Παύση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ ζητά το ΑΚΕΛ για το φιάσκο με τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

Μετά τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την παραπληροφόρηση του από τον ΟΚΥΠΥ σχετικά με την παραγγελία που δεν έγινε για μηχανήματα αιμοκάθαρσης, η παραίτηση ή παύση του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ είναι μονόδρομος, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τις ανεπάρκειες και τις παραλείψεις υπευθύνων.

Υπενθυμίζεται πως δημιουργήθηκε σάλος μετά την αποκάλυψη ότι ο ΟΚΥπΥ δεν παρήγγειλε ποτέ τα νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για το ΓΝ Αμμοχώστου που εξυπηρετεί δεκάδες νεφροπαθείς.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου παρακάθησε σε σύσκεψη με την Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ, την Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών Εμιλυ Γρουτίδου-Πετρίου και εκπροσώπους των νεφροπαθών, ενώ επισκέφθηκε την Μονάδα Αιμοκάθαρσης και συνομίλησε με ασθενείς που έκαναν την θεραπεία τους.

Πήρα πάνω μου την απόφαση ώστε άμεσα να γίνει αλλαγή των μηχανών που υπάρχουν τώρα και θα υπάρχουν περίπου 5 επιπρόσθετες μηχανές σε σημείο που είναι διαθέσιμο ώστε να εξυπηρετούν τους ασθενείς μας, είπε σε δηλώσεις του.

Σε ερώτηση κατά πόσον τα μηχανήματα αυτά υπάρχουν ή θα πρέπει να παραγγελθούν, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτές οι μηχανές θα έρθουν. Εχω μιλήσει με τους ασθενείς, ενώ λάμβαναν τη θεραπεία τους και τους έχω ζητήσει να δείξουν κατανόηση ακόμα λίγο καιρό». Εξέφρασε την εκτίμηση πως «με τα νέα μηχανήματα όχι μόνο θα εξυπηρετούνται, αλλά θα αναβαθμιστεί και ολόκληρο το Νοσοκομείο».

Ερωτηθείς πότε θα φτάσουν τα καινούργια μηχανήματα, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε πως «η γραπτή δέσμευση που έχω πάρει από την εταιρεία που θα φέρει τις μηχανές, είναι μάξιμουμ τρεις μήνες. Στη σύσκεψη ήταν παρών ο προσφοροδότης και η γραπτή δέσμευση είναι πως ότι σε τρεις μήνες θα έρθουν, ενώ ζήτησα σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να με ενημερώσει άμεσα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν παραγγελθεί τα μηχανήματα, όπως είχε ειπωθεί χθες από τον ΟΚΥπΥ, ο Υπουργός είπε πως «η εντύπωση που είχα και η πληροφόρηση που είχα και εγώ, είναι ότι αυτά τα μηχανήματα είχαν παραγγελθεί. Δυστυχώς αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν παραγγελθεί και γι’ αυτό ήρθα σήμερα εδώ στο Νοσοκομείο για να δοθούν οι λύσεις που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι ικανοποιούν και τους ασθενείς».

Οσον αφορά τα υφιστάμενα μηχανήματα, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «η εταιρεία θα αναλάβει, από αυτή τη στιγμή την ευθύνη. Δυστυχώς όταν είμαστε κάτω στην αίθουσα αιμοκάθαρσης υπήρξε πάλι πρόβλημα (με το μηχάνημα) και η εταιρεία ανέλαβε να το λύσει άμεσα».

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο Υπουργός είπε πως «είναι 54 ασθενείς αλλά προβαίνουμε σε πρόνοιες για να μπορούμε να εξυπηρετούμε επιπρόσθετους ασθενείς».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τον απογοητεύει η στάση του ΟΚΥπΥ, αφού ο Οργανισμός είχε υποσχεθεί αρκετές φορές ότι θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι αιμοκαθαρόμενοι, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «δεν με ικανοποιεί αυτό το θέμα. Εχω επικοινωνήσει τις τελευταίες μέρες με τον ΟΚΥπ, γιατί έχω εντοπίσει ότι ήταν πρόβλημα αυτό το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως Υπουργός, μου είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα μηχανήματα θα έρθουν, αλλά δυστυχώς αν δεν ερχόμουν (σήμερα) εδώ τα μηχανήματα δεν θα έρχονταν ποτέ».

Γι αυτό, συνέχισε «πήρα την απόφαση να ακυρώσω όλες τις συναντήσεις που είχα σήμερα και να έρθω στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Στη 13.30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ για να ενημερωθεί με σκληρή γλώσσα» για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ασθενείς που να υποφέρουν, ο Υπουργός είπε ότι «συμφωνώ μαζί σας αλλά πρέπει να δούμε τη θετική εικόνα που είναι πως όχι μόνο θα έχουμε νέες μηχανές αλλά θα έχουμε και ένα νέο θάλαμο με επιπρόσθετες μηχανές».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει ακούσει τις θέσεις των ίδιων των ασθενών, αφού όπως λέχθηκε δεν ήταν παρόντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι «κάποιοι συγγενείς νεφροπαθών ήταν παρόντες και έχω συνομιλήσει με τους ασθενείς στους θαλάμους καθώς και με αρκετούς νεφροπαθείς».

Από την πλευρά της η Εμιλη Γρουτίδου- Πετρίδου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών είπε ότι «είμαστε για πρώτη φορά ικανοποιημένοι, αφού έχει μπει το νερό στο αυλάκι μετά από πολλά χρόνια παραπόνων και επιστολών, για την κατάσταση στην Αμμόχωστο. Επιτέλους θα έχουμε μία αλλαγή και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» σημείωσε.

Η Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη είπε ότι «νιώθω ιδιαίτερα ευτυχισμένη γιατί σήμερα με την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα της αιμοκάθαρσης, τόσο στο πρόβλημα της παροχής νερού αλλά και των μηχανών αιμοκάθαρσης. Αυτό ήταν αίτημα εδώ και δυο χρόνια και πραγματικά νιώθω συγκινημένη που με την εδώ παρουσία του Υπουργού Υγείας, επιτέλους γίνεται πραγματικότητα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Σημειώνεται ότι σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και στις δηλώσεις της η κα. Γρουτίδου-Πετρίπου είπε πως «ξεκινούμε παγκύπριο έρανο για τους ασθενείς με τη Cyta στο τηλέφωνο 7060. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία από την ιστοσελίδα της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών».

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.