Πενταμερής Γενεύη: Αυτά ξεκαθάρισε στον Τατάρ ο Γκουτέρες

Γενεύη-Αποστολή: Νίκη Κουλέρμου

Σύμφωνα με ενημέρωση μας για την χτεσινή συνάντηση του ΓΓ με ΤΚ ηγέτη, ο  ΓΓ επεσήμανε στον Ερσίν Τατάρ τα ακόλουθα:

Α. Η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

Β.  ΤΟ ΣΑ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

Γ.  Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό  δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την Πενταμερή στη Γενεύη ΕΔΩ

Σήμερα η ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς

Με ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το κυπριακό στο Παλάτι των Εθνών στην Γενεύη αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα, με πιο εντατικές επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου θα αρχίσει η ολομέλεια με την συμμετοχή 1 + 5 και των πέντε πλευρών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ολομέλεια θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, πρώτα οι δύο ηγέτες, με την αρχή να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ακολουθεί ο κ. Τατάρ και μετά οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων που με τη σειρά είναι ο Τούρκος Υπουργός και ακολουθούν ο Έλληνας και ο Βρετανός ομόλογός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν θα μπορούν να γίνουν δευτερολογίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει έγγραφο με απαντητική επιχειρηματολογία της ελληνοκυπριακής πλευράς στις τουρκικές τοποθετήσεις.

«Χάσμα θέσεων» η πρώτη διαπίστωση Γκουτέρες

Το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών ήταν η πρώτη μάλλον διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ από τις πρώτες κιόλας ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι και η δραματική, σύμφωνα με τα όσα μάθαμε στην ολονύκτια προσπάθεια να συλλέξουμε πληροφορίες για τα όσα επεσυνέβησαν: ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ελπίδες να ολοκληρωθεί αυτή η διάσκεψη με ανακοίνωση ότι επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες την ετοιμασία ενός κειμένου -κοινής δήλωσης ή στην περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δική του δήλωση να γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεύτερον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντανά για μπορούν να βρεθούν διέξοδοι, τονίζοντας ότι εμείς δεν έχουμε θέσεις που να μην είναι σύμφωνες με αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όταν ρωτήσαμε αν από αυτή την παρέμβαση δυνατόν να προκύψει ένα νέο πλαίσιο Γκουτέρες η απάντηση από έγκυρη κυβερνητική πηγή ήταν «ναι, με την έννοια ότι όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ κωδικοποίησε στο Κραν Μοντανά τις διαφορές, να πει ναι, υπάρχουν ακόμα τρία σημεία π.χ. στα οποία επίσης υπάρχουν διαφορές», ενεργώντας πάντα σύμφωνα με τους όρους εντολής του.

Μετά τα όσα διαμείφθηκαν χθες με το ΓΓ του ΟΗΕ έχουμε ενημερωθεί επίσημα ότι τελικά δεν θα υπάρχει παράταση στην παραμονή των εργασιών της διάσκεψης μέχρι την Παρασκευή.

Τώρα, αν έχουμε χρόνο να πούμε για το όραμα που ξεδίπλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από ένα έγγραφο 8 σελίδων που ανέγνωσε ενώπιον του κ. Γκουτέρες, για την Κύπρο. Κατ’ αρχήν ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη λύσης επανένωσης του νησιού σύμφωνα με τις παραμέτρους και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και τα ψηφίσματα 1251 και 2561. Αναφέρθηκε στις συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες και παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε το κράτος που θα προκύψει με τη λύση να είναι λειτουργικό και εντός της ΕΕ όπου θα συνεχίσει να είναι μέλος και μετά τη λύση. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν παρεμβάσεις της Τουρκίας εντός της τ/κ κοινότητας θέλοντας να σημειώσει ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θέλουν τα κατεχόμενα και την τ/κ ως υποτελείς τους . Ένα από αυτά η παρέμβαση του ιδίου του Ερντογάν στην απόφαση του λεγόμενου ανωτάτου δικαστηρίου για τα μαθήματα κορανίου και οι απειλές του ότι θα πάρει μέτρα.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ που έχει προτείνει ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και παράλληλα να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και την κυπριακή ΑΟΖ. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να τεθεί υπό τη διοίκηση των ΗΕ και να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της. Το αεροδρόμιο της Τύμπου να λειτουργεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και το λιμάνι Αμμοχώστου κάτω από την παράγραφο 10 του Πρωτοκόλλου ώστε να αρθεί το επιχείρημα της απομόνωσης των Τ/κ. Στα ενεργειακά ο κ. Αναστασιάδης προτείνει τη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για τους υδρογονάνθρακες με συγκεκριμένο ποσοστό εσόδων για τους Τ/κ οι οποίοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα εφόσον η Τουρκία δεν θα αμφισβητεί την ΑΟΖ κατά 40%, αμφισβητώντας ανάλογα τα συμφέροντα των Ε/κ και των Τ/κ. Τέλος η πρόταση διαλαμβάνει και την ελεύθερη πρόσβαση για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία στα τουρκικά λιμάνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση που είχαμε από κυβερνητική πηγή δεν έχουν κατατεθεί οποιεσδήποτε προτάσεις από πλευράς Τατάρ ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, παρά τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τ/κ τύπο.

 

Πως σχολιάζουν τα κόμματα τις τελευταίες εξελίξεις

 

Πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και να επιδιωχθεί λύση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα τόνισε ο Άριστος Δαμιανού. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αν αυτό αποτύχει, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα παλεύουμε να κρατήσουμε σε ζωή τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι όταν επί Ακκιντζί την είχαμε μπροστά μας κάποιοι επέλεξαν να «φλερτάρουν» με τη λύση δυο κρατών. Αυτό, τόνισε, έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υπόθεση λύσης του κυπριακού.

Ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ. Σημείωσε ακόμα ότι περιμένουν επίσημη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις συναντήσεις στη Γενεύη.

Προβληματισμό για την έκβαση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό εξέφρασε η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ωστόσο ότι δεν πρέπει να προεξοφλήσουν αρνητικά το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Γενεύη. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πήγε με τους πιο αισιόδοξους οιωνούς, αλλά ευχήθηκε να υπάρξει κάτι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δε θα πιστωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά η άρνηση να προσέλθει στις συνομιλίες. Η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι είναι η ώρα της Κύπρου και μακάρι να δοθεί η ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω στο κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος συνοδεύεται από την πολιτική ηγεσία και δίνεται σημαντικό μήνυμα ενότητας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι υπάρχει δυστοκία στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που οφείλεται στην τουρκική πολιτική και αξιώσεις. Σημείωσε ότι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ προχωρήσει με δειλά βήματα ή με βήματα πέραν των εξουσιών του ίσως δημιουργήσει προβλήματα στον αδύνατο που στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως είπε είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας στο τι λέγεται στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy