Πέφτει σήμερα η αυλαία για τις αιτήσεις «χρυσών» διαβατηρίων

Θα συνεχιστεί η εξέταση όσων εκκρεμούν, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα «χρυσά» διαβατήρια, ωστόσο το πρόγραμμα θα παραμείνει εν ζωή για μερικούς μήνες ακόμη μέχρι την εξέταση των εκατοντάδων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, παρά τις έντονες ενστάσεις της Κομισιόν.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα, 30 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, και για το λόγο αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών. Μάλιστα ήδη έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες φάκελοι με αιτήσεις, αφού από τις 13 Οκτωβρίου, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος, μεσολάβησαν 17 μέρες, τις οποίες αξιοποίησαν στο έπακρο οι μεσάζοντες για προώθηση των τελευταίων πράξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 586 αιτήσεις (410 από το 2019 και άλλες 176 οι οποίες κατατέθηκαν εντός του 2020), ενώ τις τελευταίες 17 μέρες πλημμύρισαν οι εφημερίδες με γνωστοποιήσεις για αιτήσεις πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι με βάση έκθεση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας, ο μέσος όρος για εξέταση και έγκριση των αιτήσεων είναι 327 ημέρες (από  215 – 716). Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει εν ζωή για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, εκτός αν ακολουθηθεί η διαδικασία της επίσπευσης η οποία εφαρμόστηκε κατ’ εξαίρεση με οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών για τις 18 περιπτώσεις που συνδέονται με τη διαχειρίστρια εταιρεία του καζίνο. Σ’ αυτό το σενάριο ο μέσος όρος μπορεί να μειωθεί στις 169 ημέρες (από 101 – 283), αν και θεωρείται απομακρυσμένο, αφού ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος.


Εξέταση αιτήσεων υπό το βάρος κυρώσεων

Σημειώνεται ότι η εξέταση των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τα «χρυσά» διαβατήρια θα συνεχιστεί υπό το βάρος του κινδύνου επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν, η οποία ήδη έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της χώρας. Μάλιστα ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Didier Reynders, σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συνέχιση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, αναφέροντας ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να πείσει την Κύπρο να καταργήσει το πρόγραμμα. Εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένος για τις συζητήσεις περί θέσπισης νέου προγράμματος, διαμηνύοντας με νόημα ότι «οι αξίες της ΕΕ δεν είναι προς πώληση».

Επισημαίνεται ακόμη η παραδοξότητα ότι τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να εξετάζει αιτήσεις, ενώ την ίδια ώρα η Ερευνητική Επιτροπή θα εξετάζει παρατυπίες του παρελθόντος.

Συσκότιση και συγκάλυψη

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η πίεση από την αντιπολίτευση για διαφάνεια και τιμωρία όσων ευθύνονται για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε δηλώσεις του χθες στον «Άστρα» κατήγγειλε την Κυβέρνηση για προσπάθεια συσκότισης των ερευνών και συγκάλυψης του σκανδάλου. Σχολιάζοντας επίσης τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα και την κόντρα του με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Γ. Λουκαΐδης υπέδειξε ότι ο Γιώργος Σαββίδης, με τον τρόπο που ενεργεί, δημιουργεί την πεποίθηση ότι ενεργεί ως υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδης παρά ως Γενικός Εισαγγελέας.


Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι ο Γενικός Ελεγκτής αμφισβητεί τις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα.

Απαντώντας η Ελεγκτική Υπηρεσία χαιρέτισε την αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης όσον αφορά στις αρμοδιότητές της, ενώ επανέλαβε ότι η έρευνά της ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2019. Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν αναφορές της ΕΕ για ενδεχόμενες «αθέμιτες πρακτικές και φοροδιαφυγή».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.