Περί εμπιστοσύνης προς τους Τ/κ

Της Νίκης Κουλέρμου

Ενισχυμένος από την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, ήταν φυσικό επόμενο ότι ο Τ/κ ηγέτης, κ. Τατάρ, θα τοποθετείτο αρνητικά στην πρόταση για την υπό τα Ηνωμένα Εθνη διοίκηση (και διεθνή νομιμοποίηση) του αεροδρομίου Τύμπου και της Αμμοχώστου.

Ο κ. Τατάρ, από τότε που έβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ τα ΜΟΕ ως μέτρο θετικοποίησης του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να σπάσει ο πάγος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ήθελε και επεδίωκε όπως τα όποια ΜΟΕ περνούν από τη νομιμοποίηση της απαράδεκτης αξίωσής του για κυριαρχική ισότητα.

Από την άλλη, η ε/κ πλευρά, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους συνεργάτες του, καμώνονται ότι με την επαναφορά των ΜΟΕ θα ξανακερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία στο διεθνές στερέωμα και θα πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά κατέστησαν σαφές ότι ο λόγος που ναυάγησαν οι συνομιλίες, όπως τις γνωρίσαμε επί 4 δεκαετίες, ήταν ο αρνητισμός του κ. Αναστασιάδη στην πολιτική ισότητα. Όσο και αν δεν μας αρέσει, μας υπενθυμίζουν τη διασύνδεση από τον κ. Αναστασιάδη του θέματος αυτού της πολιτικής ισότητας με τον EastMed!

Όταν ο κ. Αναστασιάδης απέρριπτε για πρώτη φορά δημοσίως τη μια θετική ψήφο των Τ/κ στο ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφραζε ακριβώς φόβους ότι οι Τ/κ με την ψήφο τους θα έβαζαν εμπόδιο σε μείζονα ζητήματα, όπως η έλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, για να εξυπηρετούνται συμφέροντα της Τουρκίας! Έκτοτε το επανέλαβε πολλές φορές σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις του.

Στην αντικατοχική εκδήλωση της Μόρφου (10/10/21) έγινε έξαλλος με τα παράπονα των Μορφιτών για το ότι στο Κραν Μοντανά μπήκε και η Μόρφου στα υπό επιστροφή εδάφη και τότε είπε: «Δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα, δεν μπορεί να θέλουν να καθορίζουν την τύχη του συνόλου του κράτους μέσα από κάποιες αξιώσεις που προβάλλουν».

Στις 27/12/2018 ο Πρόεδρος έλεγε: «Είναι ένα πράγμα η πολιτική ισότητα και άλλο η αξίωση η μια κοινότητα μέσα από μηχανισμούς, κατά παρέκκλιση των όσων διεθνώς στα ομοσπονδιακά συστήματα επισυμβαίνουν, να θέλει να επιβάλλεται διά ειδικών προνοιών επί της άλλης».

Το είπαμε και το γράψαμε πολλές φορές στο παρελθόν: Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η διαδικασία λύσης και το τελευταίο μίλι.

Το είπε πολλές φορές το ΑΚΕΛ και το κατέθεσε με την πρότασή του τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του Προέδρου. Μια πρόταση που στο δεύτερο σκέλος της είχε και το θέμα των υδρογονανθράκων ως κίνητρο για να επιστρέψει η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις.

Τώρα, υπό το κράτος πανικού για νέα επαπειλούμενα τετελεσμένα, επαναφέρονται τα γνωστά ΜΟΕ για Τύμπου και Αμμόχωστο. Με την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί και η Αμμόχωστος… Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι πως άρνηση στο διαμοιρασμό της εξουσίας ισοδυναμεί με οριστική διχοτόμηση.

Δεν νοείται να μιλάς για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν έδειξες και απέδειξες ότι δεν εμπιστεύεσαι τους Τ/κ και δεν αποδέχεσαι ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο πατριώτες για να αποφασίσουν βάσει των συμφερόντων του τόπου τους, παρά των οποιωνδήποτε τρίτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy