Παιδιά με αναπηρίες σε ένα κράτος «ανάπηρο»

Ο Γολγοθάς μιας οικογένειας, οι διαδικασίες και η αναμονή χρόνων για τα αυτονόητα

 

Άνθρωποι με αναπηρίες σε ένα κράτος “ανάπηρο” από κάθε άποψη. Γονείς με παιδιά με αναπηρίες που για να πάρουν την απαραίτητη στήριξη από το κράτος -αν τελικά την πάρουνχρειάζεται να περάσουν από χίλια μύρια κύματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση, που βγάζει στο φως της δημοσιότητας η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, της οικογένειας ενός 11χρονου κοριτσιού με πολλαπλές αναπηρίες, η οποία εδώ και 4 χρόνια σχεδόν βρίσκεται σε έναν αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η ΠΟΤ με επιστολή της στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητά πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την οικογένεια. Όπως ανέφερε στη «Χ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης, η οικογένεια έχει υποβάλει από το 2014 αίτημα στο κράτος μέσω των σχετικών σχεδίων επιχορήγησης για παραχώρηση χρηματικού ποσού ύψους 24.000 ευρώ για τις εργασίες αναδιαμόρφωσης των χώρων του σπιτιού της, ώστε να εξυπηρετείται το κορίτσι καθώς και 26.775 ευρώ για την εγκατάσταση ανελκυστήρα. «Μετά από τρία χρόνια το κράτος, όπως καταγγέλλει η Οργάνωση, προχώρησε στην παραχώρηση 2.000 ευρώ για τις εργασίες αναδιαμόρφωσης του σπιτιού και 10.000 για τον ανελκυστήρα.

Η ΠΟΤ στην προσπάθειά της να βοηθήσει την οικογένεια απέστειλε στην κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου τον περασμένο Αύγουστο επιστολή, ωστόσο μέχρι και σήμερα ουδεμία απάντηση έχει λάβει. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, το κορίτσι έχει όραση και στα δύο μάτια 6/400, ενώ παρουσιάζει εγκεφαλική παράλυση, σπαστική τετραπληγία, σοβαρή κινητική αναπηρία, σφαιρική ψυχοκινητική διαταραχή, επιληψία και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από μόνη της και χρήζει 24ωρης φροντίδας.

Η οικογένεια που εν τέλει αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δανειοδότηση για τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές στο σπίτι της ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά από τον Ιανουάριο του 2014, οπότε η μητέρα του παιδιού υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για επιχορήγηση μέσω δημόσιου προγράμματος στέγασης, το οποίο ήταν τότε σε ισχύ. Ακολούθως ενημερώθηκε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας και ότι θα έπρεπε να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας υπουργική χάρη.

Έτσι και έπραξε, για να ενημερωθεί όμως ότι ο φάκελος είχε ήδη μεταφερθεί στην επαρχιακή διοίκηση και ότι θα ενημερωνόταν σχετικά αφού εξεταστεί η υπόθεση. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λειτουργός πραγματοποίησε επίσκεψη και επιθεώρησε τους χώρους του σπιτιού της οικογένειας, ενώ τέλη Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την οικογένεια ότι το αίτημά της δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών και ως εκ τούτου διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Τον Αύγουστο του 2015 η μητέρα έλαβε 2.000 ευρώ. Υπέβαλε ένσταση και σε επιστολή που έλαβε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας (Οκτώβριος 2015) ενημερώθηκε πως δεν υπήρχε δυνατότητα αύξησης του ποσού που της είχε παραχωρηθεί λόγω του αριθμού των υποθέσεων που θα έπρεπε να καλυφθούν από το συγκεκριμένο κονδύλι.

Η ταλαιπωρία όμως της οικογένειας έχει, δυστυχώς, και συνέχεια… Απευθύνθηκε ακολούθως στη διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και μέσω του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για απόκτηση τεχνικών μέσων, οργάνων και άλλων βοηθημάτων για άτομα με αναπηρία τής παραχωρήθηκαν οι 10.000 ευρώ για την εγκατάσταση του ανελκυστήρα. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 η οικογένεια υπέβαλε αίτηση για κάλυψη έκτακτων αναγκών από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Ακόμη περιμένει απάντηση», λέει ο κ. Νικολαΐδης.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy