Επτά νέοι βουλευτές στον Άστρα: Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες τους

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Δρ Κώστας Κωνσταντίνου προβαίνει στην ανακήρυξη των νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Λευκωσία 31 Μαΐου 2021.

Με νέο αίμα ενισχύθηκε η Βουλή μετά τις εκλογές της 30ης Μαϊου.


Επτά κόμματα κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την ανάδειξη των νέων μελών της, με την τελετή ανακήρυξης των εκλεγέντων Βουλευτών να πραγματοποιείται στις 12:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Είκοσι υποψήφιοι βουλευτές κατάφεραν να μπουν στη Βουλή των Αντιπρόσωπων για πρώτη φορά.

Πέντε άτομα από το ΑΚΕΛ μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή, δύο από τη ΔΗΠΑ, έξια από το ΔΗΣΥ, τρεις από το ΔΗΚΟ, ένας από το ΕΛΑΜ, ένας από την ΕΔΕΚ και δύο από τους Οικολόγους Συνεργασία Πολιτών.


Επτά από αυτούς μίλησαν σήμερα στον ;Astra 92.8 για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Μαρίνα Νικολάου: Η μειωμένη εκπροσώπηση ενδεικτικό κοινωνίας που δεν εμπιστεύεται τις γυναίκες

Οι καιροί είναι δύσκολοι και χωρίς μια ενδυναμωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ενδεχομένως να έρθουν πιο δύσκολες στιγμές για τον κόσμο που είναι ταγμένοι να υπηρετούν ανέφερε η νέα βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Λεμεσό Μαρίνα Νικολάου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων και της γυναίκας αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις. Επίσης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι είναι μειωμένη η παρουσία γυναικών στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι επιλογές υπήρχαν σε όλους τους κομματικούς συνδυασμούς αλλά σημείωσε δεν παύει η μειωμένη εκπροσώπηση γυναικών στο Κοινοβούλιο να είναι ενδεικτικό κοινωνίας που δεν εμπιστεύεται τις γυναίκες να υπηρετεί και από αυτό το μετερίζι της πολιτικής.


Αλαμπρίτης: Ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού ο ΔΗΣΥ

Χάθηκαν μεν ποσοστά και ψήφοι στον ΔΗΣΥ αλλά μέσα σε αυτό το προβληματικό και τοξικό περιβάλλον κατάφεραν να παραμείνει ο ΔΗΣΥ ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού ανέφερε ο νέος βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα Πρόδρομος Αλαμπρίτης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ οι απώλειες που καταγράφηκαν θα συζητηθούν σε ανώτατο επίπεδο στο κόμμα. Είπε ακόμα ότι σηκώνουν μανίκια με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη.

Ακόμα, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι στη νέα Βουλή πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές και να δουν πως ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να δώσουν βάρος στις συγκλίσεις και όχι στις αντιπαραθέσεις.


Σενέκης: Στόχος επιθέσεων από ΔΗΠΑ, Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ αποτέλεσε στόχος των επιθέσεων από την πλευρά της Δημοκρατικής Παράταξης του Μάριου Καρογιάν και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού ανέφερε ο νέος βουλευτής του ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο Χρίστος Σενέκης.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις κατά την προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΚΟ κυρίως στο επικοινωνιακό κομμάτι και στο τρόπο που μεταδόθηκαν τα μηνύματα του κόμματος. Επίσης είπε ότι το κόμμα του κ. Καρογιάν τώρα θα κριθεί και θα πρέπει να τοποθετηθεί σε δύσκολα πολιτικά θέματα όπως το κυπριακό.
Παράλληλα, ο κ. Σενέκης χαρακτήρισε παράδοξο το φαινόμενο ανόδου της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί πολίτες καταλήγουν να επιλέγουν ένα φασιστικό μόρφωμα.

