Πέρασε υπό διαμαρτυρία και με πολλά «θα» ο Προϋπολογισμός

Μήνυμα από τα κόμματα προς την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής

 

Πέρασε κατά πλειοψηφία (29-26) και υπό διαμαρτυρία ο Προϋπολογισμός, από τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εκποιήσεις, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και τα θέματα της διαφθοράς και διαπλοκής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία καταψήφισαν τους προϋπολογισμούς (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Ανεξάρτητοι) επεσήμαναν ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός είναι ίδιος όσον αφορά τη φιλοσοφία του με αυτόν ο οποίος καταψηφίστηκε, με μόνη διαφορά τα πολλά «θα» της κυβέρνησης, τα οποία είναι αμφίβολο πότε και εάν θα υλοποιηθούν. Επίσης, και τα κόμματα τα οποία ψήφισαν μαζί με τον ΔΗΣΥ τον προϋπολογισμό (ΕΔΕΚ, Συμμαχία, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Συνεργασία) επεσήμαναν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε σωρευτική διαδικασία ρήξης με την κοινωνία και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, λόγω της κοινωνικο-οικονομικής της πολιτικής, η οποία διευρύνει την ανισότητα, την εργασιακή αβεβαιότητα και την κοινωνική ανασφάλεια. Παρέθεσε επίσης στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες οι οποίοι περνούν τις χλιδάτες διακοπές τους στις Σεϊχέλλες δωρεάν και συν έξοδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους». Υπέδειξε ακόμη ότι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, ιδιαίτερα λόγω των πρακτικών «εγώ παπάς, εγώ τατάς» που εφάρμοσαν στο σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Όσον αφορά τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι παραμένει ο ίδιος στην κοινωνικο-οικονομική του φιλοσοφία με τον προηγούμενο, ο οποίος καταψηφίστηκε, αφού δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως είναι οι εκποιήσεις, τα ΜΕΔ, τα ενοίκια, οι δόσεις, οι εξώσεις κ.λπ. Διεμήνυσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο ετσιθελισμός, ο αυταρχισμός, η αρπαχτή και η κατάχρηση εξουσίας να γίνουν μόνιμοι συνοδοί της διαχείρισης της εξουσίας.

Από την πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «ούτε σχέδιο ούτε προσχέδιο» για αντιμετώπιση της κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι «διεφθαρμένη, διαπλεκόμενη, αλαζονική». Αναφερόμενος επίσης στους πρώην βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι οποίοι αποχώρησαν και υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για «κολακεία της εξουσίας».

Εν τω μεταξύ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ επιχείρησε να κατηγορήσει τον… πρώην Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά οι αναφορές του αποδείχθηκαν ψευδείς και αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy