Πέρασε από την ΕΕΥ η έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία

Έμφαση στην εξωτερική πολιτική και στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 αποχές πέρασε αργά την Πέμπτη η έκθεση-κόλαφος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, ότι η Τουρκία ακολουθεί συγκρουσιακή και εχθρική εξωτερική πολιτική και προτείνει να αποφασιστεί η επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν ανατραπεί το αρνητικό κλίμα. Στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποδείξει αξιόπιστα την ειλικρίνεια της δέσμευσής της στην πορεία προς την ΕΕ.

Στο κείμενο που ψηφίστηκε την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την αποστασιοποίησή της από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι σκληρές και, κατά καιρούς, προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών-μελών της, καθώς επίσης και η εχθρική εξωτερική της πολιτική, ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν φέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και το παράνομο μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, αποτελούν παραδείγματα που αναφέρονται ρητά στην έκθεση, η οποία καταδικάζει επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απουσία πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ενταξιακή διαδικασία και η αποτυχία της να δράσει όσον αφορά τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ενταξιακή διαδικασία.

Αναφερόμενοι στην κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών μέτρων που συμβαίνει στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Σε σχέση με το προσφυγικό, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκ. προσφύγων, εκ των οποίων τα 3,6 εκ. είναι Σύροι, ενώ σημειώνεται παράλληλα ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy