Πενταμερής: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα της συνάντησης

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηε η άτυπη πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη, αφού δεν εξευρέθηκε κοινό έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών όσον αφορά το Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα εξέφρασαν τις πρώτες τους θέσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της πενταμερούς συνάντησης.

Γ.Γ ΑΚΕΛ: «Να προβληματιστούμε σοβαρά» – Διαμορφώνει πρόταση προς τον ΠτΔ το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση την οποία θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Αν και είπε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τόνισε πως με την επιστροφή στην Κύπρο πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ερχόμενοι στη Γενεύη οι προσδοκίες ήταν χαμηλές λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας ή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

«Θέλω να χαιρετίσω τη στάση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος ξεκαθάρισε σε μερικές περιπτώσεις ότι οι όροι εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η ξεκάθαρη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστά απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι είτε δημόσια, είτε πίσω από κλειστές πόρτες κάποιοι, άφηναν να αιωρείται το ενδεχόμενο αποδοχής από μέρους του των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, είπε όμως ότι έχουμε απογοητευτεί γιατί το Κυπριακό δεν οδηγήθηκε πιο κοντά στη λύση, η κατοχή συνεχίζεται, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.

«Κατά την άποψή μας επιστρέφοντας στην Κύπρο πρέπει, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και τα πολιτικά κόμματα, να προβληματιστούμε παρά πολύ σοβαρά για το πως πρώτα και κύρια αντιμετωπίζεται νέα προσπάθεια για νέα τετελεσμένα, είτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, είτε στο Βαρώσι και την ίδια στιγμή να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να γίνει για να ανοίξει ο δρόμος για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ από μόνη της η σύγκληση μιας δεύτερης άτυπης διάσκεψης δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα ζήτημα «και νομίζω δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να πάμε μετά από μερικούς μήνες σε μια άτυπη διάσκεψη στην οποία θα επαναληφθεί ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες στη Γενεύη».

«Εμείς ως ΑΚΕΛ θα προβληματιστούμε πολύ σοβαρά για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και θα διαμορφώσουμε άποψη, πρόταση την οποία θα δώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται», ανέφερε.

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Ιδιαίτερα απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Πενταμερούς»

Ιδιαίτερα απογοητευτικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του μετά το πέρας της διάσκεψης παρατηρεί ότι είχε προειδοποιήσει ότι η σύγκληση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης, χωρίς τη διασφάλιση των σωστών προϋποθέσεων και χωρίς επιβεβαίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες εξελίξεις.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.