ΠΕΟ: Εξήρε την προσφορά του Πάμπη Κυρίτση – «Εργάστηκε με πολύ υπομονή και μεθοδικότητα»

Την προσφορά του Πάμπη Κυρίτση στα συνδικαλιστικά δρώμενα εξήρε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στην Λευκωσία, παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, των επικεφαλής των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στην ομιλία της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε πως μιλώντας σήμερα για τες σημαντικές στιγμές του Πάμπη Κυρίτση της ΠΕΟ, μιλούμε για ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, ένα κομμάτι 23 χρόνων που χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας.

Ανέφερε ότι ο Πάμπης Κυρίτσης ανέλαβε Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ το 1999 σε μια στιγμή που υπήρχε έντονη ανάγκη επιβεβαίωσης του χαρακτήρα και του στίγματος της ΠΕΟ ως πρωτοπόρα ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων της Κύπρου.

Αυτή η ανάγκη, σημείωσε, πήγαζε από τη μια λόγω των ιστορικών γεγονότων που είχαν προηγηθεί με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών, γεγονός που έφερε απογοήτευση ανάμεσα στους εργαζόμενους και δημιούργησε αμφιβολίες για το εγχείρημα και την προοπτική ενός άλλου δρόμου, μιας άλλης κοινωνίας. Ταυτόχρονα μπαίναμε στη νέα χιλιετία με σημαντικές κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές, με την οικονομία να αλλάζει, με την εργασία να αλλάζει.

«Με πολύ υπομονή και μεθοδικότητα εργάστηκε εμπεδώνοντας την συλλογικότητα, την ιδεολογική και πολιτική συνοχή μέσα στη ΠΕΟ στοιχείο καθοριστικό  για την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης μας», πρόσθεσε.

Με την ίδια καθαρότητα προσέγγισης και προσανατολισμού κάτω από την καθοδήγηση του Πάμπη Κυρίτση, είπε, η  ΠΕΟ ξεκαθάρισε το στίγμα και τον προσανατολισμό της και σε ό,τι αφορά το διεθνές εργατικό κίνημα, καταθέτοντας σημαντικές δυνάμεις και δουλειά στην διατήρηση και την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ως του παγκόσμιου πόλου των προοδευτικών ταξικών συνδικάτων.

Πολύ μεγάλη, συνέχισε, είναι η συμβολή του Πάμπη Κυρίτση και σε μια άλλη παράμετρο, στις σχέσεις της ΠΕΟ με τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους, τις προοδευτικές  τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

«Στα 23 χρόνια που ο συνάδελφος Πάμπης βρισκόταν στον πηδάλιο της ΠΕΟ το κίνημα των εργαζομένων βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Σε μια περίοδο που ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει σε βάρος της εργασίας, περίοδο επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, επίθεσης ενάντια στις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, περίοδος στοχευμένης προσπάθειας υπόσκαψης και απαξίωσης του ρόλου της οργάνωσης και του συνδικαλισμού, τα διακυδεύματα που τέθηκαν μπροστά στη ΠΕΟ και την ηγεσία της δεν ήταν καθόλου εύκολα», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μαυρίκιος, είπε ότι μελετώντας την αγωνιστική διαδρομή του Πάμπη Κυρίτση αντιλαμβάνεται ο κάθε καλοπροαίρετος μελετητής ότι οι στόχοι για ενίσχυση της ταξικής πορείας της ΠΕΟ, ο στόχος για ανασυγκρότηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έγιναν πράξη και χειροπιαστό αποτέλεσμα γιατί ήταν φιλόδοξοι στόχοι της συλλογικής δράσης.

Ανέφερε ότι ο Πάμπης Κυρίτσης είναι μια προσωπικότητα αγωνιστή με ταξικά χαρακτηριστικά και αγωνιστικό προσανατολισμό, είναι ένας σύγχρονος διεθνιστής στον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, έχει την ικανότητα να ενώνει εργαζόμενους στον αγώνα για ένα κόσμο πιο δίκαιο δίχως καπιταλιστική εκμετάλλευση, ήταν και είναι σταθερά δεσμευμένος στον ενωμένο αγώνα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων για τα κοινά τους συμφέροντα και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος δυναμώνοντας την κοινή δράση της ΠΕΟ με τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα.

Ο κ. Μαυρίκιος ανέφερε επίσης ότι ένα σημαντικό κεφάλαιο που έχει να δώσει πολλά ακόμα ο Πάμπης Κυρίτσης είναι στη διεθνή συνδικαλιστική σκηνή κι έτσι στο επερχόμενο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ιταλία στις 6-7 και 8 Μαΐου φέτος, θα εκπροσωπήσει την ΠΕΟ αναλαμβάνοντας κρίσιμες ευθύνες απέναντι στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στις απαιτήσεις των καιρών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος DEV-İŞ Koral Aşam είπε ότι ένας από αυτούς που έχουν συνεισφέρει στον αγώνα της εργατιάς και της ΠΕΟ ως Γενικός Γραμματέας της τα τελευταία 23 χρόνια είναι ο σύντροφός Πάμπης Κυρίτσης.

«Έχοντας στη συνείδησή του το μέλλον της εργατικής τάξης σε μια ενωμένη Κύπρο, κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, είναι ένας από τους ένθερμους αγωνιστές για την ειρήνη στην Κύπρο. Σε όποια θέση και να υπηρετούσε την εργατική τάξη ήταν και παραμένει από τους μπροστάρηδες στον αγώνα για την ειρήνη, πάντα υποστήριζε τον κοινό αγώνα και την κοινή δράση με τους Τουρκοκύπριους. Για αυτό το λόγο, οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις DEV-İŞ- ΠΕO έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με γοργούς ρυθμούς», σημείωσε.

Για παράδειγμα, συνέχισε, οι κοινοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς που είχαν τερματιστεί το 1958 εξαιτίας των απειλών και δολοφονιών των σοβινιστικών στοιχείων άρχισαν να γιορτάζονται από κοινού στη νεκρή ζώνη για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια, με την πρωτοβουλία ΠEO-DEV-İŞ το 2014 και από τότε αυτός ο εορτασμός έγινε θεσμός. «Σε αυτήν την πρωτοβουλία μπορεί επίσης να προστεθεί και ο εορτασμός της 1ης Σεπτεμβρίου, παγκόσμιας ημέρας ειρήνης», επεσήμανε.

Κυρίτσης: «Θεωρούσα πάντα σημαντικό, η ΠΕΟ να ξεχωρίζει με τη θέση της και όχι με την αντίθεση της»

Στην αντιφώνηση του, ο τέως ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι όλα όσα πέτυχε το Συνδικαλιστικό Κίνημα αυτά τα 23 χρόνια είναι καταγραμμένα και αξιολογημένα στις Εκθέσεις Δράσης ενός έκτακτου και έξι τακτικών, Παγκύπριων Συνεδρίων.

«Θεωρώ όμως άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι αγώνες μας αυτά τα χρόνια δεν περιορίστηκαν μόνο στη βελτίωση των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που καλύπτουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις. Δουλέψαμε προσηλωμένα για αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής. Και είχαμε κατακτήσεις σε όλο το φάσμα της ζωής των εργαζομένων», σημείωσε.

Ό,τι έχει κερδηθεί, συνέχισε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αποτέλεσμα γόνιμης, επίμονης και μαχητικής συλλογικής δράσης. «Αν είναι κάτι που έχει εμπεδωθεί βαθύτατα στη συνείδηση μου και το έχω δει να επιβεβαιώνεται αμέτρητες φορές στην πράξη, είναι το γεγονός ότι μόνο συλλογικά και οργανωμένα το αδύνατο γίνεται δυνατό, το ευκταίο γίνεται εφικτό και το καλό καταργείται από το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σε μια περίοδο ανατροπής συσχετισμών και κυριαρχίας των ακραίων  νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που υποβιβάζουν και συρρικνώνουν το ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, η υπεράσπιση της τριμερούς διαβούλευσης και των συλλογικών συμφωνιών καθώς και της δημοκρατικής συμμετοχής στις αποφάσεις που μας αφορούν, εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται ως μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες για το κίνημα των εργαζομένων.

«Θεωρούσα πάντα σημαντικό, η ΠΕΟ να ξεχωρίζει με τη θέση της και όχι με την αντίθεση της. Να ενώνει και όχι να διασπά, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να χαρίζεται σε ζητήματα αρχής. Αυτό ήταν το παράδειγμα που επιδίωξα και εγώ να δώσω, ως ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, με τη δική μου προσωπική συμπεριφορά», σημείωσε.

Είπε ότι στα χρόνια που ήταν Γ.Γ. της ΠΕΟ έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό, αξιόμαχο κίνημα επαναπροσέγγισης και κοινής δράσης, που εδράζεται στις διεθνιστικές και επαναστατικές αξίες της εργατικής τάξης και ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους γύρω από τον πατριωτικό στόχο της ειρήνης και της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας. Ένα κίνημα, σημείωσε, στο οποίο νομίζω ότι και το δικό μου προσωπικό στίγμα είναι ευδιάκριτο.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι «όταν ύστερα από πέντε συνεχής θητείες θεώρησα σωστό να παραμερίσω για να συμβάλω στην διαδικασία ανανέωσης προσώπων, ιδεών και πρακτικών, διευκολύνοντας έτσι τη φυσική ροή των πραγμάτων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επέλεξα την αποστράτευση. Είμαι και θα παραμείνω ενεργός. Σκοπεύω να συνεχίσω να βοηθώ και να συμβάλλω στη δουλειά και τους αγώνες του Κινήματος που υπηρετώ από τα γεννοφάσκια μου, από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy