«Παζλ» Ταγίπ Ερντογάν µε φόντο το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών

Το αφήγηµα για ξένες δυνάµεις που απειλούν την Τουρκία αποτελεί σηµαντικό παράγοντα συσπείρωσης

Του ειδικού µας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Κλιµάκωση µε την Ελλάδα και προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχόµενη νέα επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρσικών δυνάµεων στη βόρειο Συρία, σκληρό «παζάρι» στο ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συµµαχία και αυξανόµενες πιέσεις εις βάρος της αντιπολίτευσης, συνθέτουν το «παζλ» του Ταγίπ Ερντογάν, µε φόντο το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών.

Έτσι περιγράφουν συνοµιλητές της «Χαραυγής» στην Τουρκία τη σηµερινή συγκυρία, σηµειώνοντας ότι η σταθερή επιδείνωση της κατάστασης της οικονοµίας, το αυξανόµενο αντιπροσφυγικό αίσθηµα, αλλά και οι πιέσεις των υπερεθνικιστών της κυβέρνησης εναντίον οποιασδήποτε προοπτικής εξοµάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας µε τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποτελούν τις µεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί το «δέντρο» πίσω από το οποίο βρίσκεται το µεγάλο «δάσος» µιας ευρύτερης έντασης που, όπως εκτιµούν τα ίδια πρόσωπα, έχει ως βασικούς στόχους την εκπλήρωση σκοπών ζωτικής σηµασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας, κυρίως στο Κουρδικό, αλλά και την εθνικιστική συσπείρωση, µε ορατό πια τον ορίζοντα ενδεχόµενων πρόωρων εκλογών.

Στην Άγκυρα κυριαρχεί η άποψη ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να οµαλοποιήσει τις σχέσεις της µε χώρες όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις προθέσεις της Άγκυρας για οµαλοποίηση. Έµπειροι Τούρκοι αναλυτές εκτιµούν ότι οι επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονοµάζει, θα είχαν εξοργίσει οποιονδήποτε ηγέτη στην Άγκυρα, αλλά οι υπερβολές στην αντίδραση του Ερντογάν ίσως υποδηλώνουν πρόθεση κλιµάκωσης της έντασης µε την Ελλάδα στην προοπτική των εκλογών.

O Τούρκος Πρόεδρος έριξε τώρα και το «χαρτί» µιας ενδεχόµενης νέας επέµβασης στη βόρεια Συρία, ξεκινώντας έτσι ένα νέο γύρο έντασης και αβεβαιότητας τόσο στο εξωτερικό, µε το βασικό ερωτηµατικό να είναι τι θα κάνει η Ουάσιγκτον σε µια τέτοια περίπτωση, αλλά και στο εσωτερικό, όπου η πόλωση και η συσπείρωση αποτελούν πλέον βασικά «εργαλεία» του πολιτικού γίγνεσθαι.

Η αντιπολίτευση δείχνει αδύναµη να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της

Όπως εκτιµούν πηγές της «Χαραυγής» στην Τουρκία, η ένταση µε το ΝΑΤΟ και ευρύτερα µε τη ∆ύση έχει αναµφισβήτητα εσωτερικές διαστάσεις, διότι τροφοδοτεί πάλι το αφήγηµα των ξένων δυνάµεων που δρουν εναντίον της Τουρκίας, αλλά και την εικόνα του Τούρκου Προέδρου ως εθνικού ηγέτη που «υψώνει για άλλη µια φορά το ανάστηµα του απέναντι στους ξένους».

Πρόσφατη δηµοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει ότι το 23,8% των Τούρκων πολιτών θεωρεί υπεύθυνες για τη σηµερινή οικονοµική κατάσταση της χώρας τις «ξένες δυνάµεις». Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 49,3% ανάµεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και στο 47,4% για το ΜΗΡ, ενώ είναι µόλις 4,4% για το CHP και 7,3% για το ΙΥΙ. Είναι έτσι προφανές ότι το αφήγηµα για ξένες δυνάµεις που απειλούν την Τουρκία αποτελεί πολύ σηµαντικό παράγοντα συσπείρωσης.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό η αντιπολίτευση δείχνει ακόµα αδύναµη να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της και να εµπνεύσει εµπιστοσύνη. Ο αρχηγός του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP), Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται να επιµένει να είναι αυτός ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές, παρόλο που όλες οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν ότι είναι ο πιο αδύναµος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν. Πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι για τον Τούρκο Πρόεδρο θεωρούνται ο δήµαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και ο δήµαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέµ Ιµάµογλου.

Συγκυρία που αναµφισβήτητα βοηθάει τον Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύει όσους εκτιµούν ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών είναι σήµερα ορατή, πριν ο πληθωρισµός και το αντιπροσφυγικό αίσθηµα «ροκανίσουν» ακόµα περισσότερο την εκλογική βάση του ΑΚΡ αλλά και των εθνικιστών συµµάχων του ΜΗΡ.

Οι αυξανόµενες πιέσεις στην αντιπολίτευση, µε τον κίνδυνο αποκλεισµού από την πολιτική να αιωρείται ως δαµόκλειος σπάθη πάνω από τον Εκρέµ Ιµάµογλου και άλλες προσωπικότητες του CHP, µαζί µε την προοπτική ενδεχόµενης απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Κόµµατος της ∆ηµοκρατίας των Λαών (HDP), αποτελούν κοµµάτια του ίδιου «παζλ», εκτιµούν αναλυτές στην Τουρκία.

Ωστόσο οι πιθανές πρόωρες εκλογές και οι εσωτερικές ανάγκες της κυβέρνησης ίσως να είναι σηµαντικοί παράγοντες του πολύπλοκου αυτού «παζλ», αλλά δεν είναι οι µόνοι. Η σηµερινή συγκυρία αναδεικνύει για άλλη µια φορά τα πάγια ζητήµατα ζωτικής σηµασίας για την Τουρκία, τα οποία η Άγκυρα έχει σήµερα την ευκαιρία να θέσει και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης και της διαπραγµάτευσης στη διεθνή σκηνή και στις σχέσεις της µε τη ∆ύση, εκτιµούν αναλυτές στην Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy