Περί άλλα τυρβάζουμε

Του Κώστα Κατσώνη

Αν ρίξουμε μια ματιά στον σημερινό κόσμο και σε όσα τεκταίνονται καθημερινά γύρω μας, αναμφίβολα θα συναισθανθούμε την αγωνία, το φόβο, την αβεβαιότητα αλλά και τη φρίκη που βιώνουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.

Μια ολόκληρη χώρα, η Κίνα του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου κατοίκων, βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες σε καραντίνα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά από τον επικίνδυνα εξαπλούμενο νέο κορονοϊό, με τους θανάτους να αυξάνονται οσημέραι, με προϊούσα μαθηματική πρόοδο, που επαυξάνει τις ανησυχίες και τους φόβους για μια καινούργια επιδημία, που μπορεί, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να πρσλάβει διαστάσεις πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τους περιορισμούς που επιβάλλουν διάφορες χώρες στη διακίνηση του πληθυσμού, λόγω του κορονοϊού, αλλά και η ανασφάλεια που νιώθουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζει ήδη αρνητικά τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, ενώ και στον δικό μας τον τόπο άρχισε ήδη να γίνεται λόγος για σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό της φετινής χρονιάς, αφού οι χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες που αναμένουμε κάνουν πια, αναπόφευκτα, δεύτερες σκέψεις. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι προσφυγοποιούνται στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Συρίας -που έχει συμπληρώσει ήδη εννιά χρόνια, χωρίς να διαφαίνονται ελπίδες ειρήνευσης, με τον κύκλο του αίματος να μην έχει σταματημό.

Στη Λιβύη, από την άλλη, συνεχίζεται το αιματοκύλισμα της εμφύλιας διαμάχης για την εξουσία, ενώ ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, μετά την απρόκλητη επέμβαση στη βόρεια Συρία, διαθέτει ήδη ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό έρεισμα στη Λιβύη, με την οποία συνάπτει μονομερείς και, εξόφθαλμα, παράνομες συμφωνίες διαχείρισης της ΑΟΖ και του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, τον οποίο με απροκάλυπτη θρασύτητα και αυθαιρεσία διεκδικεί. Την ίδια ώρα εμείς, στη μακαρία νήσο μας, περιβεβλημένοι την αχλή της δεδηλωμένης και κατά τεκμήριο ολέθριας απρονοησίας και αμεριμνησίας μας, περί άλλα τυρβάζουμε (για την κόντρα Παπαδάκη-Σιζόπουλου, για την ποδοσφαιρική μας σαπίλα και δυσωδία, για το ΓεΣΥ που παραπαίει, για τα απεριάριθμα οικονομικά και άλλα σκάνδαλα που κουκουλώνται κτλ. κτλ.).

Καθώς όλα αυτά διαδραματίζονται λοιπόν στον υπόλοιπο κόσμο, που νομίζουμε, ως συνήθως, οι αφελείς και μονίμως επιμηθείς, ότι δεν μας αφορούν, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ, πλέει ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο και πολεμικά πλοία διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ η Τουρκία βρίσκεται, από καιρό, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης (ΑΟΖ) και επιχειρεί διατρήσεις σε αδειοδοτημένο οικόπεδο (αρ. 8). Ο Πρόεδρός μας διακηρύττει «ευθαρσώς» και στεντόρεια, με τους συνήθεις αμήχανους λεονταρισμούς του, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί λύση του Κυπριακού που να μη διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Κι ο αφελής λαός διερωτάται: Για ποια κυριαρχικά δικαιώματα μπορούμε να μιλάμε, αν δεν διασφαλίσουμε το μέλλον αυτού του τόπου και του λαού με το μόνο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε σήμερα: την αποφασιστική διεκδίκηση της ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας, με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά, τον Ιούνιο του 2017. Ας επικεντρωθούμε σ’αυτόν τον στόχο, χωρίς υπεκφυγές, προαπαιτούμενα και αλαζονικές μεγαλοστομίες.

Οι καιροί δεν είναι μενετοί (όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι) και το μέλλον των παιδιών και των νέων μας εξαρτάται απόλυτα από τις δικές μας αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις. Κι αυτό είναι ιστορικά και αναντίλεκτα πολλαπλώς τεκμηριωμένο, με τραγικό στις διαστάσεις του τρόπο…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy