«Πείτε τους να έρθουν για εγκαίνια»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

«Πείτε του να έρθει για εγκαίνια και να φέρει μαζί του και τα πολιτικά του τέκνα».

Το πιο πάνω μήνυμα μάς ζήτησε να μεταφέρουμε στον Νίκο Αναστασιάδη ένας αναγνώστης της εφημερίδας μας, από το Βαρώσι, ο οποίος διαμένει τα τελευταία 49 χρόνια (κάτι περισσότερο από τη μισή του ζωή) σε προσφυγικό συνοικισμό και ο οποίος βλέπει με προβληματισμό τη μανία του Αναστασιάδη με την υστεροφημία του που τον έχει οδηγήσει να κάνει κάθε μέρα εγκαίνια σε έργα, τα οποία είναι αμφίβολο το πότε και αν θα υλοποιηθούν.

Στην ερώτηση τι θα εγκαινιάσει ο Νίκος Αναστασιάδης, η απάντησή του ήταν κοφτή σαν μαχαίρι: «Τη νέα μας ζωή!»

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό, θεωρείτο δεδομένη η βάση για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους θεωρείτο εκ των ων ουκ άνευ. Μάλιστα, στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ υπήρχε ρητή αναφορά όσον αφορά το δικαίωμα όλων των Ελληνοκυπρίων να μπορούν να εγκαθίστανται οπουδήποτε αυτοί επιθυμούν, να αξιοποιούν την περιουσία τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν, να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά όπως οι ίδιοι επιθυμούν κ.τ.λ. Ακόμη, μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας δεν είχε θέσει θέμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για δύο ΑΟΖ. Αντίθετα, στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ υπήρχαν ρητές αναφορές, οι οποίες διασφάλιζαν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του ο Νίκος Αναστασιάδης και τα πολιτικά του τέκνα, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, κατάφεραν να διαλύσουν τα πάντα. Με το φλερτ της ιδέας των δύο κρατών έθεσαν σε αμφισβήτηση τη βάση των διαπραγματεύσεων και έριξαν την αξιοπιστία μας στο ναδίρ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ δεν γίνεται αναφορά σε ΔΔΟ. Η επιστροφή των Βαρωσίων απομακρύνεται μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και το θέμα της ΑΟΖ. Η τάτσα από την αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη σε «ΑΟΖ που τους αναλογεί» φαίνεται ότι θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον η διεθνής κοινότητα -μέσα από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ- επιρρίπτει ίσες ευθύνες για το αδιέξοδο. Ασκεί μάλιστα κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την εγκατάσταση φράχτη στη νεκρή ζώνη, την οποία χαρακτηρίζει ως «σημαντική παραβίαση».

Ο Νίκος Αναστασιάδης και τα πολιτικά του τέκνα με τους χειρισμούς τους οδήγησαν το Κυπριακό στο παρά μισό της διχοτόμησης. Και αν στη θέση του διαπραγματευτή δεν ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος επέμενε στη διαφύλαξη του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων και ο οποίος αναγνωρίζεται από τον διεθνή παράγοντα για τις σταθερές του θέσεις και τη βούλησή του για λύση του Κυπριακού, τα δεδομένα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

Ο φίλος από το Βαρώσι ζει εδώ και 49 χρόνια σε προσφυγικό συνοικισμό, προσμένοντας την επιστροφή. Αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης και τα πολιτικά του τέκνα εξανέμισαν αυτή την ελπίδα σε βαθμό που σήμερα βρισκόμαστε στο παρά μισό της διχοτόμησης. Αυτή είναι η νέα ζωή στην οποία τον καταδίκασαν. Και δυστυχώς αν εκλεγεί ένα από τα δύο πολιτικά τέκνα του Νίκου Αναστασιάδη, τα εγκαίνια της νέας άχαρης ζωής για χιλιάδες πρόσφυγες θα είναι μάλλον αναπόφευκτα.

Η αλλαγή και η εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Για να ζωντανέψει ξανά η ελπίδα. Για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και το λαό της Κύπρου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.