Παπαδούρης: Τα μικρά κόμματα αποκτούν σημαντικό ρόλο κυρίως στα θέματα οικονομίας


Με πολυσύνθετους στόχους μπαίνει στη Βουλή ο Σταύρος Παπαδούρης εκπροσωπώντας το Κίνημα Οικολόγων στη Λεμεσό. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι στόχος είναι να καταφέρουν οικολογία και οικονομία να συνυπάρχουν. Πρόσθεσε ότι εντός της Βουλής πρέπει να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνεργασίες, σημειώνοντας ότι τα μικρά κόμματα αποκτούν σημαντικό ρόλο κυρίως στα θέματα οικονομίας. Εκτίμησε ότι αρκετές νομοθεσίες θα κριθούν από τη στάση που τηρήσουν ένα ή δυο βουλευτές. Επίσης είπε ότι θα ήταν ευχής έργο όχι μόνο να παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά να βρίσκονται λύσεις.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας πρώτης κατοικίας μέχρι το σημείο που θα κλείσει το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας.

Σούπερμαν: Oι Κερυνειώτες δικαιούνται ίση πρόσβαση στα δικαιώματά τους

Πρέπει να δουν τα πράγματα με αισιοδοξία για να βρουν λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται ανέφερε η νέα βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Κερύνεια Ρίτα Σούπερμαν. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι υπάρχουν καλές βάσεις για να προχωρήσουν μπροστά. Πρόσθεσε ότι οι Κερυνειώτες δικαιούνται ίση πρόσβαση στα δικαιώματά τους, λέγοντας ότι αυτό θα διεκδικήσει εντός της Βουλής.
Παράλληλα, η κ. Σούπερμαν είπε ότι η παρουσία των γυναικών ήταν μειωμένη και στα ψηφοδέλτια, αλλά σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέγει με βάση την αξία και όχι το φύλο.


Κουκουμάς: Δεν έχουν ηττηθεί οι αρχές και οι ιδέες της αριστεράς.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ θα χρειαστεί να ανασκουμπωθούν, να διορθώσουν λάθη και αδυναμίες και να απαντήσουν στα προβλήματα του κόσμου τόνισε ο νέος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο Γιώργος Κουκουμάς. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει εις βάθος συζήτηση μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα που φέρνει την αριστερά και το ΑΚΕΛ σε οδυνηρή θέση. Επίσης τόνισε ότι δεν έχουν ηττηθεί οι αρχές και οι ιδέες της αριστεράς.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Γιώργος Κουκουμάς επισήμανε ότι αποτελεί κίνδυνο για τα όσα εκπροσωπεί σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και το μίσος που σπέρνει μέσα στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έχουν κανονικοποιήσει την ύπαρξη του ΕΛΑΜ, με αποτέλεσμα μερίδα των πολιτών να επιλέξει το original. Πρόσθεσε ότι η ακροδεξιά «ψαρεύει» στα θολά νερά της κοινωνικής απόγνωσης.


Παράλληλα, είπε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου κτυπήθηκε οικονομικά από την πανδημία, προσθέτοντας ότι ο εκμηδενισμός του τουρισμού χωρίς την απαραίτητη κυβερνητική στήριξη έχει πλήξει τους καταστηματάρχες. Επίσης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοικισμοί προσφύγων. Για την αποχή, ο κ. Κουκουμάς είπε ότι σε ένα από τα σημεία που αποτυγχάνουν είναι το να φτάσει το μήνυμα στους πολίτες σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δουν πως το διορθώνουν.

Αποστόλου: Στόχος η ευημερία των πολιτών και το συμφέρον/ανάπτυξη της επαρχίας Λάρνακας 

Στόχος είναι η ευημερία των πολιτών και το συμφέρον και την ανάπτυξη της επαρχίας Λάρνακας ανέφερε ο νέος βουλευτής της ΕΔΕΚ στη Λάρνακα Ανδρέας Αποστόλου Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι θα πρέπει να δουν τα θέματα υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και πως τις στηρίζουν. Επίσης είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κυρίως των γυναικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.