
Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει κατά 4,5 % τις συμβάσεις των δανειστικών επιτοκίων και ο μέσος όρος ξεπερνά το 5,5 %, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου.
Πρόσθεσε πως εάν μάλιστα το δάνειο είναι ΜΕΔ τότε προστίθεται και ακόμα 2,2 % σε τόκους υπερημερίας.
Η αύξηση των επιτοκίων, υπέδειξε ο κος Ιωάννου, επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο σκοπός της, είπε, είναι να μειώσει την ενεργό ζήτηση για να μειωθούν οι τιμές και να υπάρξει ελεγχόμενη ζήτηση. Ο κος Ιωάννου έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία είπε αγγίζει ήδη μηδενική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή είπε πως εξαρτάται από τη φύση του πληθωρισμού εάν η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων θα τον μειώσει. Αυτή η πολιτική, τόνισε, συνεπάγεται κοινωνικό κόστος για το οποίο πρέπει να υπάρχει κοινωνική διαχείριση, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική επάρκεια, ώστε να διασφαλιστεί το επίπεδο κοινωνικής ευημερίας των πολιτών.
Ο κος Ιωάννου διερωτήθηκε αυτή η μονοτονική ταύτιση με επίπεδο στόχου μείωσης του πληθωρισμού στο 2%, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτώ ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη που στερείται πιθανότατα ίσως και θεωρητικής βάσης.
