Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η Παιδεία, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, οι Τέχνες και η πολιτιστική υποδομή και δημιουργία, ήταν, είναι και θα παραμείνουν το στοίχημα ζωής για κάθε χώρα. Σήμερα επιβάλλεται να καταθέσουμε όραμα, σύγχρονο, προοδευτικό και ανοιχτών οριζόντων. Τώρα, για να μην είναι αργά, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν οι κρατούντες, όλη η πολιτεία, ότι χωρίς ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα, στην υπηρεσία του λαού, των αναγκών και απαιτήσεων της κοινωνίας, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.

Δυστυχώς, η Κύπρος στις διεθνείς αξιολογήσεις εξακολουθεί να παίρνει απροβίβαστο. Η Παιδεία ακόμα βολοδέρνει σε συντηρητικές αντιλήψεις, ξεπερασμένες φιλοσοφίες και πρακτικές καταδικασμένες που απορρίφθηκαν ήδη από σύγχρονα παιδαγωγικά συστήματα.  Καλούμε τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Χαμπιαούρη, να ξεκινήσει διαβούλευση με τη Βουλή, τα κόμματα, τις οργανώσεις εκπαιδευτικών, τους δήμους και τις κοινότητες, τους δημιουργούς και τα Συμβούλια πολιτιστικών φορέων, ώστε να αφουγκραστεί τα μικρά και μεγάλα αιτήματα των άμεσα εμπλεκόμενων για τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Μακρά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές προκαταλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα προτείνω:

* Κατάθεση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τις ανάγκες υποδομής που να καλύπτουν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και τις βαθμίδες του, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα πανεπιστήμια.

* Προώθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών υποδομών που να περιλαμβάνουν όλες τις επαρχίες, δήμους και κοινότητες, που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

* Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σύγχρονη και αποτελεσματική στην υπηρεσία των αναγκών και απαιτήσεων, της κοινωνίας του αύριο. Στόχος να οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο, παιδοκεντρικό και δημοκρατικό δημόσιο σχολείο.

* Προώθηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που το κύριό του αντικείμενο να είναι η καλλιέργεια κριτικού πνεύματος, δεξιοτήτων και υψηλού κριτηρίου θεωρητικής και πρακτικής ερμηνείας φαινομένων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Χρειαζόμαστε παιδεία ανοιχτών οριζόντων, κριτικής σκέψης αμφισβήτησης και ανάλυσης ομαδικής έρευνας, να ανταποκρίνεται στις ζωτικές ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας.

* Χρειάζεται ολοκληρωμένος οδικός χάρτης για την ανάγκη ενίσχυσης της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα ποσοστό 30% Τεχνικής Εκπαίδευσης και η Κύπρος μόνο 8%.

* Χρειάζεται να κατατεθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός με χρονοδιαγράμματα για την επένδυση στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, με δεδομένο ότι και σε αυτό τον τομέα υστερούμε αφάνταστα και είμαστε φτωχοί συγγενείς ως μέλος της Ε.Ε.

* Τι θα γίνει με την καλλιέργεια και διαμόρφωση αγωγής, κουλτούρας και πολιτισμού, σε σειρά θεμάτων όπως είναι το περιβάλλον, η οδική ασφάλεια, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η καταπολέμηση του ρατσισμού, του εθνικισμού και των φυλετικών διακρίσεων, του θρησκευτικού μίσους και της μισαλλοδοξίας;

* Τι θα γίνει με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που ασφυκτιούν κτιριολογικά; Το ΤΕΠΑΚ αναμένει ακόμα τη στοιχειώδη αύξηση του προϋπολογισμού που να καλύπτει τουλάχιστον τις σημερινές ανάγκες, όπως αναμένει και την προώθηση του σχεδιασμού για την επέκταση του β’ πόλου.

Οι Τέχνες και ο Πολιτισμός θα τύχουν ενίσχυσης και αναβάθμισης από το κράτος ή θα εξακολουθήσουν να διαιωνίζουν μιζέριες, λιτότητα και περικοπές; Με ψίχουλα δεν δημιουργείς πολιτισμό, θέατρο, μουσική, χορό, ζωγραφική, κινηματογράφο. Πότε θα γίνει διαβούλευση για το σύστημα και για τα κριτήρια επιχορηγήσεων για κονδύλια για τον Πολιτισμό, για τις Τέχνες, επιτέλους; Δεν μπορεί να συνεχίσει ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας για επιχορηγήσεις των 500 ευρώ. Ούτε οι δήμοι και οι κοινότητες να είναι ο φτωχός συγγενής σε αυτή τη διαδικασία. Χρειάζονται και ενισχυμένα κονδύλια και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση κριτηρίων. Και κάτι τελευταίο… Η περικοπή του μικρού επιδόματος για τους καλλιτέχνες αποτελεί μέγιστο εξευτελισμό και πρόκληση. Αυτά και άλλα πολλά χρειάζονται όραμα, σχεδιασμό και πολιτική βούληση.

* Επ. Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, Βουλευτής ΑΚΕΛ