Πέρασε το νομοσχέδιο για τα voucher

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την  Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει την παροχή δικαιώματος σε διοργανωτές ταξιδίων, τουριστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκδίδουν σε πελάτες τους πιστωτικές σημειώσεις (Vouchers) για προπληρωμές που έχουν λάβει, σε περιπτώσεις ακυρώσεων συμβάσεων, λόγω της COVID-19.

Ο νόμος προβλέπει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς όφελος των δικαιούχων των πιστωτικών σημειώσεων, σε περιπτώσεις που διοργανωτές ταξιδιών, τουριστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εξέδωσαν πιστωτικές σημειώσεις καταστούν αφερέγγυοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα των vouchers για τις ακυρωμένες πτήσεις ή πακέτα διακοπών, στην οποία αναφέρεται ότι, στην περίπτωση που οι πελάτες επιλεγούν αυτά αντί αποζημίωσης, τα vouchers αυτά θα πρέπει να έχουν ισχύ για τουλάχιστον έναν χρόνο με προστασία σε περίπτωση πτωχεύσεων ώστε να είναι πιο ελκυστικά προς τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η συμμετοχή των καταναλωτών σε προγράμματα vouchers θα πρέπει να είναι εθελοντική, ενώ αρνήθηκε να αναστείλει τον νόμο που δίνει το δικαίωμα στους επιβάτες να διεκδικήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ απέρριψαν τροπολογία που κατέθεσαν οι οικολόγοι και υποστήριξε το ΑΚΕΛ για απαγόρευση απόλυσης προσωπικού από τις επιχειρήσεις εκείνες που θα λαμβάνουν τις κρατικές εγγυήσεις.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 17 αποχές.