ΠΕΟ: Το κράτος να προχωρήσει σε εναλλακτικά σχέδια κάλυψης των νοικoκυριών που θα βρεθούν εκτός σχεδίου ΕΣΤΙΑ

Όσο πιο εμφανής και συμπαγής είναι η ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών που θα μείνει εκτός του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, τόσο πιο ισχυρή, δυναμική και αποτελεσματική θα είναι η απαίτηση από το κράτος να προχωρήσει σε εναλλακτικά σχέδια κάλυψης αυτών των ευάλωτων νοικοκυριών με στόχο να μην βρεθεί κανένας στο δρόμο.

Τη θέση αυτή διατύπωσε η συντεχνία ΠΕΟ, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΤΙΑ που άρχισε να εφαρμόζεται τις τελευταίες μέρες θεωρητικά έχει τον στόχο, να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να έρθει αρωγός σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που χρήζουν της μεγαλύτερης βοήθειας και προστασίας.


Στην πράξη ωστόσο, δεν συμβαίνει αυτό, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές από όλη τη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη κατά την εκπόνηση του σχεδίου όπως και από τις πρόνοιες του σχεδίου που εφαρμόζεται ότι το σχέδιο Εστία κατά βάση είναι τις τράπεζες που βοηθά και σε ελάχιστο βαθμό άτομα από τις ευάλωτες ομάδες όπως άνεργους και λήπτες επιδομάτων.»

Κατά τη ΠΕΟ, όπως «όλοι παραδέχονται υπάρχει και η δυνατότητα στο σχέδιο να παρεισφρήσουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επιπρόσθετα το σχέδιο σε καμία περίπτωση υποχρεώνει τις τράπεζες να προχωρήσουν στην ουσιαστική μείωση – κούρεμα των δανείων τουλάχιστον με ένα ποσό που να αντανακλά τις υπέρμετρες χρεώσεις και τα πανωτόκια που επέβαλλαν διαχρονικά στους δανειολήπτες αξιοποιώντας παράνομες καταχρηστικές ρήτρες».

Παρά τις εμφανείς αδυναμίες του, η Κοινωνική Συμμαχία ‘Στέγη για Όλους’ σημειώνει την ανάγκη οι εν δυνάμει δικαιούχοι να προχωρήσουν σε αιτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, συμπληρώνει, θα διαφανούν οι αδυναμίες του σχεδίου και ο πραγματικός αριθμός των ευάλωτων δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν στο σχέδιο. Όσο πιο εμφανής και συμπαγής είναι η ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών που θα μείνει εκτός σχεδίου τόσο πιο ισχυρή, δυναμική και αποτελεσματική θα είναι η απαίτηση μας από το κράτος να προχωρήσει επιτέλους σε εναλλακτικά σχέδια κάλυψης αυτών των ευάλωτων νοικοκυριών με στόχο να μην βρεθεί κανένας συμπολίτης μας στο δρόμο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.