Πεδίο μάχης η περιοχή Μιτσερού – Συνέλαβαν δύο κοινοτάρχες που παρεμπόδισαν την έναρξη εργασιών των ασφαλτικών (εικόνες-βίντεο)

Έκλεισαν το δρόμο οι κάτοικοι εις ένδειξη διαμαρτυρίας - Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έντασης

Μεγάλη αστυνομική δύναμη της ΜΜΑΔ βρίσκεται στην περιοχή του Μιτσερού συνοδεύοντας την εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των υπό ανέγερση ασφαλτικών εργοστασίων. Ήδη η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των κοινοταρχών Μιτσερού και Αγροκηπιάς οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο μαζί με άλλους κατοίκους για να παρεμποδίσουν την έναρξη των εργασιών της εταιρείας και τους μετέφεραν στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμειας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η εκπρόσωπος της οργάνωσης Κοινότητες Εν Δράσει Άντρη Βασιλείου κατήγγειλε την αστυνομία για άσκηση βίας και χειροδικίας σε βάρος διαμαρτυρομένων κατοίκων και για προκλητική συμπεριφορά.

Img 4Ce90Bb1F96B2Aca47950989D732E61F V

Κατήγγειλε επίσης προσπάθεια επιβολής με τη βία της εγκατάστασης του ασφαλτικού εργοστασίου και χαρακτήρισε τραγικές και πρωτόγνωρες τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα.

O3I0360 Scaled

Όπως ανέφερε οι δυο κοινοτάρχες συνελήφθησαν επειδή επέμεναν ότι δεν έπρεπε να μπει εκσκαφέας στο χώρο και να αρχίσει εργασίες.

Να σημειωθεί πως γύρω στις 08:00 οι κάτοικοι έκλεισαν το δρόμο Κάτω Μονής προς Άγιο Ιωάννη Μαλούντας και στις δύο κατευθύνσεις.

 

Img 2A8Af6D78F015977E6B7C6Ff2D9B7818 V

Ταυτόχρονα κατήγγειλε αστυνομική βία κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν και όπως χαρακτηριστικά είπε έσπρωχνα όποιον προσπαθούσε να μιλήσει.

Η κυρία Βασιλείου έκαμε λόγο για μεγάλο πόλεμο εναντίον των κατοίκων της περιοχής και για εισβολή και βία της αστυνομίας αλλά και του ιδίου του κράτους, τονίζοντας ότι είναι θέμα δημοκρατίας πλέον. Η κυρία Βασιλείου κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα διαδραματίζονται.

Προκλητική η στάση της ΜΜΑΔ

Πρωτοφανή χαρακτήρισε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή Μιτσερού η κάτοικος Μαρίνα Νικηφόρου. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι περισσότεροι από 80 αστυνομικοί τέθηκαν αντιμέτωποι με απλούς κατοίκους της περιοχής οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρυθούν.

Viber Image 2022 08 02 07 30 01 787

Κατήγγειλε ότι η ίδια υπέστη μελανιές στα χέρια από γυναίκα αστυνομικό η οποία την τραβούσε επειδή είχε πατήσει στο παγκέτο του δρόμου. «Με τράβηξε γυναίκα αστυνομικός λες και είμαι ζώο επειδή επειδή στάθηκα στο παγκέτο του δρόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντί να συλλάβουν αυτούς που παρανομούν συλλαμβάνουν τους απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται, επισήμανε και διερωτήθηκε σε ποια αστυνομία να καταγγείλει την αστυνομική βία εναντίον της.

Από την πλευρά της η Άντρη Βασιλείου επισήμανε ότι η απόφαση για την κατασκευή του ασφαλτικού είναι ειλημμένη εδώ και δυο χρόνια. Η μόνη τους έγνοια, είπε, είναι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Κατήγγειλε ότι πρόκειται για γεωργικό τεμάχιο που βρίσκεται μόλις στα δυόμισυ χιλιόμετρα από τις κατοικίες.
Viber Image 2022 08 02 07 30 00 807
Προκλήσεις από μέρους της αστυνομίας και βία κατήγγειλε και ο κάτοικος της περιοχή Ιάκωβος Ιακώβου. Καταβάλλεται προσπάθεια να μην δουν το φως της δημοσιότητας οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, είπε, καθώς κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν ανταποκρίθηκε κάλυψη της διαμαρτυρίας. Επίσης κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει ούτε άδεια οικοδομής, ούτε άδεια χωροθέτησης και αντί να καταγγέλλονται αυτοί που κάνουν έργα παράνομα, τόνισε, η αστυνομία στέκεται απέναντι στους κατοίκους.

