Πέφτουν οι υπογραφές για τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν στην Βηρυτό και υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας οριοθέτησης με το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνεται σε δήλωση της Κυβέρνησης του Λιβάνου, απευθυντέα προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Αμέσως μετά την υπογραφή του Αούν, ο Άμος Χόχσταϊν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης αποτελεί γεγονός-τομή για την λιβανέζικη οικονομία και οι πολίτες της χώρας θα το αντιληφθούν σύντομα. Ζούμε μία ημέρα ιστορική, επιτυγχάνοντας μία συμφωνία που εγγυάται σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Από πλευράς Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίασή του, επικύρωσε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία ενισχύει κατοχυρώνει την ασφάλεια του Ισραήλ και διασφαλίζει την ελευθερία κινήσεών μας έναντι της Χεζμπολάχ και κάθε απειλή από τον βορρά».

«Όλοι ανεξαιρέτως οι επιφορτισμένοι κρατικοί φορείς για την εθνική ασφάλεια συμφωνούν για την αναγκαιότητα της συμφωνίας. Ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, οι ένοπλες δυνάμεις, οι μυστικές υπηρεσίες και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όλοι ανεξαιρέτως συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες» είπε.

Ο κ. Λαπίντ αναφέρθηκε και στην πολιτική σημασία της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «δεν συμβαίνει κάθε μέρα μία εχθρική χώρα να αναγνωρίζει το Κράτος του Ισραήλ, υπογράφοντας μία επίσημη συμφωνία και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία να βρίσκονται στο πλευρό μας και να εγγυώνται για την εφαρμογή μίας συμφωνίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Τέλος, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία, κάνοντας ευρεία αναφορά στο γεγονός ότι χθες άρχισε η εξόρυξη και παραγωγή εμπορεύσιμου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish και ότι, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, το Ισραήλ θα λάβει 17% από τα κέρδη που θα απορρέουν από το λιβανικό κοίτασμα Qanna-Sidon».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, οι λεπτομέρειες του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί, στις 15:00 τοπική ώρα πρόκειται να αρχίσει η επίσημη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας στην έδρα της τοπικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην μεθοριακή κωμόπολη πόλη Αλ-Νακούρα στον Λίβανο, στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες του Λιβάνου, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΟΗΕ. Στην διαδικασία θα παραστεί και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Βηρυτό, Αν Γκριγιό.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της συμφωνίας, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει επίσημες δηλώσεις στον Τύπο στις 17:00 τοπική ώρα στην τοποθεσία Ρως Χα’Νικρά, που βρίσκεται στην ισραηλινή πλευρά της μεθορίου, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την Αλ-Νακούρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy