Παιδιά μην βρίζετε

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Δημήτρη Παλμύρη

Έγινε το ανήκουστο. Πολίτες βλαστήμησαν, ύβρισαν τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους. Ύβρις: να αποκαλείς τα ΜΜΕ διεφθαρμένα ρωτώντας κιόλας τον Έιντε αν έχει να κάνει δήλωση για τη διαφθορά τους. «Κατεβάστε τις κάμερες» εφώναξε αγανακτισμένος από την ασεβή πράξη ο λειτουργός. Με αποφασιστικές χειρονομίες και με ύφος που πρόδιδε ηγετικά, αρχηγικά χαρίσματα έδειξε πως δεν θα σήκωνε την προσβολή. Μα οι υβριστές πλέον είχαν ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό και αντί να μετανοήσουν μπρος στην αποφασιστικότητα του «Αρχηγού» συνέχισαν τις προκλήσεις.

Όμως μην νομίσει κανείς πως ο δημοσιογραφικός κόσμος θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρώτο και καλύτερο το ΜΜΕ που εργοδοτεί τον δημοσιογράφο-«Ηγέτη»: Σε μια πλήρως αδιάφθορη και αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων μας εξηγεί πως δεν ήτο δυνατό στους δημοσιογράφους να δεχθούν την προσβολή που εσήμανε η ερώτηση αυτή! Και ποιος λογικός άνθρωπος θα το έκανε στη θέση τους; Φανταστήκατε εσείς ποτέ να υπήρχαν άνθρωποι που επί πληρωμή να έκαναν ερωτήσεις που να υπονοούσαν το οτιδήποτε προσβλητικό για έναν άνθρωπο ή για ομάδα ανθρώπων; Πώς να το δεχθεί αυτό μια αγνή, τίμια ανθρώπινη ψυχή;

«Είναι δυνατόν συμπατριώτες μας να επιλέγουν το δρόμο του εθνικού διχασμού ενώ η εθνική μας κατάσταση προτάσσει την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας;» διερωτάται το άρθρο του εν λόγω ΜΜΕ. Διερωτώμαι και εγώ ποιος «Ηγέτης» τα έγραψε αυτά και αν η ηγετική φυσιογνωμία αποτελεί προϋπόθεση πρόσληψης στο συγκεκριμένο ΜΜΕ. Αλλά ας μην ξεφεύγουμε. Εννοείτε πως χρειάζεται Εθνική Ενότης. Η τουρκική αδιαλλαξία, τα ξένα συμφέροντα και οι πράκτορες τους, όπως ο Έιντε, δημιουργούν κινδύνους για το Γένος των Ελλήνων (είναι που μας ζηλεύουν). Αυτά εξάλλου αναφέρουν τα ΜΜΕ όπως το συγκεκριμένο ήδη από τα Κρανς Μοντάνα. Αυτά τα μαθαίνουν από τις πηγές τους. Το ότι συντρώγουν και συμπίνουν με αυτές τις πηγές δεν αποτελεί καμία ένδειξη διαφθοράς. Σε λίγο θα μας πείτε πως διορίζονται και δημοσιογράφοι στο Προεδρικό ή πως θα δοθούν επιχορηγήσεις από την Κυβέρνηση στον έντυπο τύπο ή πως έχουν δοθεί φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Σαν δεν ντρέπεστε λέω εγώ!

«Πάλι καλά που δεν βρέθηκε εκεί κανένας πολίτης που δεν είναι νενέκος σαν και του λόγου σας», κλείνει το άρθρο. Αλλά για να τους τα λέμε ευθέως των προδοτών, θα πρέπει να γνωρίζουν πως άλλη φορά μπορεί και να βρεθεί κάνεις. Τα τηλέφωνα τους τα έχουμε! Για δημοσιογραφικούς λόγους πάντα.

Μιλώντας για πατριώτες: «Ποίος τους έδωσε το δικαίωμα να μοιράζουν πιστοποιητικά πατριωτισμού;» ρωτά ένας άλλος δημοσιογράφος! Προφανώς και κανένας αγαπητέ! Πάνε οι ένδοξες ημέρες που τέτοια μοίραζαν οι αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν φτάνει που όπως λες, δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα του Κυπριακού. Αλλά καλά έκανες και είπες του Έιντε να δεχθεί ξένα στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις στη Νορβηγία άμα γουστάρει. Σίγουρα ως γνώστης της πραγματικότητας του Κυπριακού από τις πηγές σου στο Προεδρικό και αρμόδιος εκδότης πιστοποιητικών ορθής διπλωματίας, κάτι θα ξέρεις.

Βέβαια επενέβησαν και οργανώσεις των εργαζομένων δημοσιογράφων προς υπεράσπιση τους. Αυτοί δικαιούνται να έχουν τέτοιες, γιατί είναι αδιάφθοροι. Οι δικές σας είναι διεφθαρμένες συντεχνίες που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Τέλοσπαντων: «Αλόγιστη και ατεκμηρίωτη» χαρακτήρισε η Ένωση Συντακτών την ύβρη καθώς θεωρεί πως η πρακτική του κάθε δημοσιογράφου να τεκμηριώνει τις ερωτήσεις του με το «κάποιοι θα έλεγαν ότι» είναι αξεπέραστη. Παράδειγμα: «κάποιοι θα έλεγαν πως τα ΜΜΕ ήταν διεφθαρμένα, τι θα λέγατε εσείς»; Λελογιζόμενη και τεκμηριωμένη!

«Φασιστική εκδήλωση» βροντοφώναξε ένας εκ των εκπροσωπών της σοβαρής δημοσιογραφίας, δείχνοντας μας και το εύρος των κοινωνιολογικών, φιλοσοφικών και πολιτικών γνώσεων που έχει για το φασιστικό φαινόμενο. Είμαστε σίγουροι πως κατανοεί την έννοια του όρου και δεν κάνει «αλόγιστη και ατεκμηρίωτη» χρήση του όρου.

Αλόγιστες και ατεκμηρίωτες χρήσεις όρων κάνουν μόνο οι άλλοι. Τους δημοσιογράφους δεν θα τους παίρνετε στο στόμα σας. Μόνο θα παίρνουν.

ΥΓ: Οι εξαιρέσεις είναι λίγες για αυτό και είναι λαμπρές.

Δημήτρης Παλμύρης
Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.