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ΚΔ

«Χρειάζεται ένας αδιάφθορος και έντιµος ηγέτης για να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη στους θεσµούς»

  • Η συνέχιση της συντηρητικής διακυβέρνησης θα δηµιουργήσει αφόρητη κατάσταση για τους εργαζόµενους και τους µη προνοµιούχους συµπολίτες µας
  • Ο µόνος από τους τρεις κύριους διεκδικητές της προεδρίας που µιλά χωρίς περιστροφές για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
  • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει και το σθένος και την αποφασιστικότητα να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία

∆έκα χρόνια συντηρητικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης ήταν πάρα πολλά και θα ήταν κατάρα αν τα δέκα γίνονταν δεκαπέντε, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο νοµικός και πρώην βουλευτής Πατρίκιος Παύλου.

Σηµειώνει ότι η εντιµότητα που χαρακτηρίζει τον Α. Μαυρογιάννη, σε συνδυασµό µε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, αποτελεί εγγύηση πως θα υλοποιήσει το όραµα της προοδευτικής αλλαγής. Σηµειώνει επίσης ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης δεν διαθέτουν την αναγκαία αξιοπιστία για να ζητήσουν και να εξασφαλίσουν από τη διεθνή κοινότητα την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να συναινέσει στην επανέναρξη συνοµιλιών.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι σας οδήγησε στην υποστήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Α. Μαυρογιάννη;

Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν βασικά τρεις.

Θεωρώ πως δέκα χρόνια συντηρητικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης ήταν πάρα πολλά και θα το θεωρούσα κατάρα αν τα δέκα γίνονταν δεκαπέντε. Η συνέχιση της συντηρητικής διακυβέρνησης θα δηµιουργήσει αφόρητη κατάσταση για τους εργαζόµενους και τους µη προνοµιούχους συµπολίτες µας. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επαγγέλλεται την προοδευτική αλλαγή. Πιστεύω πως η εντιµότητα που τον χαρακτηρίζει, σε συνδυασµό µε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του µεγάλου κόµµατος των εργαζόµενων, αποτελεί εγγύηση πως θα υλοποιήσει το όραµα της προοδευτικής αλλαγής.

Υπήρξα σ’ όλη μου τη ζωή συνεπής υποστηρικτής της ανάγκης για λύση του κυπριακού προβλήματος με τρόπο ειρηνικό και δίκαιο για το σύνολο του κυπριακού λαού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλά χωρίς περιστροφές, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς δικολαβισμούς για την ανάγκη να λύσουμε το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνημένες συγκλίσεις.

Από τους άλλους δυό κύριους ανθυποψηφίους του, ο μεν Χριστοδουλίδης, έχοντας εμβολιαστεί από το απορριπτικό μέτωπο, το οποίο έχει εντάξει στην παράταξή του, έχει υιοθετήσει τα περί «λύσης με το σωστό περιεχόμενο» που να είναι «βιώσιμη και λειτουργική», που θα του επιτρέψουν να απορρίπτει όποια πρόταση για λύση, ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου, με την εμμονή του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, που είναι προϊόν ιδεολογικών εμμονών, αποστερεί την Κύπρο από υφιστάμενους και δυνητικούς σύμμαχους στον αγώνα για σωτηρία της ΚΔ.

Εξίσου σημαντικό είναι πως οι κύριοι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης, που αυτοσυστήνονται σαν συνεχιστές της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, δεν διαθέτουν την αναγκαία αξιοπιστία για να ζητήσουν και να εξασφαλίσουν από τη διεθνή κοινότητα την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Αυτές οι διαπιστώσεις ήταν για μένα καθοριστικές για την απόφασή μου να υποστηρίξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ένας εξίσου σοβαρός λόγος για τον οποίο υποστηρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι η στέρεη απόφασή µου να είµαι συνεπής στη θέση πως όταν η εργατική τάξη πηγαίνει προς µια κατεύθυνση, εγώ δεν γίνεται να πηγαίνω στην αντίθετη, έστω κι αν η υποστήριξη που θα δώσω είναι κριτική. Σ’ αυτήν την περίπτωση το οργανωµένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνηµα, η πολιτική του εκπροσώπηση και σχεδόν η ολότητα της Αριστεράς έχουν ταχθεί και εργάζονται υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Αυτό βάρυνε σηµαντικά στη συνείδησή µου.

Σε µια περίοδο όπου ανθεί η απαξίωση στην πολιτική, εµφανίζεται ο Α. Μαυρογιάννης, που δεν είναι πολιτικός, αλλά είναι διπλωµάτης, τεχνοκράτης. Μπορεί ένας µη πολιτικός να διαχειριστεί πολιτικά, οικονοµικά ή κοινωνικά θέµατα;

Η έξαρση στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών που βιώνουµε προκλήθηκε από συγκεκριµένες αιτίες και είχε σαν βασική πηγή τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τα µεγάλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την κοινή γνώµη στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ∆ΗΣΥ.

Εκείνο που χρειάζεται για να ανατραπεί αυτή η άσχηµη εικόνα και να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη του κόσµου στους θεσµούς και τους πολιτικούς είναι ακριβώς ένας ηγέτης αδιάφθορος και έντιµος, που θα είναι αποφασισµένος να αναµετρηθεί µε το κατεστηµένο και τη διαπλοκή… κι ας είναι λιγότερο «πολιτικός» από κάποιους άλλους. Είναι σχεδόν απ’ όλους παραδεκτό πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου και οι πρόσφατες δηµοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται σ’ αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθυποψηφίων του.

Η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο εύκολα µπορούν να κτυπηθούν; Τώρα είναι και το θέµα των παρακολουθήσεων, αν και έχει υποβαθµιστεί τελευταία.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να ξεριζωθούν η διαφθορά και η διαπλοκή από µια κοινωνία που µέσα στα τελευταία χρόνια έχει βιώσει αναρίθµητα σκάνδαλα, τα οποία κάποιοι επιµένουν να συγκαλύπτουν µέχρι σήµερα. Είµαι σίγουρος πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει και το σθένος και την αποφασιστικότητα να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία. Σ’ αυτή τη µεγάλη προσπάθεια χρειάζεται τη βοήθεια όλων των τίµιων συµπολιτών του.

Το πρόβληµα των παρακολουθήσεων δεν είναι δυστυχώς µόνο σηµερινό φαινόµενο. Το βαθύ κράτος πάντα είχε µηχανισµούς για να παρακολουθεί τις κινήσεις των αντιπάλων του και ιδιαίτερα των προοδευτικών και αριστερών πολιτών. Θέλω να πιστεύω πως σε µια δηµοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση αυτοί οι παράνοµοι και συνωµοτικοί µηχανισµοί θα ξηλωθούν.

Μπορεί ο Α. Μαυρογιάννης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Κύπρου, η οποία έχει αντίκτυπο διεθνώς και στο Κυπριακό και όχι µόνο;

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κ∆ αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των προσπαθειών ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επανένωση της πατρίδας µας. Ανάµεσα στους κύριους διεκδικητές της προεδρίας στις επόµενες εκλογές ο µόνος που µπορεί να πετύχει αυτόν το στόχο είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Οι άλλοι δύο, σαν συµµέτοχοι στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ και σαν επίδοξοι συνεχιστές του έργου της, είναι εξ αντικειµένου εντελώς ακατάλληλοι γι’ αυτόν το σκοπό.

Υποψήφιοι όπως οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης µπορούν να φέρουν την αλλαγή;

Την αλλαγή την απαιτεί η κοινωνία. ∆εν έχω ακούσει ούτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ούτε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να την επιδιώκουν. Κάτι τέτοιο θα ήταν φυσικά αδόκιµο και θα αποτελούσε οξύµωρο σχήµα. Οι άνθρωποι φιλοδοξούν να συνεχίσουν το έργο της συµµορίας που µας κυβερνά τα τελευταία δέκα χρόνια, πώς είναι δυνατό να επαγγέλλονται αλλαγή.

Ο Α. Μαυρογιάννης έχει επίγνωση του ρόλου και των καθηκόντων του ΠτΔ στην Κύπρο του σήµερα

Οι πλείστοι των υποστηρικτών του κ. Μαυρογιάννη προβάλλουν το ότι πρόκειται για έναν έντιµο, µορφωµένο και ειλικρινή άνθρωπο. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά για να µπορέσει να αντεπεξέλθει σε µια διακυβέρνηση;

Το ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διαθέτει τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε δεν αµφισβητείται ούτε και από τους αντίπαλους του. Εκείνο που χρειαζόµαστε περισσότερο σήµερα είναι έναν άνθρωπο σαν τον Μαυρογιάννη, ο οποίος περιστοιχίζεται από µια µεγάλη οµάδα ικανών και έµπειρων στελεχών και, ας µην το ξεχνάµε, θα έχει τη στήριξη του µεγάλου και αρχαιότερου κόµµατος της Κύπρου.

Στην περίπτωση εκλογής του θα χρειαστεί να τα βάλει µε το απρόσωπο µεν, αλλά πανίσχυρο βαθύ κράτος. Έχει τη δύναµη και τη θέληση να επιχειρήσει αυτήν τη σύγκρουση;

Πιστεύω πως ναι. Σαν µορφωµένος και έξυπνος άνθρωπος έχει επίγνωση του ρόλου και των καθηκόντων του Πτ∆ στην Κύπρο του σήµερα. Προσωπικά, διαπιστώνω πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι αποφασισµένος να αναµετρηθεί µε το κατεστηµένο και το «βαθύ κράτος» και να οδηγήσει την Κύπρο σε µια νέα εποχή.

Μεταξύ των κύριων διεκδικητών της προεδρίας είναι ο µόνος που τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ του διαχωρισµού του ρόλου της εκκλησίας από το κράτος. Και είναι καιρός να γευτούµε και οι Κύπριοι, έστω και µε καθυστέρηση αρκετών αιώνων, τους καρπούς του διαφωτισµού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.