Πέντε χιλιάδες καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν φέτος στις διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 μέχρι τις 19 Ιουνίου, στη Λάρνακα, για τη μεγάλη γιορτή του Κατακλυσμού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας «κατακλυσμός σημαίνει Λάρνακα και η πόλη, ένθερμος υποστηρικτής της παράδοσης και πιστή στην υπόσχεση που δίνει εδώ και πάνω από 100 τόσα χρόνια, είναι έτοιμη να υποδεχθεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους που θα την τιμήσουν με την παρουσία τους. Η γιορτή του Κατακλυσμού είναι μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας που συνδέεται με την έλευση του καλοκαιριού και την είσοδο σε μια εποχή ανεμελιάς και ανάπαυσης».

Πρόσθεσε πως «η πολιτιστική κληρονομιά, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η λαϊκή παράδοση του τόπου μας, καταγράφεται και απεικονίζεται μέσα από το πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας την κληρονομιά αυτή, στη διαμόρφωση της ταυτότητας μας, του τόπου και της χώρας μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «με γνώμονα την παράδοση και παρά τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, ο Δήμος Λάρνακας θέλοντας να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο της Γιορτής του Κατακλυσμού, για έξι συνεχόμενες μέρες, από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουνίου θα δώσει στους χιλιάδες επισκέπτες, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών».

Εξήγησε ότι «με την ταυτόχρονη λειτουργία 2 εξεδρών, τόσο της Κεντρικής Εξέδρας όσο και της Εξέδρας στην Πλατεία Ευρώπης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν τη τιμητική τους. Από τη μεγάλη αυτή γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου, Νίκος Μακρόπουλος, Γιώργος Σαμπάνης, Στάν, Στέλλα Γεωργιάδου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Πέτρος Κουλουμής, Έλενα Ανδρέου, Αννίτα Κωνσταντίνου και Παντελής Ιωνά».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε άλλες εποχές, το κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζη) και μια ξεχωριστή μουσικό-θεατρική παράσταση για τα Κυπριακά Ερωτικά. Εξάλλου στην Πλατεία Κίμωνος, δεκατέσσερα ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο με την προβολή παραδοσιακών κυπριακών επαγγελμάτων».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «συνολικά πέντε χιλιάδες θα είναι οι καλλιτέχνες και άλλα άτομα που θα συμμετέχουν στην φετινή γιορτή του Κατακλυσμού, θα λειτουργήσουν 170 περίπτερα ενώ 300 περίπου υπηρεσιακοί θα εργαστούν στους τομείς της καθαριότητας, των υγειονομικών ελέγχων και της ασφάλειας».

Όπως είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας «στην παραλία των Φοινικούδων θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Beach – Volley ενώ το ξενοδοχείο Golden Bay θα φιλοξενήσει για ακόμα μια χρονιά το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτζ».

Η Λάρνακα συνέχισε «λόγω της προνομιακής της θέση σαν παραλιακή πόλη, εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα καθώς και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε «ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε όλες τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και στους Φορείς που συνεργάζονται μαζί μας. Ευχαριστίες εκφράζονται και στο Πολιτιστικό Τμήμα και σε όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες, οι οποίες εργάζονται για την ομαλή διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων, σε όλους τους χορηγούς που πρόσφεραν χρήματα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια καθώς και σε όσους εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για την επιτυχία αυτής της μεγάλης γιορτής που είναι σήμα κατατεθέν για τη Λάρνακα».