Σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συμφώνησαν ότι ελπίζουν Ομπάμα – Τσίπρας

Την ελπίδα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση, να υπάρξει θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά, στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και για το Κυπριακό στο οποίο η Ελλάδα προσβλέπει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, εξέφρασε κατά τις σύντομες δηλώσεις του, καλωσορίζοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι το τελευταίο αυτό ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στα θέματα αυτά.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι Τουρκία και Ελλάδα με τα εμπλεκόμενα μέρη και τη συνεργασία των ΗΠΑ θα καταφέρουν να επιτύχουν δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος ολόκληρος και η Ελλάδα διανύουν εποχή προκλήσεων και συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε οικονομικό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα η ανάπτυξη αυτή να είναι το στοιχείο εκείνο επί του οποίου θα υπάρξουν και άλλα βήματα, τα οποία μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν ακόμη να γίνουν θα οδηγήσουν σε βιώσιμη κατάσταση. Επανέλαβε επίσης τη θέση της Ουάσινγκτον ότι μόνο με λιτότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και βιώσιμη ανάπτυξη και ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στάση που επέδειξε στην προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας ότι πρέπει δια μέσου συνεργασίας να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων και κατ’ επέκταση λύσεις και για τις αιτίες που προκαλούν τις ροές αυτές. Κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως φίλη και σύμμαχο χώρα, σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

 

 

Παυλόπουλος: «Η λύση στο Κυπριακό να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο»

Κυπριακό, σχέσεις με Τουρκία, προσφυγική και οικονομική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ότι η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που αποκλείει την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων. Και προσέθεσε ότι αν γίνει αποδεκτή λύση που είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο θα λειτουργήσει ως προηγούμενο για όλη την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, φωτογραφίζοντας την Τουρκία, σημείωσε ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι μέρος του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να αμφισβητείται.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, στη σύντομη αντιφώνησή του, αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού σε οικονομικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας πόσο έχει υποφέρει, εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Συνεχάρη την Ελλάδα για την αντίδρασή της στην προσφυγική κρίση, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο πρόβλημα και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντική η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, τον οποίο υποδέχτηκε νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13.30 ακριβώς.  Τον υποδέχτηκε έξω από το Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η μπάντα της ελληνικής αεροπορίας ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο άνδρες επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς το οποίο απέδωσε τιμές παραταγμένο επί της Ηρώδου Αττικού.

Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου υποδέχτηκαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης συνοδευόμενος από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία στην οποία μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και η Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.
 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.