Πέρασε ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ, αλλά με παράπονα για τα νοσηλευτήρια

Τα κόμματα ζήτησαν επίσπευση των αλλαγών που απαιτούνται

 

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το 2020 προχώρησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα να εκφράζουν ωστόσο σοβαρά παράπονα για τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ ψηφίστηκε ομόφωνα, με το σύνολο των κομμάτων να επισημαίνουν ότι το 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού αναμένεται η εισαγωγή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας τον προσεχή Ιούνιο, αλλά και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Μάλιστα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε ανησυχία για την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία παραμένει η ίδια. Επεσήμανε επίσης ότι αυτό λειτουργεί σε βάρος των ασθενών. Ακόμη, προειδοποίησε ότι κάποιοι καραδοκούν για να αλλάξουν το χαρακτήρα του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται όπως προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές με ταχύτερο ρυθμό ώστε να αλλάξει η εικόνα και ο δημόσιος τομέας της υγείας να γίνει ανταγωνιστικός.

Σημειώνεται ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε τροπολογία με βάση την οποία ο Οργανισμός πρέπει να παρέχει γραπτή ενημέρωση στην Επιτροπή Υγείας ανά εξάμηνο για τις δαπάνες που διενεργούνται από το ποσό των 11.000.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων σε προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και παιδιών με διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης εγκρίθηκε τροπολογία με βάση την οποία θα δίδεται γραπτή ενημέρωση στην Επιτροπή Υγείας ανά εξάμηνο για τις δαπάνες που διενεργούνται από το ποσό των 792.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν την καταβολή προς το Υπουργείο Υγείας για τη χρήση των αποθηκών, καθώς και για τις διενεργηθείσες δαπάνες που αφορούν την αγορά ιατρικού εξοπλισμού ύψους 15.327.105 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το έτος 2020 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 459.679.508 ευρώ και δαπάνες του ίδιου ύψους. Τα έσοδα του ΟΚΥπΥ προέρχονται από κρατική χορηγία (232.968.817 ευρώ), παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά και την εισαγωγή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ (65.853.924 ευρώ), παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας με την εισαγωγή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ (141.362.983 ευρώ), εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς ιατρούς του ΟΚΥΠΥ (13.930.000 ευρώ) και από άλλες υπηρεσίες (5.563.784 ευρώ).

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ δήλωσε ότι το 2020 αποτελεί μία μεταβατική χρονιά για τον οργανισμό, λόγω του ότι η εισαγωγή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας τον προσεχή Ιούνιο θα αποτελέσει για τον ΟΚΥπΥ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.  Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΚΥπΥ θα αυτονομηθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ εκτίμησε ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προνοεί την παροχή κινήτρων ύψους 11.120.070 για το 2020. Συγκεκριμένα προνοείται ποσό ύψους 1.638.440 ευρώ για την παροχή κινήτρων στους προσωπικούς ιατρούς που θα υπηρετούν στον ΟΚΥπΥ, 180.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση από τους υπαλλήλους του σημερινού τους μισθού, εφόσον αυτός υπερβαίνει τη μισθοδοσία της θέσης που κατέχουν, 240.000 ευρώ ως κίνητρο στους ιατρούς που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές και 8.951.314 ευρώ στους ειδικούς ιατρούς ως επιπρόσθετο κίνητρο προσέλκυσής τους ώστε να υπογράψουν συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy