Παύλος Ιωάννου για εκποιήσεις: Απέτυχε το σύστημα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ΜΕΔ

Είναι τραγικό 9 χρόνια μετά από την οικονομική κρίση του 2013 να συζητείται το θέμα των εκποιήσεων επισήμανε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Παύλος Ιωάννου τόνισε ότι οι εκποιήσεις είναι απότοκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Όπως είπε είναι μέτρο της αποτυχίας του συστήματος να αντιμετωπίσει ορθολογικά το πρόβλημα των ΜΕΔ. Επίσης ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνων οικονομικών εξελίξεων, λέγοντας ότι η κρίση θα επιβαρύνει τους δανειολήπτες, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων και των αυξημένων επιτοκιακών χρεώσεων.

Εκ μέρους του κινήματος κατά των εκποιήσεων, η Ευγενία Μωυσέως ανέφερε ότι η αναστολή των εκποιήσεων μέχρι και τον Οκτώβριο είναι όπως είπε χαρακτηριστικά μιλλοσφοτζίσματα. Σημείωσε ότι οι περισσότερες επιστολές εκποίησης, είναι από τα επενδυτικά ταμεία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι δυστυχώς πρώτα γίνονται οι πλειστηριασμοί και μετά μιλάνε οι αρμόδιοι για προστασία των πολιτών. Σημείωσε ότι το όλο σύστημα έχει αποτύχει. Επίσης είπε ότι υπάρχει ανοικτό θέμα με 13 προτάσεις που αφορούν τη νομοθεσία του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων. Με την πρόταση διαφωνούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αλλά και σύνδεσμος τραπεζών. Η πρόταση προβλέπει παράταση της απαγόρευσης των εκποιήσεων για πρώτη κατοικία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Επίσης, στην Ολομέλεια οδηγείται και το πακέτο νομοσχεδίων σε σχέση με την αγοραπωλησία πιστωτικών διευκολύνσεων, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του εγγυητή. Θα δίδεται επίσης στον εγγυητή η δυνατότητα να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να καταγγείλει τυχόν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα και στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για να επιβάλει πρόστιμο ακόμη και αυτεπάγγελτα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy