Την απαίτησή τους για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για μια στρατηγική συμφωνία για λύση επί των έξι εξεχόντων ζητημάτων της βάσης του πλαισίου Γκουτέρες, θέτουν Ε/κ και Τ/κ με πορεία τους μια μέρα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» και η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος η Πόλη μας» απευθύνουν έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ακούσουν τη φωνή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που απαιτούν λύση, επανένωση και ειρήνη, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζονται σταθερά βήματα προς τη λύση, την επανένωση και την ειρήνη.

«Χρειαζόμαστε σταθερά βήματα προς τη λύση, την επανένωση και την ειρήνη», αναφέρουν υπογραμμίζοντας ότι αυτό μεταφράζεται σε καθαρή απάντηση προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι το πλαίσιο που έχει προτείνει θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών, χωρίς καμία προϋπόθεση και σε καθαρή δέσμευση πως θα είναι σεβαστό ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά. Την εκδήλωση στηρίζει το ΑΚΕΛ και με ανακοίνωσή του καλεί τόσο σε στήριξη όσο και σε συμμετοχή. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, αναφέρει, η κοινωνία οφείλει να ζητήσει από τους δύο ηγέτες να λάβουν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

Να προσέλθουν στη συνάντηση με πολιτική βούληση για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με την ίδια διαδικασία, σημειώνει και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός με το διχοτομικό στάτους κβο, αλλά επιζητείται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της στηρίζει την εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» και καλεί τους εργαζομένους να παρευρεθούν. «Ενώνουμε τη φωνή μας και εκφράζουμε την απαίτηση οι δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας, που θα οδηγούν σε λύση και επανένωση», υπογραμμίζει η ΠΕΟ.

Προσθέτει ότι η λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά κείμενα των Η.Ε., αποτελεί για όλον το λαό της Κύπρου τη μόνη επιλογή για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.

«Σε αυτό το πλαίσιο πορευόμαστε με όσους επιζητούν τον ίδιο στόχο», συμπληρώνει.

Η πορεία της Πέμπτης θα ξεκινήσει από τον κυκλικό κόμβο του «ΟΧΙ» στη Λευκωσία η ώρα 19:00 και θα καταλήξει στο τέρμα της οδού Λήδρας όπου θα συναντηθεί με αντίστοιχη πορεία των Τουρκοκυπρίων για να εκφράσουν όλοι μαζί ότι ο δρόμος προς τη μόνιμη διχοτόμηση δεν είναι ο δρόμος που θέλουν να ακολουθήσουν, ούτε και θα ακολουθήσουν το δρόμο προς την αναβίωση της βίας.

Άννα Μισιαούλη