Πέραν των 188.000 οι εγγεγραμμένοι δότες μυελού των οστών στο αρχείο του Καραϊσκάκειου

Το αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (Κ.Ι) έχει πέραν των 188.000 εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) και είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως, αναφέρει το Καραϊσκάκειο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε προκειμένου να ενημερώσει για 8ο εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World marrow donor day, WMDD) στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το Ίδρυμα προσθέτει ότι μέχρι σήμερα 680 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 33 διαφορετικές χώρες.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αφιερώνει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας» οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών, προσθέτει.

Ο θεσμός του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών ξεκίνησε το 2015 από τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA) και έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Σεπτέμβρη, οργανώνονται εκδηλώσεις διεθνώς μέσω των αρχείων δοτών κάθε χώρας, των κέντρων μεταμόσχευσης, των ασθενών, εθελοντών, υποστηρικτών κτλ.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενούς μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Κάθε χρόνο πέραν των 50,000 ασθενών παγκοσμίως ψάχνουν για κάποιο δότη και το 50% των ασθενών που τελικά εντοπίζουν κάποιο συμβατό δότη, ο δότης αυτός είναι από άλλη χώρα, αναφέρει το Ίδρυμα.

Το ΚΙ είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που έχουν εξασφαλίσει τη διαπίστευση από τον οργανισμό, το 2008.

Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενείς ανά το παγκόσμιο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας, προσθέτει.

Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη, επισημαίνει το ΚΙ σημειώνοντας ότι η συνεχής υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει την Κύπρο, μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy