ΠΕΟ: Η νέα κυβέρνηση δεν έχει πίστωση χρόνου για τα μεγάλα εργασιακά ζητήματα

Το Γ.Σ. της ΠΕΟ καθόρισε τους στόχους για το 2023 με προτεραιότητα την ΑΤΑ και την απασχόληση αλλοδαπών

 

Σε καθορισμών των στόχων για το 2023 προχώρησε χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ καθορίζοντας ως προτεραιότητα την ΑΤΑ, τη στρατηγική απασχόλησης ξένων εργατών, την επέκταση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων (ΣΣΕ), την ακρίβεια και την κατάργηση του πέναλτι στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η νέα κυβέρνηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν έχει πίστωση χρόνου για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα οποία συζητήθηκαν έντονα και σε διάρκεια κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε».

Για το θέμα της ΑΤΑ αναφέρεται ότι χρειάζεται άμεσα να αναλάβει δράση ο νέος Υπουργός Εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το χρόνο να περνά χωρίς νέα συμφωνία. Οφείλει να υποβάλει πρόταση απόδοσης της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της, όπως προβλέπεται στη μεταβατική συμφωνία.

Σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ζητά την απόσυρση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για μια στρατηγική όπου βασικό κριτήριο για παραχώρηση έγκρισης θα είναι η εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η εξέταση αιτημάτων με τα νέα κριτήρια, τότε θα υπάρξει δυναμική αντίδραση.

Επίσης, ο νέος υπουργός οφείλει να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για εκπόνηση ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για μέτρα και πολιτικές που να οδηγούν στην επέκταση της κάλυψης των ΣΣΕ όπως έχει υποχρέωση και με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Προτεραιότητα να δοθεί στην εισαγωγή ρυθμίσεων που θα κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή των βασικών όρων των κλαδικών συμβάσεων και σε τροποποιήσεις στο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών επαναλαμβάνει μερικές από τις προτάσεις που έχει εδώ και καιρό εισηγηθεί για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζομένους, μέτρα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής με τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και αύξηση των χορηγιών για όλα τα στεγαστικά σχέδια, τερματισμός διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ, επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Επίσης, η ΠΕΟ υποδεικνύει ότι θα υπερασπιστεί με συνέπεια το χαρακτήρα του ΓεΣΥ, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις. Επισημαίνει ακόμη, την ανάγκη για ολοκληρωμένο προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού που να περιλαμβάνει κατάργηση του πέναλτι 12% και διασφάλιση επαρκών, αξιοπρεπών συντάξεων σε όλους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy