ΠΕΚ: Εισηγείται σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπήςγια προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ

Σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει όλα όσα απαιτούνται για την προστασία του Χαλλουμιού ΠΟΠ, εισηγείται η Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), η οποία διοργάνωσε χθες Ημερίδα με θέμα «Έλεγχος και Πιστοποίηση Γαλακτοκομικών Προϊόντων – Η περίπτωση του Χαλλουμιού».

Η Ημερίδα, την υποστήριξε το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει οι δύο φορείς, ενώ συμβαλλόμενοι φορείς ήταν ακόμα η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού και ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, εισηγείται όπως γίνουν ενδεικτικές ενέργειες για διασύνδεση των φορέων ελέγχου, συγκέντρωση των δεδομένων, επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με τη γαλακτόσκονη και την ανίχνευση της, δημιουργία ομάδας οργανοληπτικής εξέτασης και καθορισμός των ισοζυγίων γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού.

Επίσης, εισηγείται τον εμπλουτισμό και συντονισμό συστήματος ελέγχων, ώστε αυτοί να καταστούν αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να γίνει «ανακοπή της πορείας εξευτελισμού του προϊόντος», ώστε να μην γίνει generic.

Η ΠΕΚ ζητά τη στήριξη του προϊόντος του φακέλου ΠΟΠ, ώστε να μην χαθεί το ΠΟΠ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να συμφωνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι δεν στοχεύεται η μαζική παραγωγή, δεν μπορεί να είναι ένα προϊόν HORECA, ώστε να συνάδει με τη φιλοσοφία των προϊόντων ΠΟΠ.

«Θα πρέπει», τονίζει, «να είναι ένα προϊόν, όπως όλα τα υπόλοιπα της Ευρώπης, που να συνδέεται με την παράδοση, τη μοναδικότητα και την ποιότητα, από την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση του γάλακτος, αποκτώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία, προς όφελος του προϊόντος, όλων των παραγωγών γάλακτος και των μεταποιητών».

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό στην Ημερίδα απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χριστός Παπαπέτρου, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ. Δημήτρης Τσάλτας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, και η Μαρία Χαχάλη, Επικεφαλής Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων της Bureau Veritas Hellas, εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί ο έλεγχος και η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές του Χαλλουμιού ΠΟΠ.

Σύμφωνα με την ΠΕΚ «οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ως προς το θέμα της Ημερίδας, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση του χαλουμιού».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.