Παύλος Ιωάννου: Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά και την επιχειρηματική δραστηριότητα

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει κατά 4,5 % τις συμβάσεις των δανειστικών επιτοκίων και ο μέσος όρος ξεπερνά το 5,5 %, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως εάν μάλιστα το δάνειο είναι ΜΕΔ τότε προστίθεται και ακόμα 2,2 % σε τόκους υπερημερίας.

Η αύξηση των επιτοκίων, υπέδειξε ο κος Ιωάννου, επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά και την επιχειρηματική δραστηριότητα.  Ο σκοπός της, είπε, είναι να μειώσει την ενεργό ζήτηση για να μειωθούν οι τιμές και να υπάρξει ελεγχόμενη ζήτηση. Ο κος Ιωάννου έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία είπε αγγίζει ήδη μηδενική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή είπε πως εξαρτάται από τη φύση του πληθωρισμού εάν η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων θα τον μειώσει. Αυτή η πολιτική, τόνισε, συνεπάγεται κοινωνικό κόστος για το οποίο πρέπει να υπάρχει κοινωνική διαχείριση, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική επάρκεια, ώστε να διασφαλιστεί το επίπεδο κοινωνικής ευημερίας των πολιτών.

Ο κος Ιωάννου διερωτήθηκε αυτή η μονοτονική ταύτιση με επίπεδο στόχου μείωσης του πληθωρισμού στο 2%, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτώ ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη που στερείται πιθανότατα ίσως και θεωρητικής  βάσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy