Πενταμερής: Στραμμένο στην Άγκυρα το ενδιαφέρον

Συνάντηση Μισέλ - Ούρσουλα με Ερντογάν, ακολουθούν επισκέψεις Βρετανίδας Υπ. Ευρώπης και Λουτ

Έλα στο Google News

Στραμμένο στην Άγκυρα είναι το ενδιαφέρον τρεις βδομάδες πριν την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, καθώς οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν αντίστοιχα, θα συναντηθούν την Τρίτη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης ως γνωστό θα βρίσκονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, του διαλόγου με την Ελλάδα, της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και της λεγόμενης θετικής ατζέντας και μιας δυνητικής μελλοντικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Αναμένεται ότι από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν και οι ενδείξεις για τη στάση της Τουρκίας στην Πενταμερή. Ειδικότερα, θα ξεκαθαρίσει η παρουσία της ΕΕ και στην Πενταμερή αλλά και στις διαπραγματεύσεις, αν αυτές ξαναξεκινήσουν. Η ΕΕ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να είναι παρούσα στην Πενταμερή και αναμένει την πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ωστόσο, είχαν εκφραστεί ενστάσεις. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής αφορά και στην ουσία του Κυπριακού, καθώς η ΕΕ ενδιαφέρεται να έχει στους κόλπους της ένα λειτουργικό κράτος και ως εκ τούτου δεν ευνοεί με τίποτε την αλλαγή βάσης στο Κυπριακό και λύση δύο κρατών όπως επιδιώκει η Τουρκία.

Μια δεύτερη διπλωματική κίνηση στο Κυπριακό έρχεται με την επίσκεψη της Υπουργού Ευρωπαϊκής Γειτονίας του Ην. Βασιλείου, στις 7 Απριλίου, στη Λευκωσία. Η κα Γουέντι Μόρτον θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών με κύριο θέμα το Κυπριακό. Αν θα επαναλάβει τις «προτάσεις» Ράαμπ για ευελιξία και κάποια συμβιβαστική πρόταση δεν είναι γνωστό, καθώς είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις γι’ αυτές από πολιτικές δυνάμεις στη Λευκωσία και την κυπριακή παροικία στο Λονδίνο.

Τέλος, αναμένεται η άφιξη της κας Λουτ το ερχόμενο Σάββατο και οι συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες την Κυριακή 11 Απριλίου.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.