ΠΕΟ: Απαραίτητη η καθιέρωση κατώτατου μισθού

Η ΠΕΟ σε υπόμνημα της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, το οποίο δημοσιοποίησε με ανακοίνωση την Τρίτη, ενημερώνει το σώμα ότι θεωρεί πως η καθιέρωση κατώτατου μισθού είναι απαραίτητη, νοούμενου όμως ότι θα αφορά εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ το ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών φορέων των κοινωνικών εταίρων και όχι να καθορίζεται εκ των άνω, αυθαίρετα και ανάλογα με τους εκάστοτε συσχετισμούς στα πολιτειακά όργανα. Και ασφαλώς προσθέτει, θα πρέπει να περιλάβει και άλλα βασικά ωφελήματα που συνδέονται άμεσα με τον μισθό, όπως ωράριο, υπερωρίες, αργίες και ταμείο προνοίας.

Περαιτέρω διατυπώνει τη θέση ότι επείγει και πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα, μια ευρύτερη συζήτηση για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων οι οποίες έχουν απορυθμιστεί.

Προσθέτει ότι η συζήτηση πρέπει να έχει το χαρακτήρα δομημένου κοινωνικού διαλόγου, στον οποίο να μετέχουν η πολιτεία (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και κατά συνέπεια η Βουλή) και βεβαίως οι εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, πριν καταλήξει σε νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου που θα πάνε στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα πρέπει να οδηγεί σε μια αγορά εργασίας όπου από την μια θα προστατεύεται το κυπριακό κεκτημένο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και από την άλλη θα εμποδίζεται η ασυδοσία και η μη τήρηση των συλλογικών συμβατικών υποχρεώσεων των εργοδοτών, συνεχίζει η ΠΕΟ.

Είναι σαφές ότι η μετακίνηση πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και η αδυναμία ή η άρνηση της πολιτείας να παρέμβει για στοιχειώδη αποκατάσταση των κοινωνικών ισορροπιών οι οποίες έχουν βίαια διαταραχτεί, με την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη, δημιουργεί δυναμική κοινωνικής αντίδρασης ανάμεσα στους εργαζόμενους, προσθέτει και εκφράζει την εκτίμηση πως αν αφεθεί η κατάσταση να εξελίσσεται ως έχει, η εμφανής υπόσκαψη της κοινωνικής συνοχής θα οδηγήσει σε κοινωνική σύγκρουση και αναταραχή.

Η ΠΕΟ μεταξύ άλλων αναφέρει ακόμα ότι με την κορύφωση της κρίσης του 2013, ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας και η ολοφάνερη ανατροπή του συσχετισμού ισχύος σε βάρος της εργασίας, έχουν δημιουργήσει για τους εργοδότες ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες για εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy