Παζάρι κυβέρνησης για τις διευκολύνσεις στα ταμεία-γύπες

Ψάχνουν φόρμουλα για τους εγγυητές, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι

 

Σε παζάρι μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και μερίδας κομμάτων εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα «Άρτεμις» και στο Κτηματολόγιο και να αντλούν στοιχεία για τους δανειολήπτες, τους εγγυητές, τα πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τους δανειολήπτες ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι οποιαδήποτε σχέση με τα δάνεια και τους πάροχους εξασφαλίσεων.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΠΑ, Οικολόγους και ΕΛΑΜ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να διαβουλευτεί ξανά με την ΕΕ, στη βάση των όσων αναφέρθηκαν στη συνεδρία.

Σημειώνεται ότι το θέμα το οποίο τέθηκε πιο έντονα απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η προστασία των εγγυητών, καθώς επίσης και των προσώπων που συνδέονται με τους δανειολήπτες που δεν έχουν σχέση με τα δάνεια και τους πάροχους εξασφαλίσεων. Παρά ταύτα, από τις δηλώσεις των βουλευτών που εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, αφού άλλοι έκαναν λόγο για πλήρη απαλλαγή των εγγυητών και άλλοι ότι θα μπει πρόνοια, ώστε τα ταμεία-γύπες να μπορούν να παίρνουν στοιχεία και για τους εγγυητές αλλά με άλλη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ξανά το πιστόλι στον κρόταφο των κομμάτων, απειλώντας ότι εάν δεν εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και την εκταμίευση των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.