Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που κατατέθηκε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την εκπρόσωπο της κοινότητας των Φιλιππινέζων, ότι κατά μέσο όρο 5 γυναίκες οικιακές βοηθοί κάθε μήνα πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή άλλων πιο σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων.

Δυστυχώς στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει διερεύνηση καταγγελιών οι οποίες να καταλήγουν σε ποινικές διώξεις, η Αστυνομία δεν μπορούσε να το απαντήσει. Η μαρτυρία προέκυψε κατόπιν ερωτημάτων από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Ωστόσο δεν υπήρξε ικανοποίηση σχετικά με τις απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς αστυνομίας, ενώ δημιουργήθηκαν νέα ερωτήματα. Έτσι καθορίστηκε νέα συνεδρία των δύο επιτροπών, μετά τις εκλογές, για να συνεχιστεί η εξέταση του θέματος. Πρωτοβουλία αναπτύσσει το ΑΚΕΛ, ώστε να μελετηθεί το θέμα εξειδικευμένα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του κόμματος γιατί η ηγεσία της Αστυνομίας «προσπάθησε να καλύψει με ένα πέπλο και ένα κέλυφος αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας πράξεις, παραλείψεις, ανεπάρκειες, θεσμικό ρατσισμό και εγκληματική αμέλεια που υπήρχαν στις συμπεριφορές του Αστυνομικού Σώματος».

Επίσης, σημείωσε ότι παρά την προσπάθεια να μην απαντηθούν συνολικά τα ερωτήματα κατ’ επίκληση της ποινικής έρευνας, έχουν προκύψει κάποια σημαντικά στοιχεία.

Επίσης, ανέφερε ότι το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί και το γεγονός ότι από τα ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν νέα ζητήματα αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι μόνο, οδήγησε το ΑΚΕΛ στο αίτημα για συνέχιση της συζήτησης, να βρεθούν οι παθογένειες και να αντιμετωπιστούν.