Χριστοφίδης: Εξυπηρέτηση συμφερόντων με αυταρχικές αποφάσεις 

Την απουσία διαλόγου και για αυταρχικές και ετσιθελικές αποφάσεις προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατήγγειλε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ο οποίος μετέβη στον χώρο διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής Μιτσερού.

O3I0384 Scaled

Όπως είπε η κυβέρνηση αποφάσισε για ακόμη μια φορά εξυπηρετώντας μεγάλα συμφέροντα να μεταφέρει το πρόβλημα με τα ασφαλτικά σε ήδη πολύ βεβαρυμένες περιοχές όπου υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και πολύ κοντά σε κοινότητες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

O3I0355 Scaled

Το θέμα, πρόσθεσε, είναι ότι γίνεται προσπάθεια από τους κατοίκους να προληφθεί η προσπάθεια επιβολής μιας ετσιθελικής απόφαση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα.

Η θέση της Αστυνομίας

Οι κοινοτάρχες Μιτσερού και Αγροκηπιάς, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί, παρεμπόδιζαν την έναρξη των εργασιών του εκσκαφέα, αρνήθηκαν να μετακινηθούν και εξύβρισαν την αστυνομία, για αυτό και καταγγέλθηκαν για αυτόφωρα αδικήματα, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να κατηγορηθούν γραπτώς και να αφεθούν ελεύθεροι.

O3I0407 Scaled

Όσον αφορά τις καταγγελίες για αστυνομική βία εναντίον κατοίκων της περιοχής του Μιτσερού, ο κύριος Ανδρέου ανέφερε ότι τα μέλη της αστυνομίας έχουν συγκεκριμένες οδηγίες και με βάση αυτές παρεμβαίνουν. Η αστυνομία πήγε στην περιοχή καθηκόντως, ανέφερε, καθώς γνώριζε από χθες ότι επρόκειτο να διοργανωθεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας.

O3I0396 Scaled
Ερωτηθείς γιατί τον αριθμό των αστυνομικών που βρίσκεται στην περιοχή, είπε ότι εκεί βρίσκονται 40 αστυνομικοί και πώς εάν χρειαστεί θα σταλούν περισσότεροι. Πρόσθεσε ότι εκεί και όπου χρειαστεί η αστυνομία θα παρεμβαίνει δυναμικά.

Ο κύριος Ανδρέου είπε ότι εάν πολίτες έχουν παράπονο μπορούν να αποταθούν στην αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας.

Στο σημείο ο μητροπολίτης Ταμασού

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας, ο οποίος έκανε λόγο για μία πολύ θλιβερή μέρα με «δύο άξιοι κοινοτάρχες και φίλοι της περιοχής μας», να έχουν συλληφθεί επειδή το μόνο που προσπάθησαν να κάνουν ήταν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των κατοίκων που υπηρετούν.

O3I0407 Scaled

Όπως είπε επικοινώνησε με την αστυνομία ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους και την επανένωση τους με τους πολίτες για να τους αγκαλιάσουν και να τους ευχαριστήσουν για όλες τις προσπάθειες που και αυτοί και οι άλλοι συνεργάτες τους πράττουν.

O3I0396 Scaled

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η υγεία του κόσμου, δεν έχουμε καμία σχέση με συμφέροντα και πολιτικές, συμπλήρωσε για να προσθέσει πως θέλουν να επικρατήσει το δίκαιο και να σταματήσει η παρανομία γιατί «θεωρώ εδώ που ζει κάποιος έχει δικαίωμα να αποφασίζει τη μοίρα του και κανείς άλλος». Τέλος κάλεσε ξανά σε διάλογο και όχι σε μονομερείς αποφάσεις για να βρεθεί μια λύση με καλή πρόθεση, με τις συλλήψεις των δύο κοινοταρχών να μην είναι καλή πρόθεση όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.