Πέφτει απόψε η αυλαία στο θέμα Γιωρκάτζη

Με συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών του ΠτΔ που άρχισε από χθες μετά το σάλο που ξέσπασε στα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή την ώρα στη συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα οριστικοποιηθεί, εκτός απροόπτου η παραίτηση της Διοικητή της ΚΤ.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καθολική απαίτηση των πολιτικών κομμάτων για παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη και των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας δεν αφήνει περιθώρια στον ΠτΔ από το να απαιτήσει την παραίτηση της Διοικητού.

Η ίδια, αναφέρουν πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει θετική για την ίδια ανταπόκριση, αφού η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει δεδομένων και των πρόσφατων διαφωνιών της με τη Λευκωσία στο ζήτημα του προηγούμενου Διοικητή της ΚΤ.

Ετσι ο δρόμος για τον ΠτΔ για να απαιτήσει την παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη φαίνεται να είναι ανοικτός ύστερα και από τις νομικές συμβουλές που πήρε ότι σε περίπτωση που η Διοικητής αρνηθεί να παραιτηθεί θα ζητήσει την αποπομπή της από το Ανώτατο Δικαστήριο με τη δικαιολογία της σύγκρουσης συμφερόντων που κατέγραψε ο Γενικός Ελεγκτής στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Ολα λοιπόν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε λίγο και όπως φαίνεται η αυλαία στο πολύκροτο θέμα Γιωρκάτζη θα πέσει απόψε.


Δυσλειτουργία λόγω σύγκρουση συμφερόντων Διοικητού

Τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) άκουσαν απόψε τα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του ΚΤ, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις επί του θέματος και αύριο θα καταθέσουν και σχετικό γραπτό σημείωμα.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ”.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία άρχισε στις 18.00 και ολοκληρώθηκε στις 19.45, αντί στις 19.00, όπως ήταν προγραμματισμένο, το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤ Σταύρος Ζένιος είπε ότι “ενημερώσαμε για το έργο που επιτελείται από το ΔΣ και συζητήσαμε το πώς μπορεί αυτή τη στιγμή η ΚΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της, που είναι απαραίτητη για την οικονομία της χώρας”.


Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη. Τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είναι οι Σταύρος Ζένιος, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Μαννάρης, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Πολυδωρίδης.

Ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι έχουν ακούσει πολύ προσεκτικά τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της ΚΤ και έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις και αύριο θα καταθέσουν και ένα γραπτό σημείωμα.

“Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο ότι η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ, κάτι το οποίο είχαμε γραπτώς ενημερώσει τη Διοικητή από τον περασμένο Οκτώβριο και μας είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα είχε λυθεί”, πρόσθεσε.

Εντούτοις,συνέχισε, εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Συμβουλίου.


Ερωτηθείς αν θα θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ζένιος είπε: “Έχουμε προβληματιστεί όλοι από κοινού για το πώς η ΚΤ θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, ποιοι είναι οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί, και θα θέσουμε αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα γραπτό σημείωμα με τις απόψεις μας”.

Σε ερώτηση αν η παραίτηση τους θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΚΤ, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχουν συζητηθεί πολλά θέματα, πολύ περισσότερα από αυτό για το πώς θα μπορούσε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ΚΤ για το καλό της οικονομίας και αύριο ο Πρόεδρος θα έχει ένα γραπτό σημείωμα”.

Αναφορικά με το θέμα που είχε προκύψει στη Βουλή για τις λίστες δανείων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχει γίνει εν αγνοία του Συμβουλίου και στο Συμβούλιο είχαν δοθεί επί του θέματος αντιφατικές πληροφορίες”.

Σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Ζένιος είπε ότι δεν θα σχολιάσει τα σχόλια οποιουδήποτε άλλου.


Ο κ. Ζένιος επανέλαβε ότι τα δύο σημαντικά θέματα είναι ότι τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ “θεωρούν ότι η σύγκρουση συμφερόντων δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας και άρα εκτίθεται η ΚΤ και αυτό πρέπει να λυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας”.

Τέλος, ο κ. Ζένιος στις απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι “σε όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και της δικής μας περιλαμβανομένης, τα μέλη των ΔΣ δεσμεύονται βάσει του νόμου από ένορκη δήλωση να μην δημοσιοποιούν θέματα που αφορούν την ΚΤ, να δίνουν πληροφορίες για το τι είπε ο καθένας”, προσθέτοντας ότι “δεσμευόμαστε από αυτό το νόμο”.

“Αν ερωτηθούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από τη Βουλή, βεβαίως και θα απαντήσουμε”, κατέληξε.

Μετά τη συνάντηση με τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος δέχθηκε τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ, Στέλιο Κοιλιάρη και Γιώργο Συρίχα. Μετά τη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.15, δεν έγιναν δηλώσεις.


Δυνατόν απόψε η απόφαση του ΠτΔ για Διοικητή ΚΤ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί σε ό,τι αφορά το αίτημα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για απομάκρυνση της Διοικητού και των Μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, αφού ολοκληρώσει το απόγευμα τις επαφές με τους εμπλεκόμενους που άρχισε χθες, δήλωσε νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, προσθέτοντας πως όταν υπάρξει απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί.

“Έγινε μια καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενημερωθεί για τις απόψεις των κομμάτων, για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι η λήψη της τελικής απόφασης είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Στην παρατήρηση ότι αποτελεί κοινή θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να θέσουν στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη τις παραιτήσεις τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε από το εξωτερικό και από χθες διενεργεί συνεχείς αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, με όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα το θέμα” και ζήτησε όπως υπάρξει αναμονή “μέχρι να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα το απόγευμα”. Πρόσθεσε ότι ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις.


Ερωτηθείς εάν είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα κόμματα ζήτησαν ευθέως την απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη με οποιοδήποτε τρόπο, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που όπως ανέφερε αντικατοπτρίζουν αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε πως τα κόμματα που δεν προέβησαν σε δηλώσεις σήμερα, έκαναν δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, και πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί την καθολική θέση των κομμάτων, ο κ. Χριστουδουλίδης είπε ότι η τελική απόφαση είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κατ` επανάληψη έχει αποδείξει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε τόσο σοβαρές αποφάσεις.

“Πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα γίνει σχετική ανακοίνωση”, επανέλαβε.


Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση με τη Διοικητή ο Πρόεδρος θα αποφασίσει, ο κ. Χριστουλίδης είπε ότι ενδεχομένως να αποφασίσει και απόψε. Συμπλήρωσε πως όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και υπάρξει απόφαση θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε επικοινωνία με την κ. Γιωρκάτζη.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.