Πέμπτη αύξηση επιτοκίων – Σφίγγει και άλλο η θηλιά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η νέα αύξηση επιτοκίων, την οποία προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, αφού θα φουσκώσουν και άλλο οι δόσεις.

Ο οικονομολόγος Σωφρόνης Κληρίδης επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του στον Άστρα ότι πρόκειται για την 5η κατά σειρά αύξηση από την ΕΚΤ. Εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει ακόμη μια αύξηση επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Σ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όσους έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και για αυτούς που θέλουν να δανειστούν, λόγω του ότι τα επιτόκια είναι πλέον υψηλότερα. Σημείωσε επίσης ότι με το σύστημα που εφαρμόζεται στην Κύπρο με το κυμαινόμενο και όχι το σταθερό επιτόκιο, φορτώνεται το ρίσκο στα νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών ανήλθε στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης χρέους για τις μη εταιρείες ανήλθε στο 150% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 58,6 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος τους ανήλθε στα 20,1 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,6 δισ. ευρώ, με το χρέος του τομέα να φτάνει στα 39,3 δισ. ευρώ και τον δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy