Πέραν των 10.000 ατόμων «κατέβασαν» την εφαρμογή για ιχνηλάτηση του κορωνοϊού

Ξεπέρασαν τις 10.300 τα άτομα στην Κύπρο που έχουν «κατεβάσει» στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή CovΤracer ΕΝ, ένα ακόμη εργαλείο που εντάσσεται στη διαδικασία ιχνηλάτησης του κορωνοϊού με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

 

Μιλώντας στον Astra 92,8 ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας και Κανοτομίας Στέλιος Χειμώνας σημείωσε ότι η εφαρμογή αυτή λειτουργεί μέσω Bluetooth και είναι αναρτημένη στο Applestore και στο Playstore. Πρόσθεσε ότι το CovTracer EN λειτουργεί μόνο με κωδικούς, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικότητα του κάθε χρήστη καθώς δεν καταγράφονται οι ταυτότητες των πολιτών είτε είναι κρούσματα είτε είναι στενές επαφές.

Ο Στέλιος Χειμώνας εξήγησε ότι εάν ένα άτομο έχει εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και είναι στενή επαφή με κάποιο κρούσμα, τότε θα πάρει μήνυμα- το λεγόμενο «κλειδί» από την εφαρμογή προκειμένου να το ψάξει περαιτέρω. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Χειμώνας, αν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον ιό, η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, θα τον πάρει τηλέφωνο προκειμένου να του δοθούν οδηγίες. Μεταξύ άλλων όπως σημείωσε, η Ομάδα Ιχνηλάτησης θα τον ρωτήσει αν έχει «κατεβάσει» τη συγκεκριμένη εφαρμογή και αν προτίθεται να την ενεργοποιήσει. Αν πει «ναι», θα του σταλεί ένας κωδικός που θα πρέπει να εισαχθεί στην εφαρμογή και τότε το «κλειδί» θα πάει στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια το συγκεκριμένο «κλειδί» θα πάει σε όλους τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το CovTracer για να τύχουν ενημέρωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου εξέφρασε την ευχή όπως εκδηλώσουν ενδιαφέρον περισσότεροι πολίτες, με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι στενές επαφές, σύμφωνα και με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας θεωρείται όποιος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού για πάνω από 15 λεπτά.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.