Πέρασε ξώπετσα η Κύπρος από τις νέες κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας

Προστέθηκαν έξι ρωσικές εταιρείες, εξετάζονται έμμεσες επιπτώσεις

 

Η Κύπρος πέρασε ξώπετσα από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και όσων συνεργάζονται μαζί τους, αφού στις νέες λίστες οι οποίες κυκλοφόρησαν χθες προστέθηκαν μεν έξι εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τη χώρα μας (τέσσερις στη λίστα των ΗΠΑ και δύο στη λίστα της Βρετανίας), αλλά από την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι είναι ρωσικών συμφερόντων και δεν έχουν άμεση δραστηριότητα στην Κύπρο. Παρά ταύτα, συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί φαίνεται ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ενδέχεται σύντομα να ανακοινωθούν νέες λίστες, και δεύτερον επειδή κάποιες από τις εταιρείες οι οποίες έχουν προστεθεί στη λίστα και οι οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο, είναι πιθανό να συνδέονται με άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν σχέση με τη χώρα ή/και με δικηγορικά και λογιστικά-ελεγκτικά γραφεία. Για το λόγο αυτό, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, έχει ξεκινήσει ήδη έλεγχος των στοιχείων, αλλά και των δεδομένων που έχουν σταλεί τις προηγούμενες μέρες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για όσους συμπεριλήφθηκαν στις προηγούμενες λίστες. Παράλληλα, κλιμάκια τεχνοκρατών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αναμένεται να έρθουν τις επόμενες μέρες στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύσταση Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων (ΕΜΕΚ), η οποία θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή.

«Στιγματίστηκε η φήμη της χώρας»

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Κυριάκος Ιορδάνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πριν τη δημοσιοποίηση των νέων λιστών, ανέφερε ότι είναι διάχυτη η ανησυχία και η αβεβαιότητα η οποία έχει δημιουργηθεί στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Επεσήμανε επίσης ότι «η διάσταση που έλαβε το όλο θέμα έχει στιγματίσει σοβαρά τη φήμη και εικόνα της χώρας, με σημαντικό αντίκτυπο στη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ως διεθνές κέντρο».

Τα επόμενα βήματα

Ο Κ. Ιορδάνου τόνισε ότι «είναι εξόχως σημαντικό να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε η αποκατάσταση του ονόματος και της αξιοπιστίας να γίνει τάχιστα και συγκροτημένα, μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα και παρωχημένες ίσως αντιλήψεις».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο ΠτΔ ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη από προηγουμένως για τις νέες λίστες των κυρώσεων (βλέπε πάνω) και είπε ότι θα εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη περίπτωση, δηλαδή της εξέτασης των στοιχείων και της παραπομπής τους στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση για ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων και των κανονισμών. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών που παρατηρήθηκε από το πάγωμα των λογαριασμών και των συναλλαγών για περιπτώσεις εταιρειών των οποίων ο τελικός δικαιούχος δεν βρισκόταν στη λίστα των κυρώσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy