Περί εκλογών…

Της Αιµιλίας Ευαγγέλου-Ξύδια*

Μιας και την περασµένη Κυριακή ήταν οι εκλογές στην Ελλάδα, θυµήθηκα µια ιστορία που διάβασα στο βιβλίο του Γιάννη Κάτρη µε τίτλο «Η γέννηση του Νεοφασισµού στην Ελλάδα».

Εκλογές 1958, σε ένα µικρό και φτωχό χωριό της Ρούµελης. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος που είχε σταλεί εκεί για να παρακολουθήσει τις εκλογές αφηγείται τα όσα έζησε:

«Είµαστε εκεί από την ανατολή του ηλίου, αλλά µέχρι το µεσηµέρι δεν είχε έλθει ούτε ένας ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν µπορούσα να καταλάβω τι συµβαίνει. Ρώτησα τον παπά και τον πρόεδρο του χωριού γιατί δεν έρχεται κανένας να ψηφίσει και µου απάντησαν: “Μην ανησυχείτε, θα ψηφίσουν όλοι, αργότερα…” Συνέχισα να απορώ, αλλά δεν µπορούσα να κάνω και κάτι άλλο.

Κατά τις δώδεκα το µεσηµέρι ακούσθηκε ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου. Επιβάτης ήταν ο υποψήφιος της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις), που δεν ήταν άλλος από έναν βιοµήχανο. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, καλησπέρισε τον κόσµο εκεί και εγκαταστάθηκε σ’ ένα τραπέζι του καφενείου µε τους γραµµατείς του και τον σοφέρ του. Ενώ σιγά-σιγά άρχισαν να µαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο καφενείο, είπε στον καφετζή να προσφέρει σ’ όλους καφέ και κονιάκ.

Σε λίγο κατέφθασε και ο µπακάλης του χωριού κρατώντας ένα βρόµικο βιβλίο.

Ο υποψήφιος το πήρε από τα χέρια του, φόρεσε πρώτα τα γυαλιά του και το άνοιξε. Και τότε άρχισε να διαβάζει µεγαλόφωνα τα ονόµατα που ήταν γραµµένα µέσα:

Ιωάννης Σ. 186 δραχµές. “Συµφωνείς, Γιάννη”, τον ρώτησε, “ότι το χρέος σου στον µπακάλη είναι 186 δραχµές;” “Ναι”, απάντησε εκείνος. “Ε, λοιπόν, από τούτη τη στιγµή δεν χρωστάς τίποτα”. Και τράβηξε µια κόκκινη µολυβιά που έσβησε το χρέος.

Μαριος Ζ. 136 δραχµές. “Συµφωνείς Μάριε;” “Ναι, συµφωνώ…” Και κάπως έτσι συνέχισε για αρκετή ώρα να φωνάζει τα ονόµατα… Και στο τέλος ρώτησε: “Εκφωνήθηκαν όλα τα ονόµατα; Αν κάποιος δεν έχει ακούσει το όνοµά του, παρακαλώ όπως µας το πει”.

Βουβαµάρα… Τότε ο υποψήφιος φωνάζει: “Εκφωνήθηκαν λοιπόν όλα τα ονόµατα και διαγράφτηκαν όλα τα χρέη!”

∆ίπλα στον υποψήφιο κάθονταν οι επίσηµοι – ο αστυνόµος, ο πρόεδρος της κοινότητας και ο παπάς του χωριού, που εξέφραζαν µε επιφωνήµατα το θαυµασµό τους για την ανιδιοτελή γενναιοδωρία του εκλεκτού συµπολίτη τους και για την αυταπάρνησή του να πολιτευθεί και να προσφέρει τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση του έθνους: “Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Βουλή µας”.

Κατά τις 4 το απόγευµα, αυτή η πρωτότυπη διαδικασία εξοφλήσεως των χρεών έφτασε στο τέλος της. Ο ένας από τους δύο γραµµατείς έκανε την άθροιση και αναφώνησε: “Εκατόν δώδεκα χιλιάδες εκατόν σαράντα δύο δραχµές και εξήκοντα λεπτά”.

Το χωριό κρατούσε την αναπνοή του. Ο υποψήφιος τότε άνοιξε τον χαρτοφύλακά του, πήρε το µπλοκ των επιταγών και έγραψε µια επιταγή στο όνοµα του µπακάλη: “Είσαστε εντάξει τώρα;” ρώτησε στρεφόµενος στο πλήθος. “Ναι”, απάντησε ένας, “αλλά για να κοιµόµαστε ήσυχοι, θέλουµε να καεί το βιβλίο µε τα βερεσέ µας”. Ο µεγάλος ευεργέτης σηκώθηκε, πήρε το βιβλίο και το έριξε στο αναµµένο τζάκι. Μετά, µπήκε στο αυτοκίνητο µε την ακολουθία του και εγκατέλειψε το χωριό. Θα τους ξανάβλεπε στις επόµενες εκλογές… Ο κόσµος έφυγε από το καφενείο και ξεκίνησε για να ψηφίσει. Μια ατέλειωτη ουρά σχηµατίστηκε έξω από το εκλογικό τµήµα…»

Χρειάζεται να ρωτήσετε για το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας; Από τους 601 εγγεγραµµένους ψηφοφόρους, η ΕΡΕ πήρε 601 ψήφους! 100% επιτυχία.

∆υστυχώς, αυτή η εικόνα είναι οι εκλογές. Το τι θα κερδίσει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο καθοδηγεί και την πρόθεσή του για την ψήφο του. Ξεχνάµε το δάσος και βλέπουµε το δέντρο. ∆εν έχουµε καταλάβει ότι µε την εξαγορά των ψήφων στο τέλος αυτός που χάνει είναι η ίδια µας η πατρίδα και κατά συνέπεια και όλοι εµείς… Ας σηκώσουµε ξανά το ανάστηµα της ιδεολογίας και των αξιών. Τίποτα δεν χάθηκε ακόµη.

* Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy