ΠΕΟ-ΣΕΚ-ΚΕΒΕ: Που βρίσκεται η διαδικασία για ΑΤΑ και ξένους εργάτες (Ηχητικά)

 Τη δίκη τους ανάγνωση και εκτιμήσεις για την πορεία της διαδικασίας σε σχέση με την αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ αλλά και για τη στρατηγική για τους ξένους εργάτες, έκαναν μιλώντας στην «Πρωινή Έκδοση» του Αστρα92,8 οι ΓΓ της ΠΕΟ, ο ΓΓ της ΣΕΚ και ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Sotiroula

ΓΓ ΠΕΟ: Η ΑΤΑ πρέπει να αποκαθιστά την αξία του μισθού σε συνθήκες πληθωρισμού

Η όποια ρύθμιση για την ΑΤΑ πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 και οι παράμετροι πρέπει να αποκαθιστούν την αξία του μισθού μέσα στις συνθήκες του πληθωρισμού, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Αυτή η αύξηση, ανέφερε, πρέπει να είναι ορατή σε ότι αφορά το στόχο στην πλήρη απόδοση της.

Πρόσθεσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο κ.Παναγιώτου ανέλυσε τις παραμέτρους πάνω στις οποίες κινούνται οι σκέψεις και οι στόχοι του, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στην κατάργηση της ΑΤΑ αλλά ούτε αποδέχεται την απόδοσή της στο 100%.

Η κ. Χαραλάμπους διέψευσε ότι ο υπουργός Εργασίας ανέφερε μέχρι σε ποιο ποσοστό μπορεί να αποδοθεί η ΑΤΑ. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο εργαλείο αποκατάστασης των μισθών που χάνεται με τον πληθωρισμό, τονίζοντας την ανάγκη απόδοσης της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σημείωσε ότι στην ουσία γίνεται προσπάθεια διόρθωσης των πληθωριστικών πιέσεων με αύξηση των επιτοκίων, χρησιμοποιώντας λάθος εργαλείο, καθώς ο πληθωρισμός δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση.

Χρησιμοποιούνται, τόνισε, πολιτικές φτωχοποίησης των εργαζομένων, παρόλο που αποδεδειγμένα ο πληθωρισμός δεν έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΟ:


B 6 Matsas Tou Filippou Xristou1

Μάτσας: Τίποτε δεν είναι αποδεκτό εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ

Ο θεσμός και η φιλοσοφία της ΑΤΑ διασφαλίζεται και φαίνεται ότι κλειδώνει η πρώτη φάση για αύξηση της βελτίωσης του ύψους απόδοσης της, ενώ από εκεί και πέρα παραμένει ο στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος για σταδιακή αποκατάσταση της, επισήμανε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Ο Ανδρέας Μάτσας τόνισε στον Άστρα ότι τίποτε δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ.

Επισήμανε πως εάν οι πληθωριστικές τάσεις δεν ήταν στο βαθμό που βιώνουμε, η ΑΤΑ δεν θα ήταν τόσο ψηλή. Σημείωσε ότι λόγω του πληθωρισμού, ανάλογη πίεση με τους εργαζόμενους υφίστανται οι επιχειρήσεις, οι οποίες όμως έχουν τη δυνατότητα μετακύλησης του κόστους στους εργαζόμενους.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να προκύψουν αιτήματα από την εργοδοτική πλευρά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μάτσας υπέδειξε ότι είναι η ώρα να εξεταστεί το θέμα της ΑΤΑ συνολικά και ταυτόχρονα σε συνδυασμό με άλλα ζητήματα και στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι διαφάνηκε πρόθεση από τον υπουργό Εργασίας να υπάρξει κατάληξη σύντομα και ότι αναμένεται εντατικοποίηση των συζητήσεων την ερχόμενη βδομάδα.

Τόνισε ότι μαζί με την ΑΤΑ παραμένει ανοικτό το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

Σημείωσε ότι εάν δούμε μαζική κάθοδο εργαζομένων στην Κύπρο, τότε θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΣΕΚ:

Tsiakkis1

ΓΓ ΚΕΒΕ: Δεν μετακινηθήκαμε από τη θέση για κατάργηση της ΑΤΑ

Σε αναμονή μιας νέας συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας είναι το ΚΕΒΕ για να ακούσει αναλυτικά τις σκέψεις και απόψεις του για το θέμα της ΑΤΑ, ωστόσο το Επιμελητήριο δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση για κατάργηση του θεσμού, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός του Γραμματέας, Μάριος Τσιακκής.

Ο κ. Τσιακκής υποστήριξε ότι δεν είναι σωστός ο μηχανισμός επικαιροποίησης του θεσμού και ότι το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να συζητά αύξηση πέραν από το 50 % και επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αύξηση του πληθωρισμού διαβρώνει την απόδοση των μισθών. Ωστόσο, είπε, διαχρονικά αν δει κάποιος τη διακύμανση του πληθωρισμού, με εξαίρεση αυτή την περίοδο, κυμαίνεται γύρω στο 2 με 3%.

Για το ξένο προσωπικό, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα φέρουν μόνο εάν δεν βρίσκουν ντόπιο, καθώς τους κοστίζει περισσότερο.

Όσον αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ανέφερε ότι θεωρεί πάρα πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι συνεχώς ακούμε για κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ.

Εκείνο που δεν μπορούμε να ξέρουμε, επισήμανε, είναι εάν θα έρθει το ντόμινο και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της τραπεζικής κρίσης σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί το ενδεχόμενο να μπούμε σε ελεγχόμενη ύφεση.

Αυτή, ισχυρίστηκε, δεν είναι η κατάλληλη ώρα να φορτωθούν οι επιχειρήσεις με περισσότερα βάρη.

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΚΕΒΕ:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.