Στις 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας με οδηγίες των ΗΠΑ.

Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας ο μεγάλος επαναστάτης του 20ού αιώνα Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν φυσικά η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που βρίσκονταν στο πλευρό του.

Κι έτσι ο πρωτεργάτης του κουβανικού αγώνα, το τρανό παράδειγμα διεθνισμού και μεγάλος επαναστάτης θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης με συνοπτικές διαδικασίες, μόλις στα 39 του χρόνια.

Οι ΗΠΑ έκαναν τα πάντα για να τον εξολοθρεύσουν κατανοώντας την επιρροή του Τσε στους λαούς της Λατινικής Αμερικής που ζητούσαν απελευθέρωση από την τυραννία των εγκάθετων της Ουάσινγκτον.

Το χρονικό των τελευταίων στιγμών του Τσε

Το 1965, ο Γκεβάρα αποφασίζει να αφήσει τη θέση του στην κουβανική κυβέρνηση και βάζει πλώρη για άλλες χώρες με στόχο την επανάσταση και απελευθέρωση των λαών από τα δικτατορικά καθεστώτα.

Με ενδιάμεσο σταθμό στο Κονγκό, τον Νοέμβριο του 1966, ο Τσε φτάνει στη Βολιβία με- ταμφιεσμένος σε μεσόκοπο Ουρουγουανό έμπορο επ’ ονόματι Adolfo Mena Gonzalez. Μετά τον έλεγχο, πετά την αμφίεσή του και ρίχνεται στον αγώνα της επαναστατικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση ανακάλυψε έγκαιρα τόσο την παρουσία του Γκεβάρα στη Βολιβία όσο και το κρησφύγετό του, πολύ πριν καταφέρει δηλαδή ο Τσε να εγκαθιδρύσει τη δύναμή του στα βουνά της Βολιβίας.

Βασικός πληροφοριοδότης της αμερικανοκίνητης κυβέρνησης ήταν η πανταχού παρούσα CIA.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1967, ο βολιβιανός στρατός είχε βγει στο κατόπι του Τσε και των περιορισμένων επαναστατικών του δυνάμεων, κυνηγώντας τους τόσο λυσσαλέα που ανάγκαζαν τους αντάρτες να μετακινούνται συνέχεια, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα οργάνωσης.

Διωκόμενος λοιπόν συνεχώς και χτυπημένος από άσθμα, ο Γκεβάρα δεν μπορούσε ούτε να αντεπιτεθεί όπως ήξερε ούτε και να υποχωρήσει περαιτέρω στις ζούγκλες της Βολιβίας: η ομάδα του διασπάστηκε σε μικρότερους πυρήνες, με πολλούς από αυτούς να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται.

Η σύλληψη του Τσε και η εκτέλεση

Μέσα στο ζοφερό αυτό πλαίσιο, η σύλληψη του Τσε ήταν απλώς θέμα χρόνου: το τέλος ήρθε πράγματι τον Οκτώβριο του 1967.

Το πρωινό λοιπόν της 8ης Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Γκεβάρα και τους 16 άντρες του που κρύβονταν σε έναν ξηροπόταμο γνωστό ως Quebrada del Churo. Στη 1:10 μ.μ. ξέσπασε πιστολίδι, που ανάγκασε τους επαναστάτες να διασπαστούν – πολλοί έπεσαν νεκροί και άλλοι πιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης μάχης, ο Γκεβάρα χτυπήθηκε από σφαίρα στο αριστερό του πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, προσπαθούσε να διαφύγει όταν και τελικά αιχμαλωτίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μετέφεραν τον αιμόφυρτο Τσε σε σχολείο της πολίχνης La Higuera, όπου και ανακρίθηκε.

Την επόμενη μέρα, οι διαταγές του Προέδρου της Βολιβίας – κατόπιν υποδείξεων των ΗΠΑ – ήταν σαφείς: ο Γκεβάρα έπρεπε να εκτελεστεί πάση θυσία.

Κι έτσι το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 1967, ο λοχίας Mario Teran, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού που προσφέρθηκε οικειοθελώς να εκτελέσει τον Τσε, τον γάζωσε με ημιαυτόματο όπλο. Ο Γκεβάρα έπεσε νεκρός σε ηλικία μόλις 39 ετών…

Το πτώμα του βρέθηκε 30 χρόνια μετά

Αρχικά ο βολιβιανός στρατός τοποθέτησε το άψυχο σώμα του επαναστάτη πάνω σε τσιμεντένιο πλυσταριό, αφήνοντας τους στρατιώτες και τους ντόπιους να “θαυμάσουν” το θέαμα.

Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκοψαν τμήματα από τα μαλλιά του ως σουβενίρ και φυλαχτά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πριν από την ταφή του, οι Βολιβιανοί έκοψαν τα χέρια του Τσε και τα έβαλαν μέσα σε φορμαλδεΰδη, για να λειτουργήσουν ως πειστήριο τρανό για το χαμό του.

Στις 11 Οκτωβρίου 1967, οι Βολιβιανοί παράχωσαν μυστικά το πτώμα του Γκεβάρα, με τον τόπο του ενταφιασμού του να παραμένει απόρρητο κυβερνητικό μυστικό για 3 ολόκληρες δεκαετίες! Και μόλις τον Ιούλιο του 1997 ο σκελετός του Τσε (και άλλων 6 συντρόφων του), που ήταν θαμμένοι κοντά στο αεροδρόμιο του Vallegrande στα νότια της χώρας, επιστράφηκε στην Κούβα για κανονική ταφή. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ο Γκεβάρα και οι αν- τάρτες του ενταφιάστηκαν στη Santa Clara, την ίδια πόλη που είχε οδηγήσει τις επαναστατικές του δυνάμεις σε αποφασιστική νίκη το 1958.

Ο Τσε Γκεβάρα έμεινε στην Ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, ένας συνεπής επαναστάτης που δεν καταλάγιασε ποτέ, πάντα πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου.

Στη Βολιβία τα παιδιά του Τσε για να τιμήσουν τη θυσία του

Τα τέσσερα παιδιά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα βρίσκονται στη Βολιβία για την 50ή επέτειο του θανάτου του πατέρα τους. Τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Τσε Γκεβάρα – η Αλέιδα, ο Καμίλο, ο Ερνέστο και η Σέλια – έχουν γεννηθεί και ζουν στην Κούβα. Μια κόρη του από έναν πρώτο γάμο απεβίωσε το 1995.

Παρ’ όλο που ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αιχμαλωτίστηκε την 8η Οκτωβρίου 1967 από τον βολιβιανό στρατό και εκτελέστηκε την επομένη, οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του έγιναν κατά παράδοση την 8η Οκτωβρίου, επέτειο της σύλληψής του.

Όπως είχε γνωστοποιήσει πριν μερικές βδομάδες ο Βολιβιανός Πρόεδρος, Έβο Μοράλες, στην παρουσία των παιδιών του Τσε θα γίνει «μια μεγάλη συγκέντρωση των λαών εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και θα είναι εκεί τα τέσσερα παιδιά του Τσε, στο Λα Ιγκέρα», το χωριό της νότιας Βολιβίας όπου ο Αργεντινός κομαντάντε της επανάστασης της Κούβας εκτελέστηκε το 1967, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Μοράλες, που ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι θαυμαστής του Γκεβάρα