Περαιτέρω μειώσεις στον προϋπολογισμό για τη φοιτητική μέριμνα

Αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα


Αρκετές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) μετρά 45 χρόνια ένδοξης ιστορίας και κατακτήσεων και διαβεβαίωση της νέας Γραμματείας της είναι πως θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν σημαίνοντα ρόλο, έτσι όπως έπραττε όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), σε συνέχεια του 44ου Ετήσιου Συνεδρίου της, έχει καταρτιστεί σε σώμα, με νέα σύνθεση Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού της. Στη θέση της προέδρου έχει εκλεγεί για πρώτη φορά γυναίκα, η Γεωργία Γιάγκου και όπως τονίζει έχοντας πλήρη επίγνωση του σημαίνοντος ρόλου που διαδραματίζει η ΠΟΦΕΝ, τόσο στα φοιτητικά δρώμενα όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, η νέα Γενική Γραμματεία φιλοδοξεί να λειτουργήσει με συναίνεση και συλλογικότητα για την υλοποίηση των αποφάσεων του 44ου Συνεδρίου και την επίτευξη των διαχρονικών στόχων της ΠΟΦΕΝ.

Με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Χαραυγή» η Γεωργία Γιάγκου επισημαίνει την τιμή που συνεπάγεται η ομόφωνη ανάδειξή της στη θέση της προέδρου, ενώ επισημαίνει ότι όλα τα μέλη της Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ έχουν σαν στόχο τη στήριξη της Ομοσπονδίας και τη συνέχιση των κατακτήσεων των φοιτητών. Παράλληλα η εκλογή της, όπως αναφέρει, έχει ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς τα πολύ χαμηλά ποσοστά εκπροσώπησης γυναικών σήμερα σε πολιτειακά αξιώματα.


«Ειδικά φέτος που η Ομοσπονδία κλείνει 45 χρόνια ένδοξης ιστορίας, καθώς κάθε κεκτημένο που απολαμβάνουν σήμερα οι Κύπριοι φοιτητές φέρει τη σφραγίδα της ΠΟΦΕΝ. Κάθε αγώνας που δίνεται μέχρι σήμερα για τους φοιτητές, παλιός ή καινούργιος, έχει σαν αιχμή του δόρατός του την ΠΟΦΕΝ».

Στήριξη των φοιτητών το διακύβευμα

Με τη σύνθεση της νέας Γενικής Γραμματείας, πρώτος στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει η στήριξη των φοιτητών, σημειώνει η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ. «Η ΠΟΦΕΝ θα σταθεί και πάλι με αποφασιστικότητα στο πλευρό των φοιτητών, στηρίζοντάς τους στις δίκαιες διεκδικήσεις τους και διευκολύνοντας το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς».


Δεύτερος βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η ΠΟΦΕΝ ως ενεργός συνομιλητής και συνδιαμορφωτής του δημοσίου διαλόγου, αλλά και των εξελίξεων σε όλους τους τομείς της Παιδείας του τόπου μας.

Τρίτος πυλώνας της δράσης παραμένει η συμμετοχή στον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας και η διαμόρφωση απόψεων για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία μας. Όπως επισημαίνεται από τους ίδιους τους φοιτητές: «Ως ενεργοί πολίτες, που θα κληθούν να μετέχουν και να συμβάλουν δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας μας, οφείλουμε να έχουν άποψη για όλα τα ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον του τόπου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουμε ως ΠΟΦΕΝ την ετοιμότητά μας για συνέχιση του αγώνα για άρση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής και σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Για εμάς πρωταρχικής σημασίας παραμένουν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Στόχος παραμένει η επίτευξη μιας συνολικής δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει το νησί και το λαό μας στη βάση μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ειρήνη στον τόπο και ανάμεσα στο λαό μας».


Το στοίχημα για τους φοιτητές

Σημαντικό ρόλο, όπως είναι αναμενόμενο , έχει και ο τομέας της οικονομίας αφού οι φοιτητές είδαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και στο κομμάτι που τους αφορά.

«Στον τομέα της οικονομίας βιώνουμε ακόμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2013, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ευάλωτη ομάδα των φοιτητών. Στόχος μας είναι η συντονισμένη προσπάθεια επαναφοράς όσων φοιτητικών δικαιωμάτων ψαλιδίστηκαν στο πλαίσιο των αντινεανικών και αντιφοιτητικών πολιτικών λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και από δω ότι και φέτος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα για το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου, είναι εκ νέου μειωμένος κατά 3.930.498 εκατομμύρια σε σχέση με τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό του 2017. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια, τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα μειώθηκαν κατά 19 εκατομμύρια περίπου ευρώ. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όπως το συνολικό κονδύλι, αλλά και τα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012. Ως πρώτο βήμα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της περσινής Γενικής Γραμματείας για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ώστε να επιστρέψει το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας αρχικά στο επίπεδο του 2016. Η ΠΟΦΕΝ καλεί ξανά όλους τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν τους φοιτητές, ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα. Η ΠΟΦΕΝ θεωρεί εξάλλου πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των νέων σε όλες τις βαθμίδες σπουδών, καθώς η Παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό».


Για τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη διασφάλιση, αλλά και επέκταση του δημοσίου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου, παράλληλα με τον αγώνα για πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλους.

«Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε όποιες προσπάθειες αύξησης των διδάκτρων και κάθε μορφή αισχροκέρδειας σε βάρος των φοιτητών. Παράλληλα επαναλαμβάνουμε ότι οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι παράλογο να πληρώνουν μεγάλα ποσά μόνο για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Διεκδικούμε όπως τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, προμηθεύουν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές τα βιβλία, τις σημειώσεις και τα υλικά που χρειάζονται για το πρόγραμμα σπουδών τους. Για τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους διαφόρους χώρους σπουδών, είτε ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις στις αρμόδιες Αρχές του κράτους μας, όπως το Υπουργείο Παιδείας, είτε στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις ίδιες τις φοιτητικές ενώσεις που είναι μέλη μας, για ανάπτυξη κατάλληλης δράσης στον αντίστοιχο χώρο σπουδών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά και στα διεθνή φοιτητικά δρώμενα, κυρίως μέσω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών (European Student Union), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ένωση φοιτητών στην Ευρώπη, καθώς σε αυτή συμμετέχουν 45 Εθνικές Ενώσεις Φοιτητών (NUS) από 38 χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας πέραν των 11 εκατομμυρίων φοιτητών. Η ΠΟΦΕΝ διαδραματίζει έναν πολύπλευρο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κανάλια επικοινωνίας και προβάλλει το εθνικό μας πρόβλημα».

Οργανωμένο και μαζικό φοιτητικό κίνημα


Κληθείσα να σχολιάσει κάποιες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο καιρό για να πληγεί η ΠΟΦΕΝ, η Γεωργία Γιάγκου επισημαίνει πως το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών θα βρεθεί απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να διαλύσει το κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Η ΠΟΦΕΝ θα συνεχίσει να τίθεται επικεφαλής για ένα οργανωμένο και μαζικό φοιτητικό κίνημα, θα συνεχίσει την πλούσια και πολυεπίπεδη δράση της, αγωνιζόμενη με συνέπεια για το καλό του συνόλου των φοιτητών, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας μας.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.